Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Οι κούρδοι του Ιράκ ανακοινώνουν ανεξάρτητο Κουρδιστάν στο CNN

0,,15671864_303,00
του Χρυσόστομου Λουκά
Σε ζωντανή σύνδεση στην εκπομπή της Κριστιάν Αμανπούρ στο CNN, ο επί σειρά ετών ηγέτης των κουρδών του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανι έκανε το αδιανόητο. Πρώτον ανακήρυξε το Ιράκ νεκρό και δεύτερον προανήγγελλε δημοψήφισμα για την δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν… «Τα τελευταία δέκα χρόνια κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, προσπαθήσαμε όσο το δυνατόν μπορούσαμε, επιδείξαμε όση ευελιξία μπορούσαμε, για να οικοδομήσουμε ένα δημοκρατικό Ιράκ. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ήταν επιτυχής.» δήλωσε στο CNN ο Μπαρζανί.

Εάν ακούγεται ως επικήδειος κράτους, είναι διότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Ο κούρδος ηγέτης του άτυπου ιρανικού Κουρδιστάν ανακήρυττε ότι η «εμπειρία» του δημοκρατικού Ιράκ είχε φτάσει στο τέλος της. Τουλάχιστον για τους κούρδους του ιρακινού Βορρά που επί δεκαετίες τώρα απολαμβάνουν αυτονομία και σταθερότητα, μια ευγενική χορηγία της Ουάσιγκτον που συντηρεί το κουρδικό ζήτημα ζωντανό κατά τα συμφέροντα της στην ευρύτερη περιοχή.
Ο
Μπαρζανί όμως δεν πέθανε απλά το Ιράκ αλλά προανήγγειλε και δημοψήφισμα αυτονομίας για τους κούρδους. Η Αμανπούρ μάλιστα τον πίεσε να γίνει όσο πιο συγκεκριμένος μπορούσε ως προς αυτό που δήλωνε. Ο Μπαρζανί τότε δήλωσε επ ακριβώς: « εδώ και τώρα είναι η ώρα για τον λαό του Κουρδιστάν να αποφασίσει το μέλλον του και θα σεβαστούμε την απόφαση του λαού».

Την ώρα που ο Μπαρζανί «ίδρυε» το πολυπόθητο για τους κούρδους Κουρδιστάν στο CNN, ο ΥΠΕΞ του Ομπάμα, Τζον Κερι, βρίσκονταν στην Βαγδάτη και υπόσχονταν στον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι την «έντονη και παρατεταμένη» στήριξη των ΗΠΑ!

Ευτυχώς που δεν παρακολουθούσε CNN ο αλ Μαλικι γιατί ευλόγως θα μπορούσε να ρωτήσει τον Κερι, «καλά εσύ μου υπόσχεσαι παρατεταμένη υποστήριξη και οι κούρδοι ιδρύουν κράτος στον Βορρά;» Εκτός βέβαια και αν ο φανταστικός αυτός διάλογος έγινε offcamera…

Δεν ήταν μόνο το CNN όμως που ανακοίνωνε τον διαμελισμό του Ιράκ. Reuters και NYTimes εξηγούσαν στους αναγνώστες πόσο δύσκολο είναι πλέον να αναστραφεί ό,τι έχει γίνει στο Ιράκ από την προέλαση των σουνιτών ανταρτών του Λεβάντε, με το ένα τέταρτο σχεδόν του ιρακινού στρατού να μην είναι αξιόμαχο, με ανύπαρκτη πολεμική αεροπορία στη Βαγδάτη και με τα σύνορα του Ιράκ στα δυτικά να έχουν πλέον χαθεί.

Πράγματι η προέλαση των ανταρτών τα τελευταία 24ωρα έχει αλλάξει τα σύνορα στις περιοχές της Συρίας και της Ιορδανίας, με τα συνοριακά περάσματα που ελέγχουν τοπικοί φύλαρχοι να δίνονται στους αντάρτες του Λεβάντε.

Την ώρα που γράφονταν δε αυτές οι γραμμές δεν είχε ξεκαθαρίσει η τύχη του υδροηλεκτρικού σταθμού της Χαντίθα που δίνει ρεύμα στη χώρα και φέρεται να βρίσκεται υπό τον κλοιό των ανταρτών.

Όλα τα σημάδια από φερέφωνα της Ουάσιγκτον έλεγαν ότι ο διαμελισμός του Ιράκ έχει πλέον επέλθει.

Παραμένει λοιπόν ασαφές γιατί ο Τζον Κερι υποσχέθηκε στον αλ Μαλικι συνεχιζόμενη αμερικανική στήριξη, σε μια εννοείται νέα κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει σιίτες, σουνίτες, κούρδους και κατά προτίμηση όχι και τον αλ Μαλικι.

Η απάντηση δεν θα αργήσει, καθώς μαζί με την στήριξη του Κερι ήρθε και χρονοδιάγραμμα ολίγων ημερών προς τον αλ Μαλικι για νέα κυβέρνηση, αρχές Ιουλίου. Ένα σημείο χρονικό σημαντικό για την επόμενη φάση των εξελίξεων στο Ιράκ.

Εάν η αμερικανική προσφορά στον αλ Μαλικι (και από πίσω στην Τεχεράνη) είναι μια κυβέρνηση πολυσυλλεκτική- με την σύμφωνη γνώμη του Ιράν, και αν αυτό γίνει αποδεκτό από την άλλη πλευρά, τότε δύσκολα ο Μπαρζανί θα μπορέσει να ιδρύσει και επίσημα το ιρακινό Κουρδιστάν.

Εάν το άμεσα ενδιαφερόμενο Ιράν- και στο βάθος ο Ερντογάν- δημιουργήσουν εμπλοκές στο αμερικανικά σχέδια, τότε οι πιέσεις που ασκούν οι αμερικανοί με τη δημιουργία Κουρδιστάν και την μη αντιμετώπιση της προέλασης των ανταρτών του Λεβάντε, μάλλον θα παγιώσουν τον σημερινό διαμελισμό.

Σε κάθε σενάριο, το Ιράκ όπως το θυμόμασταν τα τελευταία χρόνια, τέλειωσε.
http://www.hitandrun.gr/kourdi-tou-irak-anakinonoun-anexartito-kourdistan-sto-cnn/#.U6iHUHBSmoA.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου