Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

660 νεκροί από τον Έμπολα σε Γουινέα Λιβερία Σ.Λεόνε, πρόβλημα η άγνοια και οι προλήψεις του πληθυσμού.

(Reuters / Tommy Trenchard)
Δύο Αμερικάνοι πολίτες που βοηθούσαν στην αντιμετώπιση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική - ένας γιατρός και ένας εργαζόμενος - είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας, έχοντας βρεθεί θετικοί στον θανατηφόρο ιό. Οι κυβερνήσεις και τα αεροδρόμια σε όλη την περιοχή αγωνίζονται ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου. 
Η Nancy Writebol, ιεραπόστολος η οποία εργαζόταν ως υγιεινολόγος σε ιατρικό καταυλισμό στη Λιβερία βρέθηκε επίσης θετική στον ιό Έμπολα, ανακοίνωσε η οργάνωση αρωγής Σαμαρείτης την Κυριακή. Η Writebol ήταν υπεύθυνη για το βιολογικό καθαρισμό των προστατευτικών στολών που φοριούνται από τους επισκέπτες σε κέντρο "απομόνωσης" του Έμπολα.
Μια ημέρα νωρίτερα, η ίδια φιλανθρωπική οργάνωση ανακοίνωσε ότι ένας Αμερικανός γιατρός, ο Kent Brantly, 33 ετών, που εργαζόταν στο ίδιο ίδρυμα, είχε προσβληθεί από την ασθένεια. "και οι δύο λαμβάνουν εντατική θεραπεία, αλλά σίγουρα είναι μια επικίνδυνη και μια τρομακτική κατάσταση," δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης Σαμαρείτης Melissa Strickland στο Γαλλικό Πρακτορείο. Η σύζυγος και τα παιδιά του Brantly ήταν μαζί του στη Λιβερία, αλλά πέταξαν πίσω στις ΗΠΑ πριν από μία εβδομάδα πριν, όταν ο γιατρός άρχισε να δείχνει σημάδια της ασθένειας. "Η οικογένεια του γιατρού δεν έχει δείξει απολύτως κανένα σύμπτωμα", δήλωσε η Strickland. Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα, είναι το χειρότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την WHO και έχει ήδη στοιχίσει 660 ζωές στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. 

Ο φόβος εξάπλωσης της ασθένειας πέραν αυτών των τριών χωρών ακόμη και σε όλη αφρικανική ήπειρο εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας Λιβεριανός, άρρωστος με Έμπολα, επιβιβάστηκε σε διεθνή πτήση προς τη Νιγηρία. Ο εν λόγω άνδρας, ο Patrick Sawyer, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών της Λιβερίας, έφτασε στο Λάγος της Νιγηρίας, την πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Αφρικής με 21 εκατομμύρια κατοίκους, πάσχοντας από οξεία συμπτώματα του ιού Έμπολα. Ο Sawyer συνελήφθη αμέσως από τις υγειονομικές αρχές στο αεροδρόμιο. Πέθανε τρεις μέρες αργότερα. 

Το περιστατικό οδήγησε τις κυβερνήσεις και τα αεροδρόμια στη Δυτική Αφρική να ανακοινώσουν μέτρα για τον περιορισμό της νόσου. Η Πρόεδρος της Λιβερίας Ellen Johnson Sirleaf δήλωσε την Κυριακή ότι όλοι οι εξερχόμενοι και εισερχόμενοι ταξιδιώτες θα ελέγχονται για την ασθένεια από τις αρχές του αεροδρομίου της Λιβερίας. "Όλα τα σύνορα της Λιβερίας θα κλείσουν εξαιρούμενων τα μεγάλων σημείων εισόδου στη χώρα. Σε αυτά τα σημεία εισόδου, θα συσταθούν κέντρα πρόληψης και ελέγχου και θα εφαρμοστούν αυστηρά προληπτικά μέτρα", όπως αναφέρεται από το Reuters. 

"Ως αποτέλεσμα του πρώτου θανάτου του ιού Έμπολα επιβεβαιώθηκε επίσημα Λάγος ... Arik Air θα αναστολή εργασιών στην Μονρόβια και αποτελεσματική Freetown 28 του Ιουλίου, 2014", δήλωσε μια κατάσταση αεροπορική εταιρεία. «Η απόφαση αυτή αποτελεί προληπτικό μέτρο για τη διαφύλαξη της υγείας των Νιγηριανών." 

Τοπικές προλήψεις παρεμποδίζουν τις προσπάθειες ενάντια στον Εμπόλα 

Τα κυβερνητικά μέτρα δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ ο αφρικανικός πληθυσμός δείχνει δυσπιστία απέναντι στην νοσοκομειακή περίθαλψη ξένων εθελοντών που προσπαθούν να βοηθήσουν όσους έχουν μολυνθεί. Το Σάββατο, μια γυναίκα που πάσχει από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Έμπολα στην πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε πέθανε αφού οι γονείς της την πήραν δια βίας από το νοσοκομείο για να την πάνε σε παραδοσιακό θεραπευτή. Χρειάστηκε η παρέμβαση του κρατικού ραδιόφωνου και της τηλεόρασης για να πειστούν οι συγγενείς της 32 χρονης Saudatu Koroma, ώστε να επιστρέψει στο νοσοκομείο. Τελικά με τη βοήθεια της αστυνομίας οι συγγενείς της αποφάσισαν να την αφήσουν να επιστρέψει στο νοσοκομείο, δυστυχώς η νεαρή γυναίκα έχασε τη ζωή της κατά την επιστροφή της στο νοσοκομείο. "Ήταν σοβαρά αφυδατωμένη και αδύναμη και δύσκολα μπορούσε να μιλήσει,"δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Sidi Yahya. "Λαμβάνονται δείγματα αίματος τόσο από τον πατέρα και τη μητέρα για να δούμε άν έχουν προσβληθεί."

Στη Σιέρα Λεόνε αγριεμένα πλήθη συγκεντρώθηκαν έξω από νοσοκομεία, που κουράρονται άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα καθώς κυκλοφορεί φήμη σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει τέτοια ασθένεια και όλα αυτά είναι συνωμοσία για να παίρνουν τους ανθρώπους μακριά από τις οικογένειες τους. 

Χιλιάδες πλήθους διαδήλωσαν έξω από κλινική στην Kenema στη Σιέρρα Λεόνε, την Παρασκευή. Το πλήθος απείλησε να κάψει την κλινική και να απελευθερώσει τους ασθενείς!! Η αστυνομία αναγκάστηκε να χρησιμποποιήσει δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος, σύμφωνα με το Reuters. 

Συγγενείς ασθενών προσπαθούν να πάρουν τους ανθρώπους τους από τα νοσοκομεία ή τα πτώματά τους για να κάνουν παραδοσιακές κηδείες, οι οποίες περιλαμβάνουν πλύση του σώματος με τα χέρια... Ο Έμπολα, είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια και μεταδίδεται μέσω της επαφής με σωματικά υγρά. Ο Εμπολα σκοτώνει περίπου το 60 τοις εκατό των ατόμων που έχουν μολυνθεί.
http://amina-politiki.blogspot.gr/2014/07/660.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου