Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Οι Ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από τη Γάζα!

Η κατάσταση στη Γάζα μετά την συμφωνία για 72 ωρων ανακωχή είναι ήρεμη, ενώ και στην Ιερουσαλήμ δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν αναφορές για ρουκέτες, από όταν ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός. Η επίτευξη της εκεχειρίας ήρθε με την μεσολάβηση της Αιγύπτου αργά το βράδυ της Δευτέρας ενώ τέθηκε σε ισχύ στις 08:00 τοπική ώρα (05:00 GMT). Το Ισραήλ ισχυρίζεται πως ο κύριος στόχος της εισβολής - "ήταν να καταστρέψει τις σήραγγες της Χαμάς" (όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτηση μας) στόχος που έχει ήδη επιτευχθεί. 



"Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ θα αναπτυχθούν σε αμυντικές θέσεις έξω από τη Λωρίδα της Γάζας και θα διατηρήσουν αυτές τις θέσεις", δήλωσε ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Αντισυνταγματάρχης Peter Lerner. Λίγα λεπτά πριν μπει η εκεχειρία σε ισχύ, αντιαεροπορικές σειρήνες ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ καθώς μαχητές της Χαμάς εκτόξευσαν μπαράζ ρουκετών στο κεντρικό Ισραήλ ενώ και οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν επίσης επιδρομές στη Γάζα λίγο πριν την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός. 
Το Ισραήλ εξαπέλυσε την Επιχείρηση Protective Edge στις 8 Ιουλίου με στόχο τον τερματισμό των πυραυλικών επιθέσεων της Χαμάς και την καταστροφή του υπόγειου ιστού που χρησιμοποιούσαν οι μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης. Σε δήλωσή τους, ακριβώς πριν την απόσυρση των δυνάμεων τους από τη Γάζα, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), είπαν ότι από την έναρξη της σύγκρουσης κατέστρεψαν 32 σήραγγες, 3.000 πυραύλους ενώ στις μάχες σκότωσαν 900 μαχητές της Χαμάς τους οποίους χαρακτήρισαν στη δήλωση τους ως "τρομοκράτες". Ο IDF εκτιμά ότι περίπου 3.300 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια αυτής της σύγκρουσης και ότι η Χαμάς είχε άλλες 3.000 διαθέσιμους πυραύλους για μελλοντική χρήση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου