Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΕΝΑΣ ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΤΟΧΗΣ: 50000 επιπλέον εφέδρους καλεί το Ισραήλ, μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τούνελ


Το Ισραήλ κάλεσε επιπλέον 50.000 έφεδρους 

Το Σάββατο το βράδυ, καθώς εντάθηκαν οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε την κλήση επιπλέον 50000 εφέδρων.  Δυο ισραηλινοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους όταν μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ μέσα από τούνελ και χτύπησαν το τζίπ στο οποίο επέβαιναν. Οι μαχητές της Χαμάς -ένας εκ των οποίων έχασε τη ζωή του επιτόπου κατά τη διάρκεια της συμπλοκής- προσπάθησαν να μπούνε σε κατοικημένη περιοχή στο Ισραήλ αλλά αναχαιτίστηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες και προσπάθησαν να υποχωρήσουν πίσω στο τούνελ από το οποίο βγήκαν όπου και χτυπήθηκαν με πύραυλο της Ισραηλινής Αεροπορίας. Χθες βράδυ ένας Παλαιστίνιος μαχητής της Χαμάς σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να διαρρήξει σπίτι στη περιοχή Eshkol. Αυτό ήταν το πρώτο επίσημο σχόλιο του Ισραηλινού Στρατού σχετικά με δήλωση της Χαμάς ότι ομάδα μαχητών της εισέβαλε από την κεντρική Γάζα στο Ισραήλ και προκάλεσε απώλειες σε μάχη με Ισραηλινούς στρατιώτες .. 

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Yitzhak Aharonovich, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Ashdod, επιβεβαίωσε την "εισβολή μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ από τον συνοριακό φράκτη" χωρίς να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο Yitzhak Aharonovich κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής Eshkol να μείνουν σπίτια τους και να κλειδώσουν τις πόρτες τους για λόγους ασφαλείας. Η επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς συνεχίζονται ενώ οι ρουκέτες επικεντρώνονται στη Ντιμόνα που βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Ισραήλ, τραυματίζοντας αρκετούς πολίτες, με ένα από αυτούς πολύ σοβαρά.http://tvxs.gr/news/kosmos/ektopismenoi-se-mia-terastia-fylaki-poy-bombardizetai

Ο Ισραηλινός Στρατός προσπαθεί να μετριάσει τις "κακές ειδήσεις" από το μέτωπο με την Χαμάς δίνοντας στη δημοσιότητα συνεχώς όλο και λιγότερες πληροφορίες. Οι εξελίξεις των μαχών με την Παλαιστινιακή οργάνωση δεν είναι τέτοιες ώστε οι Ισραηλινοί πολίτες να νιώθουν απόλυτα ασφαλείς..
Στο διπλωματικό μέτωπο τίποτα δεν δείχνει ότι σύντομα θα έχουμε ειρηνευτικές διαδικασίες.. Τις τελευταίες μέρες τέσσερις ισραηλινοί στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν..


Οι μάχες και τα πρώτα θύματα για τον Ισραηλινό στρατό
 Σύμφωνα με το Debka οι πρώτες απώλειες για τον ισραηλινό στρατό είναι πραγματικότητα. Ο Ταγματάρχης Amotz Greenberg, 45 και ο Λοχίας Adar Bresani, 20 ετών πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν το Σάββατο, όταν το τζιπ τους δέχθηκε επίθεση από μαχητές της Χαμάς που βγήκαν από τούνελ. Στο πεδίο της μάχης στη Γάζα, ο αλεξιπτωτιστής Λοχίας Bana Roval, 20 ετών πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από μαχητή της Χαμάς που βγήκε επίσης από τούνελ, ενώ και ο ανθυπολοχαγός, Bar Rahav, 21 ετών σκοτώθηκε όταν ενεργοποιήθηκε η ενεργή θωράκιση άρματος μάχης Merkava IV.


Οι υπόγειες εγκαταστάσεις της Χαμάς αποτελούν τον πρωταρχικό στόχο του IDF
Η τακτική της Χαμάς που χρησιμοποιεί μαχητές που βγαίνουν από τούνελ και επιτίθενται αιφνιδιαστικά καθώς και η ανάπτυξη μικρών ομάδων καταδρομέων οπλισμένων με αντιαρματικές ρουκέτες στις περιοχές που επελαύνουν οι θωρακισμένες μονάδες του Ισραήλ έχουν προκαλέσει πρόβλημα στις Ισραηλινές δυνάμεις. Το Σάββατο, κομάντος της Χαμάς εκτόξευσαν 10 ρουκέτες εναντίον θωρακισμένων σχηματισμών με τις απώλειες να είναι μικρές λόγω της ενεργής θωράκισης που χρησιμοποιούν τα Ισραηλινά άρματα μάχης. Ωστόσο η Χαμάς προσπαθεί πάνω από όλα, να σώσει το υπόγειο σύστημα των τούνελ που προσπαθεί να καταστρέψει ο Ισραηλινός στρατός. 

Οι σήραγγες άλλωστε της Χαμάς είναι και το μεγαλύτερο στρατηγικό πλεονέκτημα των Παλαιστινίων ισλαμιστών αυτή τη στιγμή. Εκεί μένει η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Χαμάς εκεί μένουν οι μαχητές της οργάνωσης και εκεί φυλάσσονται όπλα και πυρομαχικά της οργάνωσης.. Περίπου 16.000 άνδρες της Χαμάς, που ισοδυναμούν με το 15% της δύναμης της, χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του υπόγειου συστήματος τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς και σημαντικός αριθμός κεφαλαίων της Παλαιστινιακής οργάνωσης. 

Ο Ισραηλινός στρατός θα δυσκολευτεί να καταστρέψει αυτό το εμβληματικό έργο των Ισλαμιστών και για να το κάνει θα υποφέρει μεγάλες απώλειες.. Πάντως από αυτό που φαίνεται ως τώρα και από την αρχή της επιχείρησης Defensive Edge, είναι ότι η Χαμάς είναι άφθαρτη και αμετακίνητη παρά το ασφυκτικό σφυροκόπημα του Ισραηλινού Στρατού. Επιτελείς του Ισραηλινού Στρατού πιστεύουν ότι η Χαμάς μπορεί να συνεχίσει τις μάχες για άλλες 4-6 βδομάδες τις μάχες χωρίς να σταματήσει και τη βροχή ρουκετών εναντίον του Ισραήλ. 


Η εκτίμηση αυτή ανάγκασε την ηγεσία του Ισραηλινού στρατού να καλέσει άλλες 50000 έφεδρους στα όπλα, ώστε να προχωρήσει στο δεύτερο, στο αστικό στάδιο της επιχείρησης Defensive Edge, με την εισβολή στη πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γάζας. Ένα διαφορετικό είδος μάχης εξελίσσεται τώρα στη προσπάθεια για την καταστροφή των σηράγγων. Σκληρότερη και πιο επικίνδυνη. Αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για το Ισραήλ ώστε να φτάσει στα κέντρα διοίκησης της Χαμάς και τις ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς που διαθέτει η οργάνωση. Με την αποστολή αυτή να μην έχει επιτευχθεί το να υποθέτει κανείς ότι το Ισραήλ σ αυτή τη φάση θα μιλήσει για κατάπαυση πυρός είναι τουλάχιστον άτοπο. 


Οι διπλωματικές διαβουλεύσεις και οι πιθανότητες ανακωχής

Η Χαμάς πριν την εισβολή των Ισραηλινών αισθάνθηκε αρκετά ισχυρή και με πολύ αυτοπεποίθηση αρνήθηκε την Ισραηλινο-αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση πυρός, η οποία στηρίχθηκε σθεναρά από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κάθε προσπάθεια να πεισθεί ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, έπεσε στο κενό. Απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες τις προσκλήσεις από την Αίγυπτο και τον Αραβικό Σύνδεσμο να μεταβεί στο Κάιρο και να συζητήσουν την παύση των εχθροπραξιών ενώ το ίδιο συνέβη και με τις διάφορες διεθνείς προσπάθειες διαμεσολάβησης. Από ότι δείχνει η κατάσταση μέχρι τώρα η Χαμάς δεν έχει κανένα κίνητρο να σταματήσει τις εχθροπραξίες με το Ισραήλ καθώς μέχρι τώρα παρά τον βαρύ απολογισμό των νεκρών Παλαιστινίων φαίνεται να κερδίζει ξεκάθαρα τον επικοινωνιακό πόλεμο με το Ισραήλ. 


Και ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ άλλαξε γνώμη για να επισκεφθεί την περιοχή για δεύτερη φορά αυτό το μήνα καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να μείνει έξω από αυτό και άφησε την Αίγυπτο χειριστεί την κρίση. Το ίδιο έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon, ο οποίος είχε προγραμματίσει μια επίσκεψη για το Σάββατο την οποία και ανέβαλε επ 'αόριστον. 

Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις το Ισραήλ έχει μια σπάνια ευκαιρία  και δικαιολογία να αντιμετωπίσει τη Χαμάς χωρίς κανείς να το σταματήσει κανείς πριν φτάσει στον αντικειμενικό του σκοπό καλώντας το πρόωρα σε ειρηνευτικές διαδικασίες που μέχρι τώρα τις αρνήθηκε σθεναρά η Χαμάς. Με μόνα θύματα σε αυτή την ιδιότυπη παρτίδα σκακιού να είναι οι άμαχοι παλαιστίνιοι στη Λωρίδα που έχουν βρεθεί στη μέση...
http://amina-politiki.blogspot.gr/2014/07/blog-post_20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου