Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Κατ΄ εξαίρεση μετάθεση: γιατί το ΓΕΣ τυραννά φαντάρους και γονείς

Σκέτη τυραννία έχει καταντήσει για τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων που δικαιούνται  κατ΄ εξαίρεση μετάθεση και τις οικογένειες τους η ικανοποίηση του δικαιώματος τους, καθώς η αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΣ, είτε χρονοτριβεί, είτε απορρίπτει με απίστευτη ευκολία τις αιτήσεις τους –ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι διαδικασίες κινούνται ταχύτατα…-, ενώ δε λείπουν και οι καταγγελίες για εμπαιγμό, καθώς απαιτούνται απίστευτα έγγραφα-δικαιολογητικά, με σκοπό την αποθάρρυνση και απόρριψη της όποιας δίκαιης απαίτησης.

Κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε σε ορισμένες περιπτώσεις:

  • 1.       Σε πολύτεκνη μονογονιακή οικογένεια της Βόρειας Ελλάδας, με τεράστια προβλήματα υγείας της μητέρας και μηδενικό εισόδημα, είχαν στείλει το μεγάλο παιδί και προστάτη της οικογένειας να υπηρετήσει σε ακριτική μονάδα της Θράκης. Στις αιτήσεις του για κατ΄ εξαίρεση μετάθεση απαντούσαν αρνητικά και τις απέρριπταν. Μόνο αφού η μητέρα ήρθε σε επαφή με την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ, ενημερώθηκε για τα δικαιώματα του στρατευμένου παιδιού της και τον τρόπο διεκδίκησης, αλλά και αφού έσπασε τα τηλέφωνα του ΓΕΣ, φτάνοντας μάλιστα να απειλήσει ότι θα δημοσιοποιήσει την αδικία που υφίσταντο, ικανοποιήθηκε το δίκαιο αίτημα της.
  • 2.       Πάμφτωχη λαϊκή οικογένεια από την Αττική, με τους δύο γονείς πολύχρονα άνεργους και τον πατέρα να έχει 80% αναπηρία, αναγκάζονταν να έχει το μονάκριβο παιδί της να υπηρετεί στα σύνορα. Οι όποιες αιτήσεις για κατ΄ εξαίρεση μετάθεση απορρίπτονται με την πιο μεγάλη ευκολία, ενώ οι υπηρετούντες στη ΔΕΘ προβάλλουν τις πιο παράλογες απαιτήσεις, δείχνοντας πρωτοφανή κοινωνική αναλγησία. Ο αγώνας των γονιών και του συναδέλφου φαντάρου συνεχίζεται.
  • 3.       «Πρόκειται για τον ανιψιό μου. Είναι πολύτεκνος και προστάτης (ορφανός από ένα πατέρα, μεγαλύτερος από 3 τέκνα). Και για τις 2 περιπτώσεις ξέρουμε ότι υπηρετεί 8 μήνες. Αυτό που δεν μπορούμε ακόμα να βρούμε είναι αν και πότε/πως δικαιούται μετάθεση στον τόπο κατοικίας του. Τον κοροϊδεύουν ή το λιγότερο δεν τον ενημερώνουν ούτε από τη στρατολογία του ούτε από τη μονάδα που υπηρετεί. Έχει αυτή τη στιγμή 3 μήνες που παρουσιάστηκε και αυτή τη στιγμή είναι στον Έβρο. Έπρεπε από το κέντρο να πάει απευθείας στον τόπο του; Το δικαιούται όταν κλείσει 5 μήνες υπηρεσίας; Αυτά τα 2 έχουμε μάθει αλλά δεν μας τα επιβεβαιώνει κανείς. Έχει κάνει αίτηση στη μονάδα του αλλά δε μας δίνουν αριθμό πρωτοκόλλου μήπως και μάθουμε από το ΓΕΣ την κατάσταση της αίτησής του». Μετά την καταγγελία της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ, την επίμονη στάση του φαντάρου και των συγγενών του, το δίκαιο αίτημα τους για κατ΄ εξαίρεση μετάθεση ικανοποιήθηκε. 

Θυμίζουμε τι προβλέπεται για ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ: Δικαιούνται οι συνάδελφοι φαντάροι με Σωματική Ικανότητα  Ι3-Ι4 (αιτούνται μετάθεση σε μονάδα κοντά στον τόπο καταγωγής τους και σε νοσοκομείο), για κοινωνικούς (προστάτες οικογένειας, παιδιά χωρισμένων γονιών, αναπηρία γονιών κλπ) και οικονομικούς λόγους (παρουσιάζεται ανάλογα δικαιολογητικά για την οικονομική σας κατάσταση.
Στην πραγματικότητα όμως η υπουργική απόφαση του τότε ΥΕΘΑ Ευ.Βενιζέλου αφενός δημιούργησε νέα ταλαιπωρία στους πολύπαθους συναδέλφους που τη δικαιούνται και ταυτόχρονα βόλεψε τα βύσματα των ΟΝΝΕΔ-Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, όταν αλλάζοντας το (Ι) τους, πετυχαίνουν προνομιακή μεταχείριση, αφού μετατίθενται «στο σπιτάκι τους» και ταυτόχρονα είναι τυπικά καλυμμένοι.
Ο Γολγοθάς είναι για αυτούς που έχουν ανάγκη και δικαίωμα την κατ΄εξαίρεση μετάθεση. Χωρίς κανένα λόγο και χωρίς να εξηγεί κανείς το γιατί, η κατ΄εξαίρεση μετάθεση δεν δίνεται κατευθείαν μετά το Κέντρο Εκπαίδευσης, αλλά πρέπει πρώτα να σε στείλουν μετάθεση στη παραμεθόριο, μετά να στείλει ο διοικητής της μονάδας το φάκελο σου με τα δικαιολογητικά στο ΓΕΣ. Αφού και αν το αποφασίσει ο αρμόδιος αξιωματικός, βγαίνει νέα μετάθεση σε κοντινή μονάδα στο τόπο καταγωγής σου. Όμως αυτό σημαίνει ότι ο Στρατός γράφει στα παλιά του τα παπούτσια όλους αυτούς τους λόγους που επιβάλλουν την κατ΄εξαίρεση μετάθεση καθώς υποβάλλει τον αδύναμο οικονομικά φαντάρο και την οικογένεια του σε μεγάλα έξοδα, στερεί τον στρατιώτη από τον άρρωστο γονιό ή την οικογένεια που προστατεύει. Δεν είναι σπάνιο το γεγονός ότι οι διοικητές, που για να γίνουν αρεστοί στους ανωτέρους τους μας «σχίζουν» στις υπηρεσίες και το τρέξιμο, με πρόφαση ότι η μονάδα δεν έχει κόσμο καθυστερούν παρανόμως να στείλουν τα χαρτιά στο ΓΕΣ. Τέλος, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου αφού βολέψουν τα κομματόσκυλα και τα πλουσιόπαιδα, θυμούνται να το παίξουν αυστηροί στους πιο αδύναμους οικονομικά-κοινωνικά φαντάρους. Με αποτέλεσμα, ενώ έχουν όλα τα δικαιολογητικά, να μην τους δίνουν κατά εξαίρεση μετάθεση.
Φυσικά, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο προβληματική όταν ο φάκελος του κάθε συναδέλφου δεν έχει συμπληρωθεί με τα σωστά έγγραφα-δικαιολογητικά. Για αυτό και καλούμε τους συναδέλφους να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις οδηγίες που μπορούν να βρουν στην «ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΑ» και το army.gr
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΕ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ
Απαιτούμε να αντιμετωπιστεί άμεσα η βιομηχανία του βύσματος και της παράνομης αλλαγής του (Ι) που στοχεύει στο βόλεμα και τη προνομιακή μεταχείριση της κομματικής πελατείας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Οι κατ΄εξαίρεση μεταθέσεις να βγαίνουν αμέσως μετά την ορκωμοσία σε όσους το δικαιούνται.      
Επίσης, το ΓΕΣ δε μπορεί να προφασίζεται τις υπηρεσιακές ανάγκες και τα κενά στην επάνδρωση των μονάδων για να απορρίπτει τα δίκαια αιτήματα μας και παράλληλα να μεταφέρει χιλιάδες στρατευμένους στις Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις (ΚΑΑΥ), ως υπηρέτες και γκαρσόνια, για να κάνουν φθηνές διακοπές οι στρατιωτικοί.
Δε θα πληρώσουμε εμείς με κόπο, ιδρώτα και χιλιάδες ευρώ για τα προνόμια σας! 
Συνάδελφοι μόνο με την συλλογική διεκδίκηση, την καθημερινή Συνδικαλιστική πάλη, τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών μπορούμε να βελτιώσουμε την χακί καθημερινότητα για όλους.
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437 

diktiospartakos.blogspot.com

2 σχόλια:

  1. Yπάρχουνε τρικακια που καλουνε τον συριζα να μην επιτρεψει την φασιστικοποιηση της Αεκ και της κοινωνιας και αντιτιθενται στο ονομα Αγια Σοφια οπως και στην ολη φασιζουσα αρχιτεκτονικη του γηπεδου.( ''Οχι στο ονομα Αγια Σοφια και στο σχημα του γηπεδου)


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΙΟΥΝΙΟ ΠΟΤΕ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή