Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών το φράγμα της Μοσούλης Προέλαση

Υπό τον έλεγχο των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους περιήλθε το μεγαλύτερο φράγμα του Ιράκ στη Μοσούλη, στον Τίγρη ποταμό, μετά την υποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας
Οι πεσμεργκά υποχώρησαν από το φράγμα, αφού οι τζιχαντιστές τους έδωσαν τελεσίγραφο δύο ωρών να αποχωρήσουν χωρίς μάχη. Υπενθυμίζεται ότι οι ισλαμιστές μαχητές έχουν απειλήσει ότι θα προελάσουν ως τη Βαγδάτη και θα ανατρέψουν την κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με διεθνή μέσα εκφράζονται φόβοι ότι οι τζιχαντιστές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το φράγμα για να προκαλέσουν πλημμύρες στην περιοχή.

Σήμερα οι μαχητές του ΙΚ κατέλαβαν δύο ακόμη πόλεις στο βόρειο Ιράκ, τη Σίντζαρ και την Ουάνα, αφού εκδίωξαν τους κούρδους μαχητές, συνεχίζοντας την προέλαση τους στις κουρδικές περιοχές. Υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών έχει περιέλθει και η πόλη Ζούμαρ, αλλά και η πετρελαιοπηγή Άιν Ζάλα και περίπου 10 ακόμη χωριά στην περιοχή.
Η οργάνωση αναφέρεται στο Twitter ότι έχει φτάσει «στο τρίγωνο των συνόρων μεταξύ του Ιράκ, της Συρίας και της Τουρκίας».
Περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν από την πόλη Σίντζαρ, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, εκφράζοντας ανησυχία για την ασφάλειά τους. «Μια ανθρωπιστική τραγωδία εκτυλίσσεται στη Σίντζαρ» ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ Νικολάι Μλαντένοφ σε ανακοίνωσή του.
«Ο ΟΗΕ ανησυχεί πολύ για τη σωματική ασφάλεια των ανθρώπων αυτών», σημείωσε ο Μλαντένοφ, εκφράζοντας ιδιαίτερα τους φόβους του για τους ανθρώπους που αναζήτησαν καταφύγιο στα γύρω βουνά και οι οποίοι ενδέχεται να παγιδευτούν σε μια περιοχή που έχει περικυκλώσει το Ισλαμικό Κράτος.
Ένα μέρος των προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών είναι τουρκμάνοι σιίτες, αλλά και γεζίντι, μια θρησκευτική μειονότητα των Κούρδων που θεωρείται αιρετική από τους ισλαμιστές.
Ο Μλαντένοφ επισήμανε ακόμη πως «η ανθρωπιστική κατάσταση των αμάχων χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολη και οι ανάγκες σε βασική βοήθεια, όπως τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα, είναι άμεσες». Ο Μλαντένοφ ζήτησε από τις αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη νέα αυτή κρίση.
http://tvxs.gr/news/kosmos/ypo-ton-elegxo-ton-tzixantiston-megalytero-fragma-toy-tigri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου