Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να λάβουν μια ιστορική απόφαση: Πρέπει ή όχι η Σκωτία να γίνει ανεξάρτητο κράτος;Στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας βρίσκονται οι επιπτώσεις της ανεξαρτητοποίησης στην οικονομία.
Η επόμενη ημέρα της οικονομίας της Σκωτίας και το μελλοντικό νόμισμα βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας τόσο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας όσο και των ενωτικών.Ακόμα και το ουίσκυ έχει μπεί στην δίνη της αντιπαράθεσης.Οι αλλαγές νομίσματος, φορολογικού καθεστώτος και η πιθανή έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι οι μεγαλύτεροι πονοκέφαλοι για τους παραγωγούς του πιο διάσημου σκωτσέζικου προϊόντος.Πάντως, τα αποστακτήρια δεν έχουν επιλογή. Θα μείνουν στην Σκωτία, όπου ο συνδυασμός καλλιέργειας κριθαριού, τελμάτων τύρφης και αλμυρότητας της θάλασσας εγγυώνται το καλύτερο ουίσκι που παράγει ο κόσμος.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Diageo (που παράγει το 40% του συνόλου σκωτσέζικου ουίσκι ), Ivan Menezes, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι είναι κρίσιμο τόσο για την εταιρεία του, όσο και για τη Σκωτία, να παραμείνουν εντός της Ε.Ε.
Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας υποστηρίζει πως αν επικρατήσει το «ναι», το εισόδημα κάθε πολίτη θα αυξηθεί κατά 1000 λίρες ετησίως και η οικονομία θα ενισχυθεί με 5 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο:
Ένα επιχείρημα που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα σημαντικά αποθέματα πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, που ανήκουν στα χωρικά ύδατα της Σκωτίας αλλά επί του παρόντος αξιοποιούνται από το Λονδίνο.
Αντίθετα, στη Βρετανία η κυβέρνηση Κάμερον αλλά και η αντιπολίτευση του Εργατικού Κόμματος, υποστηρίζουν ότι η Σκωτία είναι πλουσιότερη και πιο ισχυρή όσο παραμένει κομμάτι της Μεγάλης Βρετανίας. Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο, η βρεταννική κυβέρνηση και αντιπολίτευση, προειδοποίησαν τους κατοίκους της Σκωτίας ότι σε περίπτωση νίκης των οπαδών της ανεξαρτησίας, η χώρα τους θα πρέπει να αναζητήσει νέο νόμισμα αφού δεν θα υπάρξει βρετανική κυβέρνηση η οποία θα επιτρέψει τη χρήση της στερλίνας εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.Το μήνυμα έστειλε πρώτος ο υπουργός Οικονομίας Τζορτζ Όσμπορν από το Εδιμβούργο και ακολούθησαν ανακοινώσεις από εκπροσώπους των δύο άλλων κομμάτων, των Εργατικών και των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Σημείο τριβής αποτελεί και το μέλλον του κοινωνικού κράτους.Στο πρόγραμμα των υποστηρικτών του «Ναι» αναφέρεται ρητά ότι στο νέο σύνταγμα της Σκωτίας θα περιλαμβάνεται διάταξη για ένα δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας, που θα βάζει «φρένο» στην επέλαση των ιδιωτικοποιήσεων.Οι «ενωτικοί» ωστόσο, κατηγορούν τους αντιπάλους τους για λαϊκισμό.
Καθοριστική για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θεωρείται η στάση των νεαρών ψηφοφόρων. Για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα ψήφου όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, διαφοροποιώντας τη σύσταση του εκλογικού σώματος.
http://www.paratiritis.gr/content/%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CE%BA%CF%89%CF%84%CE%AF%CE%B1?fb_action_ids=10152666240456684&fb_action_types=og.likes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου