Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Γάζα: Δωδεκάωρη κατάπαυση του πυρός - Πάνω από 900 οι νεκροί

Το hashtag στο Twitter: #GazaUnderAttack και #Gaza - Η συνεχής ενημέρωση από τον βρετανικό Guardian, την ισραηλινή Haaretz και επίσης από το live blog του Αλ Τζαζίρα
Δεκαεννιά ημέρες  μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα κι εννιά μετά τη χερσαία εισβολή, φαίνεται ότι απέχουμε πολύ από το οριστικό τέλος του πολέμου. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε χτες μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και των υπόλοιπων παλαιστινιακών οργανώσεων, θα διαρκέσει μόνο 12 ώρες.

 Η ανθρωπιστικού χαρακτήρα  κατάπαυση του πυρός έχει ως στόχο να επιτρέψει στον παλαιστινιακό άμαχο πληθυσμό να προμηθευτεί τροφή και νερό  να ανατροφοδοτηθούν τα νοσοκομεία με φάρμακα, καθώς και να δοθεί σε διεθνείς οργανώσεις η ευκαιρία να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Το σχέδιο εκεχειρίας μιας εβδομάδας που προώθησε χτες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, απορρίφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ, που έκρινε ότι βρισκόταν πιο κοντά στις θέσεις της Χαμάς. Το σχέδιο προέβλεπε εκεχειρία μίας εβδομάδας, με μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της εκεχειρίας θα διεξάγονταν συνομιλίες για τη χαλάρωση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Παρά την αποτυχία του σχεδίου Κέρι, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Παρά τον διπλωματικό πυρετό, το λουτρό αίματος συνεχίζεται. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε το Σάββατο το πρωί ότι οι νεκροί έφτασαν τους 870 και οι τραυματίες τους 5.740. Ταυτόχρονα, οι διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Γάζα είχαν αιματηρή κατάληξη, με εννιά διαδηλωτές νεκρούς από τα ισραηλινά πυρά. Το Ισραήλ μετράει 38 νεκρούς μέχρι στιγμής, 35 στρατιώτες, δύο πολίτες κι έναν μετανάστη από την Ταϊλάνδη.

Συνεχής ενημέρωση

Σάββατο 26/7/2014

8:18 Οι υπουργοί Εξωτερικών διαφόρων κρατών θα συναντηθούν νωρίς το Σάββατο στο Παρίσι προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες για να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως έχει γίνει γνωστό στη συνάντηση θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, του Κατάρ, αλλά και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.
Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά δεν πρόκειται να παραστούν εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Χαμάς ή της Παλαιστινιακής Αρχής.
- See more at: http://left.gr/news/gaza-dodekaori-katapaysi-toy-pyros-pano-apo-900-oi-nekroi#sthash.N1HmDMkg.tz13Kfeb.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου