Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η Βουλγαρία κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να στείλουν μαχητικά αεροσκάφη

Από άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας (Αρχείο ΓΕΑ)
Μπορεί τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας να μην αστυνομεύουν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η Κύπρος - μέλος της ΕΕ, δεν διαθέτει μια αεροπορική δύναμη, αλλά σύντομα αναμένεται να επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας - σε συνεργασία με μαχητικά αεροσκάφη της Τουρκίας.

Σε συνέντευξή του στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, ο υπηρεσιακός Υπουργός Άμυνας Σαλαμάνοφ μίλησε στους δημοσιογράφους για διάφορα θέματα. Ένα από αυτά ήταν η εξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία όσον αφορά τον εξοπλισμό των στρατιωτικών αεροσκαφών, και ποιό μπορεί να είναι αυτό το όριο.

Ειδικά για τα μαχητικά αεροσκάφη, υπάρχει 100% εξάρτηση από τη Ρωσία. Στο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης, η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να είναι θέμα προτεραιότητας. Σύμφωνα με τον Βούλγαρο κυβερνητικό αξιωματούχο, «το ζήτημα της αεροπορικής ασφάλειας είναι φυσικά μια εθνική προτεραιότητα, αλλά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι ένα σημαντικό καθήκον του Ανώτατου Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη Αυτό σημαίνει ότι εάν, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, ένα έθνος δεν μπορεί εγγυηθεί την κυριαρχία του αέρα, υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί μέσω προσωρινών σχεδίων στο πλαίσιο της Ευρω-Ατλαντικής αλληλεγγύης».
Η Βουλγαρία διαθέτει μια περιορισμένης δύναμης Πολεμική Αεροπορία, με πολύ λίγα μαχητικά παλαιάς σοβιετικής τεχνολογίας τύπου MiG-21 και MiG-29. Για τα τελευταία έχει ανακύψει θέμα λειτουργίας, όπως η Βουλγαρία δεν μπορεί ή δεν προτίθεται να διαθέσει ένα σχετικά μικρό ποσό, περί τα 14 εκατομμύρια λέβα, για την συντήρηση των κινητήρων των αεροσκαφών στην Ρωσία. Το αποτέλεσμα, όπως λήξει το υπόλοιπο πτητικό ωφέλιμο των λίγων εναπομείναντων MiG-21 και MiG-29, δεν θα υπάρχουν άλλο μαχητικά αεροσκάφη για την αστυνόμευση του εναερίου χώρου της Βουλγαρίας.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων εάν θα μπορούσαν τουρκικά και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη να εγγυηθούν τον βουλγαρικό ουρανό, η λακωνική απάντηση του Σαλαμάνοφ: «προφανώς!»
Σύμφωνα με τον Βούλγαρο αξιωματούχο, αυτό εγκρίθηκε από τη Βουλγαρία στη διαδικασία σχεδιασμού στο ΝΑΤΟ το καλοκαίρι του περασμένου έτους. Αυτό το σχέδιο είναι τώρα να υλοποιηθεί εντός των οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε διμερή ή πολυμερή βάση, ώστε με ελάχιστους πόρους να υπάρξει το μέγιστο αποτέλεσμα.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρώην Υπουργού Άμυνας της Βουλγαρίας Αγγέλοφ Ναϊντένοφ στην Αθήνα, τον Μάρτιο, στο πλαίσιο θεμάτων αμυντικής συνεργασίες σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε Ευρωπαϊκό και Νατοϊκό επίπεδο, υπογράφηκε από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Πολεμικής Αεροπορίας των δύο χωρών η τεχνική συμφωνία για διασυνοριακές επιχειρήσεις εναέριας επιτήρησης. «... από μόνο του άλλο ένα σημαντικό παράδειγμα της στενής ελληνο-βουλγαρικής συνεργασίας», είχε δηλώσει κατά το χρόνο ο Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ένα μνημόνιο υπογράφηκε αρχικά μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρία το Νοέμβριο του 2010, αν και το Kοινοβούλιο στην Αθήνα το επικύρωσε μόλις το 2013 με το νόμο 4185/13, το οποίο άνοιξε το δρόμο για την εφαρμογή της τεχνικής συμφωνίας. Εκτός από τα άλλα στοιχεία, η συμφωνία προβλέπει ανάληψη καθηκόντων επιφυλακής εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας, εναλλακτικά αεροδρόμια και πεδία προσγείωσης αεροσκαφών της ΠΑ στη Βουλγαρία, πρωτόκολλο επικοινωνίας και ρυθμίσεις ανεφοδιασμού επί του βουλγαρικού εδάφους.
Στο μεσοδιάστημα, η τουρκική κυβέρνηση στην Άγκυρα πρότεινε επανειλημμένα να αναλάβει η Τουρκία να ενισχύσει την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας.
Τώρα, το ΝΑΤΟ, έχει βρει προφανώς τη χρυσή τομή.
http://www.fox2magazine.net/%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1/9124-%CE%97-%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B5-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%A4%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%AC%CF%86%CE%B7.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου