Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Με λαθρεμπόριο πετρελαίου πλουτίζει το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος (IS)

Το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος (IS), που τον περασμένο μήνα ανακηρύχτηκε  χαλιφάτο, από τους ένοπλους σουνίτες αντάρτες του αντλεί, τώρα, εκατομμύρια δολάρια σε καθημερινή βάση, από το λαθρεμπόριο πετρελαίου.
Από τη Μαρία Λίλα
Δεν είναι μόνο οι πετρελαιοπηγές που κατέλαβε στο Ιράκ, οι οποίες μπορεί και να ωχριούν μπροστά σε αυτές της Βασόρας και του Κιρκούκ, αλλά δεν παύουν να είναι επικερδείς για το νέο χαλιφάτο.

Είναι η στρατηγικής και εμπορικής σημασίας κατάληψη της Μοσούλης, η εκμετάλλευση πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στις ελεγχόμενες από το ισλαμικό κράτος περιοχές του Ιράκ και της Συρίας σε συνδυασμό με το λαθρεμπόριο που αποφέρουν τα τεράστια κέρδη στους πρώην μαχητές της Αλ Κάιντα, που συγκρότησαν το χαλιφάτο.
Σύμφωνα με το Reuters στο βόρειο Ιράκ, κοντά στη Μοσούλη ανέλαβαν την άντληση του μαύρου χρυσού τις πετρελαιοπηγές της Νάζμα και της Καγιάρα ενώ νοτιότερα στο Τικρίτ αυτές του Χιμρίν και της Αζίλ.
Όπως υπολογίζει, μάλιστα, στέλεχος των Κούρδων του Ιράκ το χαλιφάτο ελέγχει σήμερα 80 πετρελαιοπηγές, η πλειονότητα των οποίων, όμως, είναι είτε στραγγισμένες είτε περιορισμένων δυνατοτήτων άντλησης.
Ωστόσο το μονοπώλιο καυσίμων που έχουν στην περιοχή του βόρειου Ιράκ αποτρέπει κάθε άλλη σουνιτική παράταξη να τους αντιπαρατεθεί ή να διεκδικήσει μερίδιο όταν το μεταφέρουν για διύλιση ή και για περιορισμένη πώληση στη Συρία, αφού η κύρια αγορά τους είναι η Μοσούλη και τα δύο εκατομμύρια των αποκλεισμένων κατοίκων της.
Στη Μοσούλη τα χαμηλής ποιότητας καύσιμα του χαλιφάτου μοσχοπουλιούνται ενώ όσα περισσεύουν στέλνονται από λαθρέμπορους σε Τούρκους εμπόρους με εξευτελιστικές τιμές που δεν ξεπερνούν τα 25 δολάρια ανά βαρέλι.
«Το ισλαμικό κράτος βγάζει εκατομμύρια δολάρια από το λαθρεμπόριο πετρελαίου» σύμφωνα με τον επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου ενέργειας της Μοσούλης Χουσάμ Αλ Μπρεφκάνι.
«Επιβεβαιώσαμε τις αναφορές που ήθελαν το ισλαμικό κράτος να φορτώνει αργό από τη Νάζμα έξω από τη Μοσούλη και να πηγαίνει μέσω Συρίας σε έναν από τους γείτονές της» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Μπρεφκάνι στο Reuters.
Τα βενζινάδικα στη Μοσούλη τροφοδοτούνται, πλέον, μόνο από το χαλιφάτο και πουλούν τα καύσιμα από 1 έως 1,5 δολάρια το λίτρο, μία τεράστια ανατίμηση για τα δεδομένα της περιοχής πριν από την εμφάνιση των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους (IS) πρώην (ISIS).
«Η βενζίνη έρχεται από τη Συρία και σε τριπλάσια τιμή» τονίζουν οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων στο βόρειο Ιράκ, καθώς το χαλιφάτο έχει γίνει ο μοναδικός εισαγωγέας όλων των προϊόντων από εκεί.
Οι πετρελαιοπηγές της Νάζμα και της Καγιάρα ανήκαν στην κρατική εταιρεία της Αγκόλας «Sonangol» μέχρι πριν από ένα χρόνο όταν και αποσύρθηκε από την εκμετάλλευσή τους επικαλούμενη ασύμφορο κόστος λειτουργίας και λόγους ασφαλείας εξαιτίας των τζιχαντιστών.
Και αυτό πολύ πριν, από το ξέσπασμα της επέλασης των ανταρτών του ISIS.
Αυτό, όμως που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι τζιχαντιστές όχι μόνο δεν κατέστρεψαν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που κατέλαβαν αλλά ζήτησαν και από το προσωπικό τους να παραμείνει στη θέση του.
Στην Καγιάρα τα αποθέματα πετρελαίου της υπολογίζονται σε 800 εκατομμύρια βαρέλια και η ημερήσια παραγωγή είναι 7.000 βαρέλια αργού ενώ το χαλιφάτο έχει στην κατοχή του και το γειτονικό της διυλιστήριο.
Η ιρακινή κυβέρνηση ακόμη και τώρα δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το ρυθμό πλουτισμού του νέου χαλιφάτου από το λαθρεμπόριο πετρελαίου μέσω Συρίας, γνωρίζει, όμως τον αριθμό των εκατοντάδων βυτίων και φορτηγών που το διακινούν και γίνονται συχνά στρατιωτικοί στόχοι της.
Πληροφορίες υπάρχουν και για λαθρεμπόριο με το Ιράν μέσω των Κούρδων, επιχείρηση που έχει σταματήσει, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters και η οποία ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο εκεί, απέφερε 1 εκατομμύριο δολάρια την ημέρα στο λεγόμενο ισλαμικό κράτος.
Πηγές από τη Μοσούλη αναφέρουν πάντως ότι οι συμφωνίες με τους λαθρέμπορους κλείνονται προς 24 δολάρια το βαρέλι και κατώτατο όριο τα 250 βαρέλια τα οποία και πωλούνται προς 6.000 δολάρια.
Όμως, το χαλιφάτο εκτός από το λαθρεμπόριο έχει επιβάλλει και υπέρογκα τέλη στη Μοσούλη για όλα τα οχήματα που μεταφέρουν αγαθά στην πόλη.
Για τα φορτηγά είναι 400 δολάρια, τα ημιφορτηγά 100 και τα αυτοκίνητα 50 δολάρια εφόσον μεταφέρουν κι αυτά προϊόντα ή τρόφιμα.
Λαθρεμπόριο πετρελαίου γινόταν και από τις πετρελαιοπηγές Αζίλ και Χιμρίν έξω από τη γενέτειρα του Σαντάμ, το Τικρίτ αλλά σταμάτησε η μεταφορά του μέσω των Κούρδων- με  τους Πεσμεργκά να κάνουν τα στραβά μάτια- όταν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας βομβάρδισαν με ελικόπτερα τα φορτηγά του χαλιφάτου στις 12 Ιουλίου, καταστρέφοντας εξ ολοκλήρου 50 από αυτά.
Ωστόσο, Ιρακινός σύμβουλος πετρελαίου υποστηρίζει ότι το χαλιφάτο είχε προλάβει μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου να αποκομίσει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Σαλάλ Αμπντούλ, δήμαρχος της Τουζ Χουράμντο, μιας πόλης που βρίσκεται στη μέση της διαδρομής από το Τικρίτ  στον κουρδικό θύλακα και το Ιράν  δήλωσε ότι πριν από δέκα ημέρες «30 με 60 φορτηγά περνούσαν από εδώ, καθημερινά, τώρα, ούτε ένα».
Πηγή:insideoutborders

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου