Προς συμφωνία με Λίβανο για συνεκμετάλλευση
Σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης με τον Λίβανο προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή επίσκεψη στη Βηρυτό, είχε συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και με αξιωματούχος της Αρχής Πετρελαίων.
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «ουσιαστικά είναι παρόμοια συμφωνία με αυτή που υπογράψαμε με την Αίγυπτο τον Δεκέμβριο του 2013 και διέπει τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούμε τις περιπτώσεις όπου έχουμε κοινά κοιτάσματα».

Παρόμοια συμφωνία, όπως επισήμανε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και με το  Ισραήλ. Ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε στη συνέχεια πως «με τον Λίβανο έχουμε κοιτάσματα των τεμαχίων 2, 3 και 9 που συνορεύει με την ΑΟΖ της γείτονος χώρας, και οι ίδιοι ετοιμάζονται εδώ και αρκετό καιρό, μάλλον θα έχουμε κι άλλες καθυστερήσεις για την αδειοδότησή τους. Φαίνεται ότι δεν θα προχωρήσουν σύντομα».
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης επανέλαβε πως νωρίτερα θα αρχίσουν οι γεωτρήσεις της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Η ΕΝΙ επισπεύδει τις έρευνες και αναμένεται ότι θα αρχίσει το καλοκαίρι, αντί το τέλος του 2014, όπως ήταν προγραμματισμένο. Σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων αυτών θα μας δώσουν ακριβή εικόνα των ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Η προσπάθεια αυτή θα κρατήσει 12-18 μήνες.
Οι γεωτρήσεις από την ΕΝΙ όπως και από τις άλλες εταιρείες είναι πολύ σημαντικές, «γιατί θα μας καταδείξουν και θα μας δώσουν καλύτερη εικόνα για το μέγεθος των κοιτασμάτων και τις ποσότητες ΦΑ στην κυπριακή ΑΟΖ», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.
Πηγή: «Φιλελεύθερος»