Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Αντίθετο με τον αφοπλισμό της παλαιστινιακής αντίστασης το 93,2% των κατοίκων της Γάζας

Παλαιστίνιοι αντιστασιακοί στην Ιερουσαλήμ το 1948.
Παλαιστίνιοι αντιστασιακοί στην Ιερουσαλήμ το 1948.Το 93,2% των κατοίκων της Γάζας είναι αντίθετο με τον αφοπλισμό των οργανώσεων της παλαιστινιακής αντίστασης και το 81,4% τάσσεται υπέρ της προσφυγής της Παλαιστινιακής Αρχής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) της Χάγης εναντίον του Ισραήλ για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή/Μασημένο Άχυρο», σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Γάζα από το Παλαιστινιακό Κέντρο Κοινής Γνώμης και δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 14 έως τις 19 Αυγούστου 2014, κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας, σε τυχαίο δείγμα 1.000 Παλαιστινίων άνω των 18 ετών, προερχόμενο από διάφορες δημογραφικές κατηγορίες, που κατοικεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα δίνονται στη δημοσιότητα ανά διαστήματα, παράλληλα με την πρόοδο των γεγονότων στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να αντανακλούν τις αντιλήψεις και τα αισθήματα της παλαιστινιακής κοινής γνώμης στη Γάζα, ιδιαίτερα αναφορικά με την ισραηλινή στρατωτική επιχείρηση «Προστατευτική Αιχμή» («Μασημένο Άχυρο») αναφέρει ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Κέντρου Κοινής Γνώμης (www.pcpo.org), Δρ. Ναμπίλ Κούκαλι, στο συνοδευτικό δελτίο τύπου.
Συνοπτικά τα κυριότερα ευρύματα της έρευνας είναι, αναφορικά με την παλαιστινιακή αντίσταση, το 93,2% των ερωτηθέντων δηλώνει αντίθετο με τον αφοπλισμό της, ενώ το 57,9% θεωρεί ότι ήταν καλά και το 33,8% ότι ήταν αρκετά καλά προετοιμασμένη. Αναφορικά με την εκεχειρία, που χωρίς να δίνεται η ακριβής διατύπωση της ερώτησης προκύπτει ότι πρέπει να ήταν της μορφής «ποιας διάρκειας εκεχειρία προκρίνετε;» οι απαντήσεις είναι: 87,6%-μακρόπνοη, 10,2%-μεσοπρόθεσμη και 2,2%-μικρής διάρκειας. Επίσης, το 81,4% τάσσεται υπέρ της προσφυγής της Παλαιστινιακής Αρχής στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) της Χάγης εναντίον του Ισραήλ για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή/ Μασημένο Άχυρο».
Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη αναφορικά με το διαμεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή/ Μασημένο Άχυρο», με το 52,8% να δηλώνει καθόλου (33,4%) και όχι τόσο (19,4%) ικανοποιημένο, και το 46% να δηλώνει σχετικά (31,3%) και πολύ (14,7%) ικανοποιημένο. Εξίσου διχασμένο εμφανίζεται το δείγμα και αναφορικά με το αν θα μπορούσε η παρέμβαση Ιράν-Κατάρ-Τουρκίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή/ Μασημένο Άχυρο» να επηρεάσει τη σχέση της Χαμάς με την Αίγυπτο, το 45,3% δηλώνει ότι δεν θα την επηρέαζε, το 41,7% ότι θα μπορούσε να την επηρεάσει και το 13% απαντά πως δεν ξέρει.
Το 85,2%, τέλος, δηλώνει αντίθετο με την οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL), ενώ το 81,1% εκτιμά ως αρνητική τη στάση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή».
Αναλυτικά τα ευρύματα της έρευνας [όπου δίνεται η ακριβής διατύπωση της ερώτησης μπαίνει σε εισαγωγικά «», διαφορετικά δίνεται ο τίτλος του θέματος που αφορούσε η ερώτηση. Η ισραηλινή επίθεση αναφέρεται στη δημοσκόπηση ως «Προστατευτική Αιχμή/ Μασημένο Άχυρο»]:

  1. «Ήταν η παλαιστινιακή αντίσταση προετοιμασμένη γι’ αυτή την επίθεση ή όχι;»
57,9% – Ήταν καλά προετοιμασμένη
33,8% – Ήταν αρκετά προετοιμασμένη
6% – Ήταν κάπως προετοιμασμένη
2,3% – Δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένη

  1. Αφοπλισμός της παλαιστινιακής αντίστασης
Το 93,2% είναι αντίθετο με τον αφοπλισμό της παλαιστινιακής αντίστασης
Το 3,8% αρνήθηκε να απαντήσει στο σχετικό ερώτημα
Το 3% είναι υπέρ του αφοπλισμού της παλαιστινιακής αντίστασης

  1. Εκεχειρία
Το 87,6% είναι υπέρ μιας μακρόπνοης εκεχειρίας
Το 10,2% είναι υπέρ μιας μεσοπρόθεσμης εκεχειρίας
Το 2,2% είναι υπέρ μιας μικρής διάρκειας εκεχειρίας

  1. «Πώς εκτιμάτε τη στάση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέναντι στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης «Προστατευτική Αιχμή»;
81,1% – Αρνητικά
7,5% – Ισορροπημένη έναντι των δύο πλευρών
7% – Θετικά
4,4% – Δεν ξέρω

  1. «Είστε υπέρ ή κατά του να προσφύγει η Παλαιστινιακή Αρχή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) της Χάγης εναντίον του Ισραήλ για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ‘Προστατευτική Αιχμή/Τρωθέν Άχυρο’»;
Το 81,4% είναι υπέρ
Το 15,8% είναι κατά
Το 2,8% είναι αναποφάσιστο

  1. «Γενικά υποστηρίζετε ή είστε αντίθετοι με την οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL);»
85,2% – Είμαι αντίθετος/η
13,1% – Την υποστηρίζω
1,7% – Δεν ξέρω

  1. «Μέχρι ποιο βαθμό είστε ικανοποιημένοι από το διαμεσολαβητικό ρόλο της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ‘Προστατευτική Αιχμή/ Μασημένο Άχυρο’»;
33,4% – Καθόλου ικανοποιημένος/η
31,3% – Σχετικά ικανοποιημένος/η
19,4% – Όχι τόσο ικανοποιημένος/η
14,7% – Πολύ ικανοποιημένος/η
1,2% – Δεν ξέρω

  1. «Πιστεύετε ότι η παρέμβαση Ιράν-Κατάρ-Τουρκίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ‘Προστατευτική Αιχμή/ Μασημένο Άχυρο’, θα μπορούσε να επηρεάσει τη σχέση της Χαμάς με την Αίγυπτο ή όχι;»
45,3% – Όχι δεν θα την επηρέαζε
41,7% – Ναι, θα μπορούσε να την επηρεάσει
13% – Δεν ξέρω
Μεθολογία της έρευνας: Προσωπικές συνεντεύξεις σε σπίτια μέσα από τυχαία επιλογή, σύμφωνα με τη μεθοδολογία του pcpo, τα οποία επιλέγησαν από 90 περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας κατανεμημένες ως εξής: 15 περιοχές στη βόρεια Γάζα, 28 στην Πόλη της Γάζας, 18 στο κυβερνείο Ντέιρ Ελ-Μπάλαχ, 18 στο κυβερνείο Χαν Γιούνις και 11 στο κυβερνείο της Ράφα. Το περιθώριο λάθους υπολογίστηκε σε (±3.1%). Η PCPO είναι επίσημη εταιρεία δημοσκοπήσεων εγκεκριμένη από τις αρμόδιες παλαιστινιακές αρχές και διεθνώς είναι μέλος των WIN/Gallup International, ANPOP, WAPOR και ESOMAR.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου