Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Ποινική δίωξη για επιστολή του Δικτύου Σπάρτακος

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Σε μια εποχή που το αντιμιλιταριστικό κίνημα δέχεται συνεχόμενες επιθέσεις, ενώ ταυτόχρονα οξύνονται τα κοινωνικά προβλήματα των φαντάρων, ασκείται πρώτη φορά ποινική δίωξη με πολιτικά χαρακτηριστικά σε μέλος του Δικτύου φαντάρων Σπάρτακος.
Στις 23 Οκτωβρίου 2014 δικάζεται για συκοφαντική δυσφήμιση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων (Δίκτυο) για μια υπόθεση του Δεκεμβρίου του 2009. Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής, μιας πρωτοβουλίας που επί 19 χρόνια σπάει το «άβατο» των στρατοπέδων και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των στρατευμένων, τον Δεκέμβριο του 2009 δημοσιεύτηκε επιστολή στρατευμένων στο ΚΕΝ Γρεβενών, οι οποίοι κατήγγελλαν απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στο στρατόπεδο, σοβαρότατα προβλήματα υγιεινής, ατομικά και συλλογικά καψώνια από αξιωματικούς, καθημερινή προσβλητική συμπεριφορά προς τους φαντάρους και καταχρηστικές ποινές που έπεφταν βροχή.
Μετά τη δημοσίευση, ο διοικητής του στρατοπέδου, Δ. Βούτσης, σύμφωνα με πληροφορίες της επιτροπής, συγκέντρωσε τους φαντάρους (διώχνοντας όλους τους αξιωματικούς) και αφού πρώτα τους τρομοκράτησε, κατόπιν τους κάλεσε να μπουν στο διαδίκτυο και να γράψουν στην ιστοσελίδα της επιτροπής «πόσο καλά περνάνε στο στρατόπεδο».

Λογοκρισία άλλων εποχών

Στη συνέχεια, ο διοικητής, αντισυνταγματάρχης τότε, ταξίαρχος σήμερα, που φέρεται «να μην ήξερε τίποτα για τα κακώς κείμενα του στρατοπέδου του», προχώρησε στη μήνυση. Χρειάστηκε όμως την πολύτιμη βοήθεια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η δικαστική εξουσία, ώστε να ενσωματώσει τη μήνυση και να οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια, σε μια ιστορία που θυμίζει λογοκρισία άλλων εποχών.

Πρόθυμα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εμπλούτισε τη δικογραφία με στοιχεία που -άγνωστο πώς- είχε στη διάθεσή της για το πότε συνδεόταν στο διαδίκτυο συγκεκριμένο μέλος της Επιτροπής.

Στην εποχή των ψηφιακών -παράνομων- παρακολουθήσεων αρκεί η σύνδεση ενός ατόμου στο διαδίκτυο ώστε να στοιχειοθετήσει ευθύνη του για συγγραφή και ανάρτηση κειμένου; Ψιλά γράμματα για μια πολιτική δίωξη, απαντά η Επιτροπή Αλληλεγγύης, σημειώνοντας πως στόχος είναι η συκοφάντηση και η δίκη των αγώνων και των ιδεών της.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της επιτροπής αναρωτιούνται: «Πώς συνδέονται συνηθισμένες αναφορές σε πραγματικά περιστατικά (που αναφέρονται στη μονάδα ευθύνης και όχι στο συγκεκριμένο αξιωματικό) με την καριέρα ενός στελέχους του στρατού, που λογοδοτεί αποκλειστικά στην ιεραρχία; Αυτή η επίθεση, επιτελικά σχεδιασμένη από το ΓΕΣ και το ΥΠΕΘΑ, δεν είναι παρά μια επιχείρηση λογοκρισίας, δίωξη πολιτικών φρονημάτων που θυμίζει άλλες εποχές, με σκοπό να τρομοκρατηθεί το πιο ζωντανό κομμάτι του φιλειρηνικού-αντιπολεμικού κινήματος».

Στη συγκεκριμένη επίθεση η απάντηση είναι ήδη δεδομένη: 35 μάρτυρες υπεράσπισης επιθυμούν να καταθέσουν στο δικαστήριο, 400 υπογραφές υποστήριξης έχουν συγκεντρωθεί και 30 φοιτητικοί σύλλογοι έχουν εκδηλώσει με ψηφίσματα την αλληλεγγύη τους.
http://www.efsyn.gr/?p=219610

1 σχόλιο:

  1. https://www.facebook.com/groups/558153380955999/
    Το Αμεσοδημοκρατικό καφενείο , είναι ανοιχτό σε συλλογικότητες ,άτομα , ιδέες , μουσικές και....καφέδες που μπορούμε να τους πιούμε όλοι μαζί στα τραπεζάκια του ( μέσα έχει πιο δροσιά , περάστε! ) .Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί , θα προκύψει απο τις προτάσεις , τη φαντασία και την όρεξη για δράση των ..καφενόβιων. Τωρα, αν τίποτε απ' αυτά δεν μας συμβεί , κατεβάζουμε - ολοι μαζι - τα ρολλά και πάμε γι' άλλα ! https://www.facebook.com/groups/558153380955999/

    ΑπάντησηΔιαγραφή