Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Τεράστια πυρκαγιά στη Λιβύη απειλεί με "περιβαλλοντική καταστροφή." τη περιοχή

Reuters
Τεράστια φωτιά «εκτός ελέγχου» στη Λιβύη σε δεξαμενή αποθήκευσης πετρελαίου έπειτα από σαμποτάζ παραστρατιωτικών ομάδων που μάχονται για τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης και ανατίναξαν την δεξαμενή την Κυριακή το βράδυ. 
Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης ζητώντας διεθνή βοήθεια δήλωσε ότι η πυρκαγιά θα μπορούσε να προκαλέσει "ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή." Οι ομάδες των μαχητών που προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο του αεροδρομίου της Τρίπολης πιστεύεται ότι χτύπησαν την δεξαμενή πετρελαίου με πύραυλο το βράδυ της Κυριακής, προκαλώντας πυρκαγιά τεραστίων διαστάσεων που εξακολουθεί να μαίνεται. Οι κάτοικοι σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από τη φωτιά έχουν αρχίσει να εκκενώνουν τα σπίτια τους. Η μάχη για τον έλεγχο του αεροδρομίου άρχισε πριν από δύο εβδομάδες, όταν ισλαμιστές από την πόλη Misrata ξεκίνησαν αιφνιδιαστική επίθεση.


Το αεροδρόμιο έχει υπό τον έλεγχο της ομάδα πολιτοφυλακής από την πόλη Ζιντάν στα δυτικά της Λιβύης. Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων γύρω από το αεροδρόμιο έχει στοιχίσει μέχρι τώρα τη ζωή σε 79 ανθρώπους ενώ άλλοι 400 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με στοιχεία της Κυριακής του υπουργείου Υγείας που επικαλείται το Associated Press. Πυροσβέστες συντάχθηκαν από τις γύρω περιοχές για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φωτιάς, αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. "Οι πυροσβέστες προσπαθούν εδώ και ώρες να σβήσουν τη φωτιά, αλλά εις μάτην. Τα αποθέματα νερού τους τελειώσαν και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν", δήλωσε εκπρόσωπος της Libyan National Oil Company. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η δεξαμενή χωράει έξι εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου και ότι μια σειρά από δεξαμενές αποθήκευσης υγρού φυσικού αερίου που είναι πολύ κοντά στη δεξαμενή είναι πιθανό να αναφλεγούν αν η αρχική πυρκαγιά δεν υποχωρήσει. Εν τω μεταξύ, η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης ζήτησε «διεθνή βοήθεια» και δήλωσε ότι η πυρκαγιά θα μπορούσε να προκαλέσει μια "ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή." 


Reuters

Καθώς η κατάσταση στη Λιβύη επιδεινώνεται, οι ΗΠΑ εκκένωσαν διπλωμάτες από την Τρίπολη το Σάββατο. Το ίδιο έκαναν και τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη όπως και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού που έχουν ήδη αποσυρθεί το προσωπικό τους. Η γερμανική πρεσβεία επίσης εκκένωσε το προσωπικό της πρεσβείας τη Δευτέρα, λέγοντας ότι το προσωπικό θα σταλεί πίσω "το συντομότερο και όταν η κατάσταση ασφαλείας το επιτρέπει." Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καλέσει όλους τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν τη Λιβύη όταν μια φάλαγγα της Βρετανικής Πρεσβείας χτυπήθηκε την Κυριακή, χωρίς και κανείς να τραυματιστεί από την επίθεση. Η βρετανική πρεσβεία παραμένει ανοικτή με μειωμένο προσωπικό.

Τρία χρόνια μετά τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ που βοηθούσαν τις αντικαθεστωτικές ομάδες στη νίκη επί του πρώην Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι, η χώρα έχει οδηγηθεί στο χάος. 
http://amina-politiki.blogspot.gr/2014/07/blog-post_44.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου