Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Αναίσχυντοι στο Παρανέστι

Η απεργία πείνας των 100 μεταναστών και προσφύγων που μεταφέρθηκαν από τη Σάμο στη Δράμα με απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης φέρνει στην επιφάνεια τις άθλιες συνθήκες κράτησης.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Διεθνές αίσχος με σφραγίδα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σε απεργία πείνας προχώρησαν πάνω από 100 μετανάστες και πρόσφυγες που, στις 14 Αυγούστου, μεταφέρθηκαν εν κρυπτώ από τη Σάμο στο Κέντρο Κράτησης Παρανεστίου Δράμας. Κρατούμενοι, που διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες στο παλιό στρατόπεδο, το οποίο έχει μετατραπεί σε μια ιδιότυπη φυλακή, ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι αφού τους χορηγηθεί το ειδικό έγγραφο αναστολής απέλασης 30 ημερών.

 Διακριτική μεταχείριση
Οι περισσότεροι ανησυχούν για τις οικογένειές τους και ζητούν να επανασυνδεθούν μαζί τους. Το θέμα, μάλιστα, λαμβάνει διεθνείς διαστάσεις, καθώς η υπεύθυνη ενημέρωσης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Καίτη Κεχαγιόγλου, αναφέρει ότι «καταγγέλλουν διακριτική μεταχείριση σε βάρος τους σε σχέση με άλλους νεοεισερχόμενους, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι».
Από την πλευρά της, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα, κάνοντας λόγο για 100 άτομα που αρνήθηκαν να παραλάβουν προχθές το βράδυ φαγητό, εκ των οποίων μόνο οι 45 συνέχισαν και χθες.
Οι ταλαίπωροι άνθρωποι, που προέρχονται από το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και το Αφγανιστάν, βρέθηκαν στο Κέντρο Κράτησης Παρανεστίου Δράμας ύστερα από μυστική διακλαδική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης, με τη συμμετοχή Αστυνομίας, Λιμενικού, Πολεμικού Ναυτικού και μιας μεραρχίας τεθωρακισμένων, για τη μεταφορά τους από τη Σάμο. Η μεταφορά των 100 μεταναστών και προσφύγων πραγματοποιήθηκε με το αρματαγωγό του πολεμικού ναυτικού «Χίος» που κατέπλευσε στο νέο λιμάνι της Καβάλας κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ακολούθησε η επιβίβασή τους σε λεωφορεία της αστυνομίας και μέσω της Εγνατίας οδού οδηγήθηκαν στο παλιό στρατόπεδο Πανταζόπουλου.
Το στρατόπεδο αυτό, που βρίσκεται στα όρια του οικισμού του Παρανεστίου, φιλοξενούσε στο παρελθόν στρατιωτική μονάδα του πυροβολικού και κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. Οταν όμως έφυγαν για να μετατραπεί σε Κέντρο Κράτησης Μεταναστών, αρκετές εγκαταστάσεις μεταφέρθηκαν και ο χώρος δεν έχει έκτοτε τις κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία μεταναστών. Αντιθέτως, οι συνθήκες κράτησης και υγιεινής είναι άθλιες έως ανύπαρκτες, κάτι που διαπιστώνει αμέσως όποιος έχει τη δυνατότητα να φθάσει ώς εκεί για να το επισκεφθεί.
Να κλείσει ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
«Το στρατόπεδο κράτησης των μεταναστών στο Παρανέστι, όπως και όλα τα άλλα, πρέπει να κλείσει», ανέφερε κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ που επισκέφθηκε στο παρελθόν το παλαιό στρατόπεδο. «Είναι άδικο και απάνθρωπο για τους μετανάστες να κρατούνται μήνες για μια διοικητική παράβαση, γιατί τέτοιο παράπτωμα είναι το ότι «δεν έχουν χαρτιά». Τονίζουμε ότι και η παράνομη είσοδος στη χώρα είναι πλημμέλημα ελαφράς μορφής και δεν δικαιολογείται η κράτηση. Δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, ενώ δημιουργούνται νέα. Χρειάζεται άλλου είδους αντιμετώπιση τόσο σε εθνικό όσο κυρίως σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, με ρεαλισμό, σύνεση, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε μεταξύ άλλων.http://www.efsyn.gr/?p=226281

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου