Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Στην Ελλάδα εκπαιδεύονται οι εκπαιδευτές των «τζιχαντιστών»


του Κυριάκου Ζηλάκου Στρατιωτικά τμήματα της Ιορδανίας που εμπλέκονται στην εκπαίδευσητων Σύρων «αντικαθεστωτικών ανταρτών» εκπαιδεύτηκαν για μάχες εντός των 
πόλεων ενώ ανάλογη εκπαίδευση παρέχεται και στο στρατό του Κατάρ
Η Ελλάδα έμμεσα στηρίζει και συμμετέχει στην εκπαίδευση των «τζιχαντιστών» που έχουν αιματοκυλίσει τη Συρία, παρέχοντας ειδική εκπαίδευση για μάχες εντός των πόλεων, σε στρατιωτικά τμήματα της Ιορδανίας και του Κατάρ που εκπαιδεύουν, στηρίζουν, εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν τους «αντικαθεστωτικούς αντάρτες».
Οπως έγινε επίσημα γνωστό από το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Στρατού το διάστημα 23-27 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με ελληνικά τμήματα από την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, ομάδας 6 αξιωματικών και 29 οπλιτών από την Ιορδανία. Αντικείμενο της εκπαίδευσης ο «αγώνας σε αστικό περιβάλλον». Η Εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πρότυπο Κέντρο Εκπαίδευσης Αγώνα σε Αστικό Περιβάλλον (ΕΠΚΕΑΑΠ), στην Αργυρούπολη Κιλκίς. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ένα μέρος ανάλογων δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ιορδανίας. Ανάλογη συνεργασία υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, η οποία εκτείνεται και σε μεγαλύτερη κλίμακα.
Το γεγονός της στήριξης της Ιορδανίας στους «αντικαθεστωτικούς αντάρτες» που λεηλατούν και σφάζουν στη Συρία έχει απασχολήσει κατά καιρούς τον διεθνή Τύπο. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Times τον Ιούνιο 2013, που επικαλείται μαρτυρία ενός Αμερικανού αξιωματούχου και ενός διοικητή των Σύρων ανταρτών, η CIA σε συνεργασία με τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύουν μυστικά από το 2012, σε βάσεις στην Ιορδανία, όπως και την Τουρκία Σύρους αντάρτες. Αναφέρεται πως στελέχη του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» συμμετείχαν σε προγράμματα κατάρτισης τουλάχιστον δύο εβδομάδων, τα οποία περιελάμβαναν ασκήσεις με αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα. Βέβαια, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Καρνεϊ είχε αρνηθεί να σχολιάσει τις αναφορές των Los Angeles Times.
Το θέμα επανέφεραν φέτος τον Απρίλιο οι βρετανικοί The Times. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Αμερικανικοί αξιωματικοί επιβλέπουν την εκπαίδευση των ισλαμιστών ανταρτών του Ελεύθερου Στρατού της Συρίας – Free Syrian Army (FSA) στο έδαφος της Ιορδανίας. Το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγή από τον FSA υπό τον όρο της ανωνυμίας, σημειώνει ότι σε στρατόπεδο της ερήμου στην Ιορδανία, περίπου 40 Αμερικανοί αξιωματικοί εκπαιδεύουν τους αντάρτες στα νέα όπλα και ειδικά στις αντιαρματικές και αντιαεροπορικές ρουκέτες.
Ομως και η ρωσική εφημερίδα «Komsomolskaya Pravda» αναφέρει ότι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του NATO επιβλέπουν την εκπαίδευση μελών του FSA σε στρατόπεδο που βρίσκεται στην Ιορδανία.
Στο μεταξύ η Ιορδανία εμπλέκεται άμεσα στις εξελίξεις στο Ιράκ, και οι σχεδιασμοί προφανώς δεν είναι απόρροια των τελευταίων γεγονότων αλλά μακροχρόνιοι. Τις τελευταίες εβδομάδες ειδικά μετά την κατάληψη και των μεθοριακών περασμάτων μεταξύ Ιράκ και Ιορδανίας, ανέπτυξε στρατιωτικές δυνάμεις κατά μήκος της μεθορίου της με το Ιράκ. Ουσιαστικά η μοναρχία της Ιορδανίας είναι αναπόσπαστο τμήμα των σχεδιασμών για την Μέση Ανατολή, εδώ και δεκαετίες και η πιο σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχος μεταξύ των αραβικών κρατών για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο βασικός λόγος της παροχής του Ιορδανικού εδάφους στις ΗΠΑ για την εκπαίδευση των Σύρων αντικαθεστωτικών, σε συνεργασία με την Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, είναι ότι η «στρατιωτική λύση όσον αφορά τη Συρία είναι πάντα ζωντανή». Εκτός των άλλων σύμφωνα με το World Politics Review (31/1/14) οι «ΗΠΑ βασίζονται στην αρωγή της Ιορδανίας για την προώθηση των σχεδίων τους στη Μέση Ανατολή και ήδη είχαν γίνει οι προετοιμασίες για την εκπαίδευση Ιρακινών στρατευμάτων στο προσεχές μέλλον».http://www.guernicastreet.com/%CE%A3%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου