Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Το Ισραήλ βομβάρδισε τη Ράφα μετά την έναρξη της εκεχειρίας – τουλάχιστον 4 νεκροί. Είχε σκότωσει 16 Παλαιστινίους πριν την έναρξη

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ: 11:35
Ισραηλινές πηγές δήλωσαν την Παρασκευή ότι το Κερέμ Σαλόμ κηρύχθηκε
“στρατιωτική ζώνη” μετά από έντονες συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην
περιοχή το πρωί της Παρασκευής.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ 11:19

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις λίγες ώρες μετά
την έναρξη της 72ωρης εκεχειρίας. Ο Ahmad Muhammad Hasanein,
πυροβολήθηκε θανάσιμα από Ισραηλινούς στρατιώτες στο ανατολικό τμήμα
της Πόλης της Γάζας, ενώ στο νοσοκομείο Kamal Adwan μεταφέρθηκαν τα
πτώματα των Bassel Diab al-Bsyuni, 37 ετών, κι ενός άνδρα η ταυτότητα
του οποίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, ύστερα από ισραηλινό χτύπημα. Ο Shadi Muhammad Jumaa Abu Daher, 29 ετών, από την al-Mughraqa, επίσης σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά.



Δημοσίευση 01/08/2014 10:44

Τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά του ισραηλινού πυροβολικού ανατολικά της Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας σήμερα Παρακευή, δύο ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας που ανακοινώθηκε χθες.

Ανταποκριτής του Maan στη Γάζα ανέφερε ότι το ισραηλινό πυροβολικό εξαπέλυσε οβίδες ανατολικά της Ράφα, στην πρώτη κατά τα φαινόμενα παραβίαση της εκεχειρίας από τις ισραηλινές δυνάμεις. Εν τω μεταξύ στο ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων αμάχων που προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους σε περιοχές κοντά στα σύνορα.

Μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, ακούστηκαν σειρήνες στο Κερέμ Σαλόμ στο Ισραήλ, πιθανά μετά από εξαπόλυση ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές, ως απάντηση στην ισραηλινή παραβίαση της εκεχειρίας.
Από τα μεσάνυχτα και μέχρι την έναρξη της 72ωρης εκεχειρίας στις 8πμ, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 16 Παλαιστινίων σε διάφορες περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι τελευταίες αυτές απώλειες ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της επίθεσης στους 1.461 και οι τραυματίες ξεπερνούν πλέον τους 8.400. Οι εκτοπισμένοι αριθμούν τις 400.000.
Η εκεχειρία ανακοινώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και κατά τη διάρκειά της Παλαιστίνιοι και Ισραήλ προβλεπόταν να διεξάγουν συνομιλίες στο Κάιρο. Το πρωί της Παρασκευής οι απεσταλμένοι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, στην αντιπροσωπεία της Χαμάς από τη Γάζα θα συμμετείχαν οι Khalil al-Hayya και Imad al-Alami, ενώ ο ηγέτης της Ισλαμικής Τζιχάντ Khalid al-Batsh θα συναντούσε στο Κάιρο τους Moussa Abu Marzouq, Izzat al-Rashq, Muhammad Nasser, και Ziyad al-Nikhala.


Μόλις η ώρα πήγε 8πμ σήμερα το πρωί, χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να προμηθευτούν τρόφιμα και καθαρό νερό ύστερα από πάνω από τρεις εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών και δύο εβδομάδες χερσαίων επιχειρήσεων.

Οχήματα των Δήμων και της Πολιτικής Άμυνας άρχισαν να καθαρίζουν και ν’ ανοίγουν τους δρόμους από τα συντρίμμια, ενώ άλλοι κατευθύνθηκαν σε περιοχές που είχαν υποστεί εκτεταμένους βομβαρδισμούς για να ψάξουν για νεκρούς ή επιζώντες.

Ο Ισραηλινός συνταγματάρχης στο Έρεζ, Mansour al-Khatib, προειδοποίησε τους Παλαιστινίους που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στις συνοριακές περιοχές να μην επιστρέψουν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας επειδή «μπορεί να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο» και να προκαλέσουν τον ισραηλινό στρατό να τους πυροβολήσει. Οι δυνάμεις της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας κάλεσαν το λαό να μην πάει να ψάξει για νεκρούς στις συνοριακές περιοχές χωρίς προηγούμενο «συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό».

Από τα μεσάνυχτα και μέχρι την έναρξη της εκεχειρίας

Το Ισραήλ βομβάρδισε το σπίτι της οικογένειας al-Kilani στην περιοχή αλ-Σάμπρα στο νότιο τμήμα της Πόλης της Γάζας. Σύμφωνα με ρεπόρτερ του Maan έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό στο ανατολικό Χαν Γιούνις νωρίς την Παρασκευή, πριν την έναρξη της εκεχειρίας Είναι οι: Abdullah Awad al-Breim, Muhammad Suleiman al-Breim, Maysun Rafat al-Breim, Raid Abdulatif al-Qarra, Sami Suleiman al-Madani και Hussam Suleiman al-Madani. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας πρόσθεσε ότι εννέα Παλαιστίνιοι από μία οικογένεια σκοτώθηκαν και άλλοι 16 τραυματίστηκαν στο βομβαρδισμό της κατοικίας της οικογένειας αλ-Φάρα στο Χαν Γιούνις. Είναι οι: Abdulmalik Abdulsalam al-Farra, 54 ετών, ο γιος του Usama Abdulmalik al-Farra, 34 ετών, Imad Abdulhafiz al-Farra, 28 ετών, Awatef Izz al-Din al-Farra, 29 ετών, Muhammad Mahmoud al-Farra, 12 ετών, Lujain Bassem al-Farra, 4 ετών, Yara Abdulsalam al-Farra , 8 ετών, και Nadine Mahmoud al-Farra. Αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του και ο Abdulrahman al-Farra, 8 ετών. Μέλη του ιατρικού προσωπικού ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκε επίσης ο63χρονος Samih Kamal Abu al-Khair και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στο βομβαρδισμό στο Χαν Γιούνις.

Επίσης ισραηλινοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν: στο αλ-Ζαϊτούν στο νότιο τμήμα της Πόλης της Γάζας, με αποτέλεσμα 15 τραυματίες, στην ανατολική αλ-Σουτζάγια, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, στο ανατολικό Χαν Γιούνις, στην οδό αλ-Ναφάκ στο κέντρο της Πόλης της Γάζας, στο σπίτι του ηγέτη της Χαμάς Mahmoud al-Mabhouh το οποίο καταστράφηκε, στο σπίτι της οικογένειας Kutkut στην αλ-Φαλούτζα της Τζαμπάλια –ένας τραυματίας- και τέλος, τρεις ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν έγιναν στόχος πάνω στη μοτοσυκλέτα στην οποία επέβαιναν στη γειτονιά αλ-Σέιχ Ραντουάν στο δυτικό τμήμα της Πόλης της Γάζας.

Λεπτά πριν από την έναρξη της εκεχειρίας, οι Ταξιαρχίες αλ-Κασάμ ανακοίνωσαν ότι συνεπλάκησαν με Ισραηλινούς στρατιώτες στο ανατολικό τμήμα της Πόλης της Γάζας και οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς ότι εξαπέλυσαν ρουκέτες στο Τελ Αβίβ.

Πηγή: Maan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου