Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

«Κολεγιά» του PKK με το Ιράν… δύο στρατιωτικές βάσεις

Εντυπωσιακή είναι η εξέλιξη που διαβάζει κανείς στα «ψιλά» των διεθνών μέσων ενημέρωσης, με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (PKK) να έχει προχωρήσει σε στρατιωτική συνεργασία με το Ιράν στην περιοχή του όρους Καντίλ (βλ. χάρτη του STRATFOR).
Η πληροφορία αναφέρει, ότι η ανταρτική οργάνωση συνεργάστηκε με την ιρανική πλευρά και συγκεκριμένα τις χερσαίες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας, για να φτιαχτούν δυο «παρατηρητήρια», στην ουσία «μίνι» στρατιωτικές βάσεις, καθώς επίσης και δίκτυο δρόμων στην ορεινή περιοχή.

Το Ιράν συνολικά έχει φτιάξει 70 παρατηρητήρια, το οποίο δείχνει την ενεργό εμπλοκή της χώρας στο κουρδικό ζήτημα. Με την Τουρκία να έχει αναπτύξει σχέσεις με τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ, είναι προφανές ότι οι εμπλεκόμενοι θα έπαιζαν το παλιό-γνωστό «παιχνίδι» του διαίρει και βασίλευε.
Το Ιράν, κατά τα φαινόμενα, έχει προσεταιριστεί το PKK που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη συνέχεια των συνομιλιών για την ειρηνική επίλυση του Κουρδικού ζητήματος με την τουρκική κυβέρνηση που δείχνει να έχει κάνει πίσω, ενδεχομένως για να διαιρέσει το κουρδικό «μέτωπο».
Στόχος πάγιος για τους Ιρανούς είναι η μη κήρυξη ανεξαρτησίας από τους Κούρδους του Βορείου Ιράκ, καθώς αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στις κουρδικές περιοχές του Ιράκ που έχουν εδαφική συνέχεια με την Τουρκία και το Ιράκ. Οι Τούρκοι έχουν αλλάξει τη στρατηγική τους αντιλαμβανόμενοι το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει, αφού οι δικές τους εσωτερικές πιέσεις είναι τεράστιες.
Οι πληροφορίες που αναφέρθηκαν, πιθανότατα εξηγούν και την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου από ιρανικό αεροσκάφος πριν από λίγες ημέρες… (βλ. http://www.defence-point.gr/news/?p=103769).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου