Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Τανκ «χτύπησε» νοσοκομείο στη Γάζα-Εντείνονται οι προσπάθειες για εκεχειρία(Video)



Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Στην Αίγυπτο βρίσκονται τη Δευτέρα ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Την Τετάρτη συνεδριάζει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ, στη Δυτική Όχθη βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική απεργία σε ένδειξη πένθους και διαμαρτυρίας για τους δεκάδες νεκρούς στην συνοικία Σετζάγια.

Την ίδια ώρα, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 16 ακόμη τραυματίστηκαν από μια οβίδα που έριξε ισραηλινό άρμα μάχης εναντίον ενός νοσοκομείου στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με παλαιστινιακές αρχές. 



Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τον Άσραφ αλ Κούντρα, από την οβίδα επλήγη ο τρίτος όροφος του νοσοκομείου των Μαρτύρων αλ Άκσα στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Στον όροφο αυτό του νοσοκομείου στεγάζεται μια μονάδα εντατικής θεραπείας και χειρουργεία. 



Άλλες οβίδες έπεσαν γύρω από το νοσοκομείο, πρόσθεσε ο Κούντρα, ενώ παλαιστίνιοι αξιωματούχοι απηύθυναν έκκληση στον Ερυθρό Σταυρό να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ασθενών από το νοσοκομείο. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει προς το παρόν κανένα σχόλιο.


Την Κυριακή,  πάντως, οι Παλαιστίνιοι κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή της ισραηλινής εισβολής, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 100 εξαιτίας των σφοδρότερων βομβαρδισμών της Γάζας από το 2009.Στο μεταξύ, οι ταξιαρχίες Αλ –Κασάμ, ανακοίνωσαν ότι αιχμαλώτισαν έναν Ισραηλινό στρατιώτη.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανέρχεται πλέον στους 502 από την αρχή της επίθεσης στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το 70% της Λωρίδας της Γάζας δεν έχει ρεύμα εξαιτίας των βομβαρδισμών, ενώ οι εκτοπισμένοι υπολογίζονται σε 135.000.



Σήμερα το πρωί, σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντρα.

Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.



Αιχμαλωτίστηκε ισραηλινός στρατιώτης

Στο μεταξύ, οι ταξιαρχίες Αλ –Κασάμ που συνδέονται με τη Χαμάς, ανακοίνωσαν το βράδυ της Κυριακής ότι αιχμαλώτισαν έναν Ισραηλινό στρατιώτη.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των ταξιαρχιών Αμπού Ουμπαΐντα, το όνομα του στρατιώτη είναι Σαούλ Αρόν και ο στρατιωτικός αριθμός του είναι 6092065.

«Το γεγονός ότι δεν ανακοίνωσαν τίποτα δείχνει ότι προσπαθούν να καλύψουν τις απώλειές τους» είπε ο Ουμπαΐντα, σχολιάζοντας την σιγή των Ισραηλινών.

Ο εκπρόσωπος προειδοποίησε επίσης τους Ισραηλινούς «να μην κάνουν καμία ανοησία» λέγοντας πως πληρώνουν την «αλαζονεία τους».

Η εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το γεγονός.

Η είδηση της αιχμαλωσίας ισραηλινού στρατιώτη προκάλεσε πανηγυρισμούς στις παλαιστινιακές πόλεις, με πυροβολισμούς στο αέρα και πυροτεχνήματα να δίνουν τον τόνο στη Γάζα, τη Βηθλεέμ και αλλού, την ώρα που οι απώλειες ισραηλινών ανήλθαν στους 18 άνδρες από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων.

Στο παρελθόν το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους ανταλλάσοντάς τους με ισραηλινούς αιχμαλώτους.

Αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 6.000 Παλαιστίνιοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, δεκάδες εκ των οποίων βρίσκονται υπό καθεστώς «διοικητικής κράτησης» για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Τη τελευταία φορά που η Χαμάς αιχμαλώτισε ισραηλινό στρατιώτη, ήταν το 2006. Κρατούνταν για 4 χρόνια στη Γάζα και απελευθερώθηκε το 2011 με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση περισσότερων από 1000 κρατουμένων Παλαιστινίων.

Τους δύο τελευταίους μήνες το Ισραήλ συνέλαβε ξανά δεκάδες από τους τότε αποφυλακισθέντες παραβιάζοντας τη συμφωνία, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αδελφός Φύλακας» που είχε στόχο μέλη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.
http://www.topontiki.gr/article/79478/rnStous-502-anerxontai-oi-nekroi-sti-Gaza--Anthropistiki-tragodia-xoris-telos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου