Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Τουρκικός πανικός και αδιέξοδο με όσα γίνονται στο Ιράκ

Οι εξελίξεις στο Ιράκ έχουν φέρει εμφανώς την ηγεσία της χώρας στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Οι αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, αναμένεται κάποια στιγμή να οδηγήσουν σε μια απόφαση πολύ πιο δραστική, από την υποβολή αιτήματος για ταχεία σύγκλιση του ΝΑΤΟ.
Είχε γίνει και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν η συμμαχία έκανε διακριτικά μεν, ηχηρά δε, σαφές, ότι δεν πρόκειται να επέμβει στη Συρία. Όσο πιο αυθεντική και να είναι η κατάσταση τώρα, θεωρητικά υπάρχει πάντα διαθέσιμη η απάντηση για τους απρόθυμους τελευταία συμμάχους στο ΝΑΤΟ να εμπλακούν σε νέες πολεμικές περιπέτειες, ότι δεν απειλούνται τα τουρκικά σύνορα.

Ας μην προτρέχουμε όμως, καθότι η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική τώρα, παρότι η αφροσύνη της τουρκικής πολιτικής στη Συρία, έχει αναμφισβήτητα παίξει σημαντικό ρόλο σε όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται μέρα με την ημέρα. Και παρά το αυστηρό ύφος του Νταβούτογλου στις δηλώσεις, ότι η Τουρκία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, οι παράμετροι που δεν ελέγχονται από την Άγκυρα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάφορες ανεξέλεγκτες καταστάσεις, είναι πολλοί.
Ίσως όμως συμβεί και το ακριβώς αντίθετο. Η ISIL δεν κάνει λόγο για ομήρους, αλλά ότι μετέφερε τους διπλωματικούς σε ασφαλές μέρος. Να υποθέσουμε ότι υπάρχουν περιθώρια… ευγνωμοσύνης από την τουρκική στάση στη Συρία;
Ο ίδιος ο Νταβούτογλου διαβεβαίωνε μέσω Twitter, ότι στο προξενείο έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Πέραν της ομηρείας των 48, προκύπτει ότι δεν υπήρχε καν δορυφορικό τηλέφωνο, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, σε ένα τόσο κρίσιμο μέρος όσο το προξενείο στη Μοσούλη…
Η Τουρκία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τους 80 αιχμαλώτους πολίτες της, 48 εκ των οποίων προσωπικό του γενικού προξενείου της Μοσούλης. Εάν αποφασίσει να επέμβει θα μπορούσε να κατηγορηθεί μέχρι και ότι «έστησε» το σκηνικό για να μπορέσει να βρεθεί σε μια πόλη που πάντα πίστευε ότι της ανήκε (καταγεγραμμένες μέχρι και δηλώσεις του κουρδικής καταγωγής Τουργκούτ Οζάλ).
Όταν όμως επέμβει, θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, ενώ δεν αποτελεί μυστικό, ότι τα ρίσκα μιας τέτοιας επιχείρησης θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ μεγάλα, με τις τουρκικές δυνάμεις να ματώνουν πολύ… Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλές αντιδράσεις, αφού η αμφισβήτηση στην πράξη του μύθου του ισχυρότατου τουρκικού στρατεύματος δεν θα κλόνιζε την τουρκική αξιοπιστία μόνο στο εξωτερικό.
Στο εσωτερικό της χώρας, ο Ερντογάν θα μπορούσε να βρεθεί κατηγορούμενος, με το επιχείρημα ότι η στρατηγική του εναντίον των στρατιωτικών είχε ως εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στις ένοπλες δυνάμεις, με την επέμβαση στο Ιράκ να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το εσωτερικό πολιτικό παίγνιο του Ερντογάν υπονόμευσε την εθνική ασφάλεια. Μήπως λέει κάτι διαφορετικό ο ύπουλος και πονηρός ισορροπιστής, ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν;
Και όλα αυτά λέγονται χωρίς να συνυπολογιστεί το ορατό ενδεχόμενο οι μέχρι σήμερα υπολογισμοί των Κούρδων και του διεθνούς παράγοντα να αλλάξουν. Ενώπιον της προοπτικής μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης σε ένα κράτος που δεν θα ελέγχεται, μπορεί να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να έχει δημιουργηθεί επισήμως, με τις «ευλογίες»… παραγόντων της διεθνούς πολιτικής, κουρδικό κράτος, με όσα αυτό συνεπάγεται μεσο-μακροπρόθεσμα και όχι μόνο για την τουρκική ασφάλεια και εδαφική ακεραιότητα. Προς το παρόν, το PKK δηλώνει έτοιμο να πολεμήσει τους ισλαμιστές…
http://www.defence-point.gr/news/?p=104491

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου