Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Τάξις, ασφάλεια και προσεχώς… μεσαίωνας από το IS

Αφού εδραιώθηκε στις σουνιτικές περιοχές του Ιράκ, το πρώην ISIS ίδρυσε το χαλιφάτο του στη συριακή πόλη Ράκα. Οι αλλαγές, ριζικές. Υπουργεία, πάρκα, καφενεία έκλεισαν, κλέφτες έχουν χάσει τα χέρια τους, γυναίκες οδηγούνται σε κλειτοριδεκτομή κι η αστυνομία ηθικής τάξης είναι πανταχού παρούσα.
Από τη Σίσσυ Αρβανιτίδου
Όμως πολλοί, απηυδισμένοι από τον πόλεμο, εκτιμούν το γεγονός ότι τουλάχιστον δεν πέφτουν βόμβες, αν και η… ασφάλεια θυμίζει νεκροταφείο.
Η οργάνωση, γνωστή μέχρι πρότινος ως Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και της Μεγάλης Συρίας, κράτησε το πρώτο συνθετικό (IS) και ανακοίνωσε την ίδρυση του πρώτου χαλιφάτου ύστερα από αιώνες, ορίζοντας πρωτεύουσά του τη Ράκα (Raqqa), στη βόρεια Συρία.

Ολόκληρη η επαρχία της Ράκα, με περίπου 1 εκατομμύριο κατοίκους, βρέθηκε στα χέρια των ισλαμιστών του ISIS, πολύ πριν προελάσουν στο Ιράκ και καταλάβουν μεγάλο κομμάτι των σουνιτικών κυρίως εδαφών.
Μέσω της στρατηγικής διαχείρισης και της ωμής βίας, η ομάδα, που τώρα αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κράτος (IS), έχει ξεκινήσει να επιβάλει το όραμά της για ένα καθεστώς που συνδυάζει την ακραία, φονταμενταλιστική ερμηνεία του Ισλάμ με τις πρακτικές της διακυβέρνησης.
Ο τρόπος διοίκησης στη Ράκα αποκαλύπτει και το τι ακριβώς προτίθεται να εφαρμόσει το IS στα εδάφη όπου εξαπλώνεται, στα σύνορα Συρίας-Ιράκ.
Ένας άνθρωπος των New York Times πέρασε πρόσφατα 6 μέρες στη Ράκα και συνομίλησε με δεκάδες κατοίκους. Ούτε ο ίδιος ούτε ο κάτοικοι προσδιορίζονται ονομαστικά για να προστατευθούν από αντίποινα των εξτρεμιστών, οι οποίοι κυνηγούν και σκοτώνουν όσους θεωρούν αντίθετους στο έργο τους.
Ο απεσταλμένος της αμερικανικής εφημερίδας ήρθε σε επαφή με πρόσφυγες από άλλα μέρη της Συρίας, όπως ο άνδρας που είχε βιοτεχνία στο Χαλέπι, κι όταν όλα έγιναν ερείπια, κατέληξε εδώ, όπου βρήκε -όπως λέει- ένα βαθμό τάξης και ασφάλειας και ξανάφτιαξε τη βιοτεχνία του με παιδικά ρούχα.
Με τον καιρό το IS, αιφνιδιάζοντας πολλούς, εξασφάλισε τη συναίνεση κουρασμένων από τον τρίχρονο εμφύλιο πολιτών, οι οποίοι δέχονται οποιαδήποτε αρχή μπορεί να αποκαταστήσει μια επίφαση φυσιολογικής ζωής.
Βέβαια, είναι ορατή πλέον και η σκοτεινή πλευρά της σαρία, με δημόσιες εκτελέσεις, διώξεις αλλόδοξων, κλείσιμο χώρων αναψυχής και αυστηρούς κοινωνικούς κώδικες που κάνουν πολλούς σ’ αυτή την κάποτε ανεκτική κοινωνία να ανησυχούν βαθύτατα για το μέλλον.
Όποιος εισέρχεται στην επαρχία της Ράκα διαπιστώνει αμέσως ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο: μαύρες σημαίες -σύμβολο της οργάνωσης- παντού και τεράστια πανό καλύπτουν από πάνω ως κάτω δημόσια κτίρια, χριστιανικές εκκλησίες και καταστήματα απαγορευμένα πλέον, όπως τα καφενεία.
Στη νότια είσοδο της πόλης, τους επισκέπτες υποδέχονταν κάποτε τα γιγάντια μωσαϊκά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και του Χαρούν αλ Ρασίντ, του θρυλικού χαλίφη που κυβέρνησε τον ισλαμικό κόσμο από τη Ράκα τον 9ο αιώνα.
Τώρα μια επιβλητική μαύρη πινακίδα αποτίει φόρο τιμής στο IS και τους νεκρούς μαχητές του.
Αγάλματα, όπως τα περίφημα λιοντάρια στο πάρκο Al Rasheed έχουν καταστραφεί επειδή θεωρήθηκαν βλάσφημη απεικόνιση ζωντανών πλασμάτων.
Δημόσιοι χώροι όπως πάρκα και πλατείες, όπου νέοι νέες έκαναν παρέα γελώντας και φλερτάροντας, έχουν αποκλειστεί με βαριές μεταλλικές περιφράξεις καλυμμένες με τις μαύρες σημαίες του IS. Οι άνθρωποι που κατηγορούνται για κλοπή χάνουν τα χέρια τους σε δημόσιους ακρωτηριασμούς.
Η θρησκευτική αστυνομία έχει απαγορεύσει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους (είτε τσιγάρα είτε ναργιλέδες) κλείνοντας καφετέριες και διαλύοντας την κοινωνική ζωή της πόλης.
Φυσικά, εξασφαλίζουν ότι οι γυναίκες καλύπτουν μαλλιά και πρόσωπο με το «σωστό» τρόπο.
Όπως ανέφερε ντόπιος καθηγητής πανεπιστημίου, ένοπλοι του IS σταμάτησαν πρόσφατα ένα λεωφορείο με προορισμό τη Δαμασκό, όταν εντόπισαν μια επιβάτιδα που δεν ήταν επαρκώς καλυμμένη. Κράτησαν επί μιάμιση ώρα το λεωφορείο ώσπου να πάει η γυναίκα στο σπίτι της, ν’ αλλάξει και να επιστρέψει…
Το πρώην δημαρχείο της Ράκα τώρα στεγάζει την Επιτροπή Ισλαμικών Υπηρεσιών και στο πρώην υπουργείο Οικονομικών εγκαταστάθηκε το δικαστήριο της σαρία και η αστυνομία δίωξης του εγκλήματος. Η Τροχαία στεγάζεται στο Πρώτο Γυμνάσιο Σαρία.
Η πρώην Credit Bank είναι τώρα η Φορολογική Αρχή, η οποία κάθε δύο μήνες συλλέγει ποσό αντίστοιχο των 20 δολαρίων από ιδιοκτήτες καταστημάτων για το ρεύμα, το νερό και την ασφάλεια.
Πολλοί είπαν στον Αμερικανό δημοσιογράφο ότι λαμβάνουν απόδειξη είσπραξης με το λογότυπο IS και ότι οι εισφορές ήταν λιγότερες από αυτές που έδιναν σαν δωροδοκία για την κυβέρνηση Άσαντ.
«Νιώθω πως έχω να κάνω μ’ ένα κράτος που με σέβεται, όχι με απατεώνες» είπε ένας χρυσοχόος, καθώς εξυπηρετούσε μια γυναίκα, η οποία αγόραζε χρυσά νομίσματα με χρήματα που της στέλνει από το εξωτερικό ο σύζυγός της.
Παράλληλα, ο IS έχει καταφέρει να κρατήσει τα τρόφιμα στις αγορές. Αρτοποιεία και βενζινάδικα λειτουργούν, αλλά δύσκολα διαχειρίζεται το πρόβλημα με το πόσιμο νερό και την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς ρεύμα υπάρχει σχεδόν  μόνο για 4 ώρες το 24ωρο.
Η Ράκα είχε κάποτε ενεργή χριστιανική κοινότητα και τρεις εκκλησίες, με μεγαλύτερη την Αρμενική, που τώρα έχουν κλείσει, αφαιρέθηκαν οι σταυροί και τα άλλα σύμβολα και η πρόσοψή τους καλύφθηκε με μαύρα πανό.
Οι λίγοι χριστιανοί που παραμένουν, πληρώνουν φόρο μειονότητας και υποχρεώνονται να ακολουθούν τα ωράρια των μουσουλμανικών προσευχών διακόπτοντας 5 φορές τη μέρα, καθώς περιπολεί η θρησκευτική αστυνομία του IS.
Η μεγάλη Αρμενική εκκλησία μετατράπηκε σε ισλαμικό κέντρο όπου προβάλλονται βίντεο από μάχες και επιχειρήσεις αυτοκτονίας για να στρατολογηθούν νέοι μαχητές. Ένας εργαζόμενος νοσηλευτής που ταξιδεύει για τη Ράκα, δήλωσε στον απεσταλμένο ότι οι τάξεις της οργάνωσης γέμισαν με φανατικούς νεαρούς, κυρίως αλλοδαπούς, που ενδιαφέρονται περισσότερο για τη βία και τις μάχες παρά τη διακυβέρνηση.
Συνειδητοποιώντας ο «πρώτος χαλίφης» Ιμπραήμ και επικεφαλής του πρώην ISIS, Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκτάντι (Abu Bakr al-Baghdadi), ότι οι βίαιοι νεαροί που έρχονται στην οργάνωση δεν διαθέτουν επαγγελματικές δεξιότητες, ζήτησε σε πρόσφατο ηχητικό μήνυμά του από γιατρούς και μηχανικούς να έρθουν στην επαρχία της Ράκα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του νέου ισλαμικού Κράτους.
Η απήχηση αυτής της έκκλησης φαίνεται ήδη στη Ράκα, όπου ένοπλοι στα σημεία ελέγχου είναι συχνά Σαουδάραβες, Αιγύπτιοι, Τυνήσιοι ή Λίβυοι. Ο επικεφαλής της ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη είναι Σουδανός, ένα νοσοκομείο διοικείται από Ιορδανό, οποίος έχει Αιγύπτιο επιβλέποντα, όπως ανέφεραν ντόπιοι Σύροι εργαζόμενοι σ’ αυτές τις υπηρεσίες.
«Δεν μπορούν να αλλάξουν όλο το προσωπικό φέρνοντας νέους για να τρέξει ένα νοσοκομείο, έτσι αλλάζουν τις διοικήσεις με άτομα πιστά στους ισλαμικούς κανόνες τους», δήλωσε ένας νοσηλευτής υπό τον όρο της ανωνυμίας, ώστε να μην κινδυνεύσει.
Η διακυβέρνηση της Ράκα είναι ένα κρίσιμο πείραμα για το Ισλαμικό Κράτος, που επιβλήθηκε ως απόλυτη εξουσία σ’ αυτή την περιοχή μεταξύ Τίγρη και Ευφράτη, στην πανάρχαια Μεσοποταμία.
Και το πείραμα αυτό δεν φαίνεται πιθανό να τελειώσει σύντομα, δεδομένου ότι λείπει μια αξιόμαχη στρατιωτική δύναμη που θα καταφέρει να εκτοπίσει τους ξενόφερτους φανατικούς.
Πηγή: insideoutborders

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου