Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 12 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ!!!

Αναδείχθηκαν τελικά οι «φιναλίστ» στον διαγωνισμό της Πολωνίας για τα συστήματα που θα αποτελέσουν την αντιαεροπορική – αντιβαλλιστική άμυνα της χώρας, ένα πραγματικά χρυσοφόρο συμβόλαιο που θα ανέλθει σε 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει περιθώρια σε βάθος χρόνου να ξεπεράσει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι Πολωνοί απέρριψαν τις προσφορές που είχαν κατατεθεί η κοινοπραξία της αμερικανικής Lockheed Martin με το πρόγραμμα MEADS (Medium Extended Air Defense System) και των Ισραηλινών που είχαν προτείνει το David’s Sling.

Προκρίθηκαν «στον τελικό», η γαλλική Thales μαζί με την ευρωπαϊκή MBDA (κοινοπραξία Eurosam με το Aster) και κρατική αμυντική βιομηχανία της Πολωνίας και η αμερικανική εταιρίαRaytheon με το σύστημα Patriot.
Οι Ισραηλινοί φέρονται να συμφώνησαν με τους Αμερικανούς να κάνουν στην άκρη, παίρνοντας όμως ικανοποιητικά ανταλλάγματα σε υποκατασκευαστικό έργο, αφού αμερικανικές εταιρίες συνήθως εμπλέκονται στην ανάπτυξη ισραηλινών συστημάτων.
Ο τρόπος παράκαμψης των δυο προσφορών ήταν να «εμπλουτιστούν» οι απαράβατοι όροι του διαγωνισμού, με το ότι το σύστημα που θα επιλεγεί θα πρέπει να είναι πλήρως επιχειρησιακό και να υπηρετεί σε ένοπλες δυνάμεις χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
Η αιτιολογία ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία που δικαιολογεί τους Πολωνούς να επιθυμούν σύστημα που να μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα, με μηδενικό τεχνολογικό ρίσκο. Όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα γίνει «υπερατλαντική» επιλογή, αν και οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις εξαιρετικά υποτιμητικές αναφορές του υπουργού Εξωτερικών Σικόρσκι για την ανεπάρκεια της αμυντικής κάλυψης από τις ΗΠΑ, ενδεχομένως να ανοίγει ένα παράθυρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου