Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Οι Εσθονοί ζητούν ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα στο έδαφός τους…

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Τάαβι Ρόιβας, κάλεσε ανοιχτά το ΝΑΤΟ να σταθμεύσει μόνιμα στρατεύματά του στο έδαφος της χώρας του, ως απάντηση στις ρωσικές πράξεις στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας μάλιστα δεικτικές εκφράσεις για να περιγράψει τη ρωσική απειλή, του τύπου «ανοίξτε τα μάτια σας και μείνετε ξύπνιοι»!

Το ΝΑΤΟ έχει τριπλασιάσει τον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών που σταθμεύει στη χώρα για τη διενέργεια περιπολιών για την εξασφάλιση του εναέριου χώρου των Βαλτικών Δημοκρατιών, ως αποτέλεσμα της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο Εσθονός πρωθυπουργός προσπάθησε να δημιουργήσει ένα «μπλοκ» χωρών που αποτελούν την «εμπροσθοφυλακή» της άμυνας του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ρουμανία, είναι οι «συνοριακές χώρες» και είναι λογικό αεροπορικές περιπολίες και αεράμυνα γενικότερα πρέπει να είναι προτεραιότητα για τη Συμμαχία.
Στην ουσία, με τα λόγια του κατονόμασε χώρες για τις οποίες ο αμυντικός σχεδιασμός της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι ενιαίος. Τα λόγια του Εσθονού πρωθυπουργού αποτελούν τηναπάντηση στη διστακτικότητα χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να εγκρίνουν την αποστολή στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη, με την αιτιολογία ότι αυτό θα ήταν πολύ ακριβό, ενώ θα συνιστά και αχρείαστη πρόκληση σε βάρος της Μόσχας.
Εν κατακλείδι, τα λόγια του Εσθονού οδηγούν στην εξαγωγή δύο συμπερασμάτων. Αφενός, στέλνει μήνυμα προς όλους στο ΝΑΤΟ, ότι η χώρα του είναι σταθερά προσανατολισμένη προς τη Δύση. Αφετέρου, ότι από τη στιγμή που τους δέχθηκαν στους κόλπους της Συμμαχίας, θα πρέπει να κάνουν όλα όσα πρέπει για να τους προστατεύσουν, αλλιώς η συμμετοχή τους θα συνεπάγεται λιγότερη και όχι περισσότερη ασφάλεια.
Και καλύτερος τρόπος για να δοθεί μήνυμα δέσμευσης της Συμμαχίας στην άμυνα των Βαλτικών Δημοκρατιών, είναι η στάθμευση στρατευμάτων στο έδαφος, οπότε κάθε ρωσική επίθεση θα σήμαινε την αυτόματη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην άμυνα των χωρών μελών, κάτι σαν «πυροκροτητής» (trigger) που ανέφερε τα παλιά χρόνια του Ψυχρού Πολέμου η θεωρία της αποτροπής (deterrence)…
http://www.defence-point.gr/news/?p=105154

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου