Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Κατάρ: Εξοπλιστική συμφωνία-μαμούθ, πάλι με τις ΗΠΑ…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε μεγάλη εξοπλιστική συμφωνία με το Εμιράτο του Κατάρ, μια συμφωνία που θα ανέλθει σε ύψος 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία περιλαμβάνονται οι πωλήσεις αντιαεροπορικών – αντιβαλλιστικών συστημάτων, αντιαρματικών, αλλά και επιθετικών ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Κατάρ θα αγοράσει 24 επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-64 Apache, κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους τύπου Javelin, καθώς επίσης και 34 συστοιχίες, συν 10 ραντάρ του συστήματος Patriot PAC-3.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξοπλιστική συμφωνία για τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014, «ανοίγοντας την όρεξη» για επικράτηση και στον διαγωνισμό των μαχητικών αεροσκαφών, όπου συμμετέχει η Boeing με το μαχητικό F/A-18 Super Hornet.
Ωστόσο, η είδηση έχει και αντίστροφη ανάγνωση. Ότι οι ΗΠΑ ικανοποιήθηκαν και είναι η ώρα των Ευρωπαίων, που προωθούν – διχασμένοι ως συνήθως – το προϊόν της συνεργασίας τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών EF-2000 Typhoon και οι Γάλλοι το μαχητικό της Dassault, το Rafale.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου