Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Η παλαιστινιακή αντίσταση προτείνει εκεχειρία που απορρίπτει το Ισραήλ – Διαρροή πρότασης Κέρι – Διπλωματική πρωτοβουλία Ιράν – Συνέντευξη Μεσάαλ

Το μεσημέρι της Κυριακής οι παλαιστινιακές οργανώσεις πρότειναν 24ωρη εκεχειρία μετά από παρέμβαση του ΟΗΕ, την οποία απέρριψε εν συνεχεία το Ισραήλ. Η επίθεση στη Γάζα συνεχίζεται. Η Κυριακάτικη Χααρέτζ έφερε στη δημοσιότητα σχέδιο εκεχειρίας που προωθούσε ο Κέρι με το οποίο «έφριξαν» οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Έντονο διπλωματικό ρόλο αναλαμβάνει το Ιράν. «Μπορούμε να συνυπάρξουμε με Εβραίους, αλλά όχι με κατακτητές» δηλώνει σε συνέντευξή του σε αμερικανικό ΜΜΕ ο επικεφαλής της Χαμάς. Αναλυτικά: Δύο πολύ διαφορετικές προτάσεις εκεχειρίας

Το πρωί της Κυριακής οι παλαιστινιακές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι απορρίπτουν την ισραηλινή πρόταση για παράταση της εκεχειρίας του Σαββάτου, επειδή προέβλεπε ότι το Ισραήλ θα συνέχιζε τις επιχειρήσεις του με τεθωρακισμένα στη Γάζα για την καταστροφή των τούνελ. Κατόπιν αυτού, το πρωί της Κυριακής το Ισραήλ ανακοίνωσε εισήμως ότι αποφάσισε την επανεκκίνηση των επιθέσεων στη Γάζα. 
Το μεσημέρι της Κυριακής, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι όλες οι πολιτικές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες διατηρούν ένοπλες πτέρυγες, συμφώνησαν να σεβαστούν μία 24ωρη εκεχειρία που θα ξεκινούσε στις 2μμ., ανταποκρινόμενες σε πρόταση του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε: «Ανταποκρινόμενες στο αίτημα παρέμβασης του ΟΗΕ να παρακολουθήσει την κατάσταση … συμφωνήθηκε από τις οργανώσεις της αντίστασης να ξεκινήσει μία 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία από τις 2μμ.».
Το Ισραήλ δεν απάντησε άμεσα στην πρόταση κι έτσι και οι δύο πλευρές συνέχισαν τις επιθέσεις και μετά τις 2μμ. Μερικές ώρες αργότερα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε την προτεινόμενη ανανέωση της εκεχειρίας, ισχυριζόμενος ότι οι Παλαιστίνιοι μαχητές είχαν παραβιάσει προηγούμενες εκεχειρίες. Μιλώνας στο CNN ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η μοναδική μακροχρόνια εκεχειρία που είναι πρόθυμο να δεχτεί το Ισραήλ είναι εκείνη που πρότεινε η Αίγυπτος την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για την πρόταση που απέρριψαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις οι οποίες επιμένουν ότι οποιαδήποτε μακρόπνοη εκεχειρία πρέπει να εμπεριέχει τον τερματισμό του 8ετούς αποκλεισμού της Γάζας.

Το βράδυ της Κυριακής οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στη Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και στην Τζαμπάλια και σε ανατολικά τμήματα της Λωρίδας και στο Χαν Γιούνις. Στις 8μμ ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι από το τέλος της εκεχειρίας και μετά είχε χτυπήσει 40 «στόχους».

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανέρχεται στους 1.032 και των τραυματιών στους 6.200, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι. Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν επίσης 11 Παλαιστίνιους σε διαδηλώσεις αλληλεγγύης στη Δυτική Όχθη. Στους 43 ανέρχονται οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις είναι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ. Η Λωρίδα της Γάζας τελεί υπό ισραηλινό αποκλεισμό από το 2006, όταν εκλέχτηκε στην εξουσία η Χαμάς σε δημοκρατικές σύμφωνα με όλους τους διεθνείς παρατηρητές εκλογές. Στην ισραηλινή επίθεση που έγινε στα 2008-09 σκοτώθηκαν 1.400 Παλαιστίνιοι και σ’ εκείνη του 2012 άλλοι 200.

Η Χααρέτζ αποκαλύπτει πρόταση Κέρι για άνοιγμα συνόρων

Σύμφωνα με Κυριακάτικο δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, το σχέδιο πρότασης εκεχειρίας που έδειξε την Παρασκευή στους Ισραηλινούς αξιωματούχους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζητούσε το άνοιγμα των συνόρων Γάζας-Ισραήλ και τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.
ο Αμερικανός Yπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι

Το έγγραφο με τίτλο «Πλαίσιο Ανθρωπιστικής Εκεχειρίας στη Γάζα» ανέφερε επίσης ότι μια μακροχρόνια ανακωχή θα καθιστούσε εφικτή «τη μεταφορά χρημάτων στη Γάζα για την καταβολή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων» και θα αντιμετώπιζε επίσης «όλα τα ζητήματα της ασφάλειας».

Σύμφωνα με το σχέδιο, διαρκούσης της αρχικής εκεχειρίας, το Ισραήλ δεν θα επιτρεπόταν να συνεχίσει την καταστροφή των τούνελ και δεν υπήρχε καμία αναφορά για τον αφοπλισμό των παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι «σοκαρίστηκαν» όταν διάβασαν το σχέδιο, αναφέρει η εφημερίδα, και σχολίασαν ότι αγνοεί τις ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλεια του. Η Χααρέτζ αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι δήλωσαν: «Καταφέραμε να ακυρώσουμε αυτό το έγγραφο και τώρα συζητάμε άλλες εκδοχές».

Ένας σύμβουλος του Κέρι φέρεται να απάντησε: «Δεν υπάρχει έγγραφο, ούτε και πρόταση. Το σχέδιο βασίστηκε στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία, την οποία υποστήριξε ολόψυχα το Ισραήλ. Συνεπώς, αν αντιτίθενται, αντιτίθενται στο δικό τους σχέδιο».

Το Ιράν πατάει διπλωματικό «γκάζι»

Αργά την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ πραγματοποίησε έναν εντατικό γύρο τηλεφωνικής διπλωματίας για να συγκεντρώσει υποστήριξη και ανθρωπιστική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας.
ο Yπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ

Ο Ζαρίφ συνομίλησε με: τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, την υπεύθυνη εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον, τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, τον γγ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας Ιγιάντ Αμέεν Μαντάνι, τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ σεΐχη Σαμπάχ Χαλίντ Αλ-Χαμάντ Αλ-Σαμπάχ, τους υπουργούς Εξωτερικών του Κατάρ και της Τουρκίας και τον ηγέτη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα.

Στη συνομιλία του με τον γγ του ΟΗΕ, ο Ζαρίφ επέκρινε τα Ηνωμένα Έθνη, «επειδή δεν ανέλαβαν σοβαρή δράση για να τερματιστούν τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος» κατά την φονική σύγκρουση. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, o Μπαν Κι Μουν απάντησε ότι καταβάλλονται οι καλύτερες δυνατές προσπάθειες «για να ξεκινήσει και να διατηρηθεί μία βιώσιμη εκεχειρία και να τερματιστεί ο αποκλεισμός».

Στη συζήτησή του με τον γγ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ο Ζαρίφ δήλωσε ότι «τα ισλαμικά κράτη έχουν τεράστιους πόρους και είναι αρκετά ικανά να παράσχουν πολύτιμες υπηρεσίες και βοήθεια στο λαό της Γάζας», καλώντας τον ΟΙΣ να συνεργαστεί με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αίγυπτο για να παρασχεθεί βοήθεια στη Γάζα. Ο Ζαρίφ δήλωσε ότι τα νοσοκομεία του Ιράν είναι έτοιμα να δεχτούν Παλαιστίνιους τραυματίες και ότι θα στείλει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στη Γάζα.

Επίσης, κάλεσε όλες τις χώρες να αυξήσουν την πίεση προς το Ισραήλ και τους συμμάχους του ώστε «να τερματίσει άμεσα την επίθεση» και δήλωσε ότι «οποιαδήποτε εκεχειρία πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας».
Συνέντευξη Μεσάαλ: «Δεν πολεμάμε τους εβραίους, αλλά τους κατακτητές»

Την Κυριακή στην εκπομπή «Face the Nation» του αμερικανικού CBS News μεταδόθηκαν αποσπάσματα της συνέντευξης που έδωσε το Σάββατο στο κανάλι PBS ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ από το Κατάρ. Ολόκληρη η συνέντευξη θα μεταδοθεί από το κανάλι αργά το βράδυ της Δευτέρας.
ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ

Ερωτώμενος ο Μεσάαλ αν μπορεί να δει ένα μέλλον ειρηνικής συμβίωσης στο πλάι των Ισραηλινών, ο ηγέτης της Χαμάς απαντάει: «Δεν είμαστε φανατικοί, δεν είμαστε φονταμενταλιστές. Δεν πολεμάμε τους εβραίους επειδή είναι εβραίοι. Δεν πολεμάμε άλλες φυλές. Πολεμάμε τους κατακτητές. Είμαι έτοιμος να συνυπάρξω με τους εβραίους, με τους χριστιανούς και με τους Άραβες και τους μη Άραβες. Όμως δεν μπορώ να συνυπάρξω με τους κατακτητές».

Στην ερώτηση αν οι Παλαιστίνιοι μπορούν να αναγνωρίσουν το κράτος του Ισραήλ ως εβραϊκό κράτος, ο Μεσάλ απάντησε: «Όταν θα έχουμε ένα παλαιστινιακό κράτος, τότε το παλαιστινιακό κράτος θα αποφασίσει σχετικά με τις πολιτικές αυτές … Ο παλαιστινιακός λαός θα μπορεί να εκφράσει τη θέση του όταν θα έχει δικό του κράτος χωρίς κατοχή».
Πηγη: Μααν [1 , 2 , 3 , 4 , 5]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου