Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Ένα άκρως επίκαιρο βίβλιο από τον Αντώνη Κακαρά περί δικαιοσύνης και εξουσιών


ImageΚυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ το  βιβλίο του Αντώνη Κακαρά  με τίτλο Η δικαιοσύνη σου δικαιοσύνη εις τον αιώνα και υπότιτλο Ένας αισιόδοξος πολίτης . 
Όπως γράφει ο ίδιος ο συγγραφέας “κάποιος με  καλή πρόθεση θα μπορούσε να το προβάλει με λίγα λόγια όπως παρακάτω:
«Το κακό αλωνίζει στο μυθιστόρημα αυτό, και εξοργίζει. Και τούτο γιατί η ταλαίπωρη Δικαιοσύνη καθυστερεί στην απονομή της καθηλωμένη από την πολυνομοθεσία και πελαγοδρομώντας στη δικομανία που μας διέπει. Παράλληλα, η δημόσια διοίκηση νοσεί, όσο δεν αποκόπτεται ο λώρος της από τα κυβερνώντα Κόμματα. 
Και αυτό επίσης εξοργίζει ενώ εξουθενωμένοι οι λειτουργοί της, καλούνται να υπηρετήσουν τους προσφεύγοντες, σε ρυθμό και γραφειοκρατία που τρελαίνει εκατέρωθεν.
Την ίδια στιγμή οι λίγοι εκλεκτοί (όπως και οι φορείς του κακού βεβαίως)  υπερίπτανται άνετα των νόμων και στο χάος που επικρατεί επιτυγχάνουν ό,τι θέλουν.
Εν τούτοις  εμφανίζεται κάπου – κάπου η Νέμεσις! Έστω μετά δέκα χρόνια, έστω με άσφαιρα πυρά! Μας αρκεί κάτι τέτοιο, ικανοποιείται έτσι το δημόσιο αίσθημα, σιγάζει η ΄΄κραυγή λαού΄΄;
Στο κείμενο στηλιτεύονται οι εξουσίες και η άσκησή τους. Ο αναγνώστης διαπιστώνει πως η υπόθεση μάλλον δεν του είναι ξένη. Ίσως έζησε και ο ίδιος κάτι παρόμοιο, σίγουρα εξοργίστηκε όχι μία και δύο φορές ζώντας καταστάσεις όπως οι περιγραφόμενες.
Η αισιοδοξία, τέλος, που εκπορεύεται από τον διώκτη του κακού και τους λιγοστούς συναγωνιστές του, δεν δίνει επαρκείς ελπίδες. Έτσι λειτουργούν οι θεσμοί της χώρας μας, όπως περιγράφεται στο βιβλίο. Και θα αναρωτιέται ο καλός πολίτης «είναι πράγματι μύθος ή πραγματικότητα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου