Η λιβυκή παράταξη με επικεφαλής τον απόστρατο στρατηγό Καλίφα Χαφτάρ έχει αναλάβει την ευθύνη για μια αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε κατά των πολιτοφυλακών των ισλαμιστών στην Τρίπολη, τη νύχτα της 17-18 Αυγούστου. Ο στοχευμένος βομβαρδισμός αναφέρεται σε μια αποθήκη πυρομαχικών σε μια αεροπορική βάση, η οποία ελέγχεται από τις παραστρατιωτικές ομάδες των ισλαμιστών από την Μισουράτα, που μάχοναι κατά της πολιτοφυλακής του Καλίφα Χαφτάρ και των συμμάχων του στην Aλ-Ζιντάν.
«Οι αετοί της Λιβύης πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές νωρίς χθες το πρωί κατά στόχων των πολιτοφυλακών της λεγόμενης Λιβυκής Αυγής, με όπλα μεγάλου βεηνεκούς φορτωμένα σε βομβαρδιστικά αεροσκάφη Sukhoi Su-24,» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Χαφτάρ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι ειδήσεων al-Arabiya .
Το προσωπικό της αεροπορικής βάσης της Μπινίνας, έξω από τη Βεγγάζη, είναι πιστοί στον Χαφτάρ, και έχουν επισκευάσει αεροσκάφη τύπου MiG-23 και MiG-21. Η Λιβύη είχε κάποια Su-24 στον δυναμικό της, αεροσκάφη τα οποία έχουν σχεδιαστεί ως μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικά, αλλά κανένα από αυτά δεν έχει φανεί στον ουρανό από τις συγκρούσεις το 2011. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι ένα μισοφέγγαρο θα σήμαινε ότι η ορατότητα ήταν καλή στην Τρίπολη, οι πιλότοι μάλον δεν είναι εκπαιδευμένοι για να εκτελούν νυχτερινές επιθέσεις.
Ο στρατηγός Σακρ Γιαρούσι, ο οποίος απολύθηκε από επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης, αλλά συνεχίζει να διοικεί την βάση Μπινίνα, παρείχε μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Αυτός είπε στην εφημερίδα Libya Herald ότι τα αεροσκάφη του δεν είχαν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη. Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι παρείχε προσωπικά τις συντεταγμένες του στόχου στην Τρίπολη για μια ευρωπαϊκή αεροπορική δύναμη, την οποία δεν εξακρίβωσε.
Αργότερα, στις 18 Αυγούστου, ο ίδιος ανέφερε στην ίδια εφημερίδα ότι τα Su-24 που ήταν υπό τον έλεγχό του, αλλά προέρχονταν από μια ξένη αεροπορική δύναμη, είχαν πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές, υπονοώντας επιπλέον των προηγούμενων.
Σύμφωνα με την βρετανική αμυντική επισκόπηση IHS Jane's Defence Weekly, η Αλγερία και το Σουδάν είναι οι μόνες χώρες της περιοχής που λειτουργούν σήμερα Su-24. Το Σουδάν έλαβε το πρώτο Su-24MK από τη Λευκορωσία το 2013, αλλά φαίνεται λιγότερο πιθανό να έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές στη δυτική Λιβύη, 2.700 χιλιόμετρα μακριά από την βάση του αεροσκάφους στο Γουάντι Σαγίτνα (Wadi Sayyidna), αν μη τι άλλο επειδή η φατρία του Χαφτάρ έχει στο παρελθόν κατηγορήσει το Χαρτούμ ότι προμηθεύει με όπλα τις πολιτοφυλακές της Μισράτα στην Τρίπολη.
Η Αλγερία είναι όχι μόνο πολύ πιο κοντά στη δυτική Λιβύη, αλλά έχει επίσης αναβαθμίσει μερικά από τα Su-24 MK στο πρότυπο Su-24 MK2, με ένα ένα νέο σύστημα ψηφιακού χάρτη που καταστά ευκολότερο την πραγματοποίηση νυχτερινών επιθέσεων.
Αλγερινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τις φήμες ότι οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών στη Λιβύη ή την Τυνησία, το οποίο θα απραβίαζε τη συνταγματική απαγόρευση της χώρας για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εσωτερικό άλλων χωρών.
Ωστόσο, ο αλγερινός τύπος έχει υπογραμμίσει τις απειλές για την ασφάλεια που προέρχονται από τη γειτονική Λιβύη. Στις 6 Αυγούστου, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα al-Fajr ισχυρίστηκε ότι ο αλγερινός στρατός έχει αναπτύξει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-125 στα ανατολικά σύνορα, για να καταρρίψουν τα αεροσκάφη που έχουν κλαπεί δήθεν από τους τζιχαντιστές από το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, και προτίθεται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας.http://www.fox2magazine.net/%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/9123-%CE%92%CE%BF%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%91%CE%BB%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%87%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%9B%CE%B9%CE%B2%CF%8D%CE%B7.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου