Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο αριθμός των εκτοπισμένων που εγκαταλείπουν τις εστίες τους σ’ όλο τον κόσμο εξαιτίας συγκρούσεων και κρίσεων ξεπέρασε το όριο των 50 εκατομμυρίων, για πρώτη φορά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο - Δείτε το εξαιρετικό βίντεο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
«Είμαστε ήδη αντιμέτωποι μ’ ένα κβαντικό άλμα, μια τεράστια αύξηση της καταναγκαστικής μετακίνησης ανθρώπων στον κόσμο μας», δήλωσε στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Συνήθως στη συζήτηση που διεξάγεται στον ανεπτυγμένο κόσμο, υπάρχει αυτή η ιδέα ότι οι πρόσφυγες διαφεύγουν όλοι προς τα βόρεια και πως ο στόχος δεν είναι ακριβώς να βρουν προστασία, αλλά να βρουν μια καλύτερη ζωή. Η αλήθεια είναι ότι το 86% των προσφύγων στον κόσμο ζει στον αναπτυσσόμενο κόσμο», προσέθεσε, μεταξύ άλλων.

Ο συνολικός αριθμός των 51,2 εκατομμυρίων εκτοπισμένων ανθρώπων αυξήθηκε κατά έξι εκατομμύρια σε σύγκριση με το 2013.

Ο αριθμός περιλαμβάνει 16,7 εκατομμύρια πρόσφυγες και 33,3 εκατομμύρια εκτοπισμένους μέσα στις χώρες τους, και 1,2 εκατομμύριο ανθρώπους που ζητούν άσυλο και οι αιτήσεις τους εκκρεμούν.
Οι Σύροι οι οποίοι διαφεύγουν από την κλιμακούμενη σύγκρουση, αποτέλεσαν πέρυσι τους περισσότερους από τα 2,5 εκατομμύρια των νέων προσφύγων, ανακοίνωσε η Αρμοστεία, αφού συνολικά σχεδόν 3 εκ. Σύροι έχουν διασχίσει τα σύνορα προς τις γειτονικές χώρες του Λιβάνου, της Τουρκίας, του Ιράκ και της Ιορδανίας, ενώ άλλα 6,5 εκατομμύρια παραμένουν εκτοπισμένοι εντός των συνόρων της Συρίας.

Αφγανοί, Σύροι και Σομαλοί υπήκοοι αναλογούν στο 53% των 11,7 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται υπό την ευθύνη της Αρμοστείας. Πέντε εκατομμύρια Παλαιστινίους φροντίζει η αδελφή υπηρεσία UNRWA.

Τα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία υπέβαλαν πέρυσι αιτήσεις για άσυλο σε 77 χώρες, έφθασαν τον αριθμό ρεκόρ των 25.300.
«Βλέπουμε έναν αυξανόμενο αριθμό ασυνόδευτων ανηλίκων σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς. Τους βλέπουμε στις οδούς της Μεσογείου, τους βλέπουμε στην οδό της Καραϊβικής, στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, τους βλέπουμε στην αφγανική οδό προς το Ιράν, προς την Τουρκία, προς την Ευρώπη», δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Τους βλέπουμε παντού».
Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014
© 2010-2014 ThePressProject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου