Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Ιταλία: Διαδικτυακή καμπάνια για μια «Δίκη της Νυρεμβέργης» κατά του Ισραήλ


 Εκατοντάδες Ιταλοί έχουν υπογράψει μέχρι σήμερα μία διαδικτυακή καταγγελία-απαίτηση για… επανάληψη της Δίκης της Νυρεμβέργης με το Ισραήλ στο εδώλιο, με την κατηγορία της γενοκτονίας, στη Λωρίδα της Γάζας.


  Από τη Μαρία Λίλα για το insideoutborders.com
Την καταγγελία υπογράφουν, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Χααρέτζ» (Haaretz), κυρίως, ακαδημαϊκοί που αποδοκιμάζουν την ισραηλινή πολεμική μηχανή και την πολιτική του κράτους του Ισραήλ, που μεθοδεύει μια «αργή γενοκτονία» των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας για την οποία ζητούν μια ανάλογη με τη Δίκη της Νυρεμβέργης διαδικασία κατά του Τελ-Αβίβ για την «καταστροφή» της Παλαιστίνης.


Οι υπογράφοντες που ξεπερνούν τους 500 κάνουν λόγο για αποικιοκρατική αντίληψη και διώξεις με τη μορφή «εκκαθαρίσεων» σε βάρος των Παλαιστινίων.

 

Με τη διαδικτυακή καμπάνια τους ζητούν να δικαστεί το Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα για τα εγκλήματα πολέμου, που διαπράττει κατά του παλαιστινιακού λαού και όχι μόνο η πολιτική και στρατιωτική του ηγεσία, καθώς υποστηρίζουν ότι υπάρχει επίγνωση και συνενοχή όλων των πολιτών του εβραϊκού κράτους για τη συντελούμενη, εδώ και δεκαετίες «αργή γενοκτονία» με αποκορύφωμα τις σφαγές αμάχων από την επίθεση, που εξαπολύθηκε από την κυβέρνηση Νετανιάχου, στις 8 Ιουλίου.


Στις θέσεις τους κάτω από τον τίτλο: «Noi Accusiamo» (Κατηγορούμε) επικρίνουν και τις ΗΠΑ για την υποστήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για «ενεργητική κι άλλοτε παθητική συνέργεια» ενώ κατηγορούν και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, που παρουσίασαν την ισραηλινή επίθεση ως «αυτοάμυνα».

Κατηγορούν, επίσης, τον ΟΗΕ για ολιγωρία αφού δεν κατάφερε να σταματήσει τα εγκλήματα των Ισραηλινών κατά των Παλαιστινίων.

Το «κατηγορώ» των Ιταλών αναρτήθηκε, αρχικά, στην ακαδημαϊκή ιστοσελίδα Historia Magistra, αλλά μετά την αναδημοσίευσή του στην εφημερίδα «Μανιφέστο» Il Manifesto απέκτησε μεγαλύτερη απήχηση και εξελίχθηκε σε διαδικτυακή καμπάνια.

Ωστόσο, ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τομάσο Ντι Φρανσέσκο δήλωσε ότι το «κατηγορώ» δεν δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, αλλά μόνο στην ιστοσελίδα της «Μανιφέστο» επειδή πιστεύει ότι δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση των Ισραηλινών με τους Ναζί, πράγμα που θα ήταν, όπως τόνισε, στη «Χααρέτζ» «αποκρουστικό και ιστορικά εσφαλμένο».

Σύμφωνα με τη «Χααρέτζ» η καμπάνια ξεκίνησε από τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Τόρινου, Άντζελο Ντ’ Όρσι.  

Ο ίδιος ο συντάκτης του «Κατηγορούμε» δήλωσε ότι είναι «παρατραβηγμένη η σύγκριση μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και της ναζιστικής Γερμανίας αλλά την χρησιμοποίησε για να σοκάρει την εβραϊκή κοινότητα της Ιταλίας, που έχει επωμιστεί το ρόλο του φερέφωνου της ισραηλινής κυβέρνησης».

Πέραν, όμως των ακαδημαϊκών συζητήσεων για τη σύγκριση μεταξύ εγκλημάτων, η αλήθεια είναι ότι σύσσωμη η διεθνής κοινή γνώμη έχει συγκλονιστεί από την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζα, η οποία έχει κοστίσει, μέσα σε ένα μήνα, τη ζωή πάνω από 1.800 Παλαιστινίων, κυρίως, αμάχων.
 

28 ημέρες-4.760 αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί από το Ισραήλ, 1867 νεκροί Παλαιστίνιοι το 68% των θυμάτων άμαχοι, 9.000 τραυματίες και 480.000 εκτοπισμένοι από τα ισοπεδωμένα σπίτια τους,  σύμφωνα με τον ΟΗΕ μέχρι τις 5 Αυγούστου.   

Ο υπουργός Εξωτερικών των Παλαιστινίων, Ριάντ Αλ-Μάλκι δήλωσε, εξάλλου, χθες, ότι το Ισραήλ θα πρέπει να δικαστεί στη Χάγη για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στη Λωρίδα της Γάζας. - See more at: http://stokokkino.gr/article/10775/EKTOSItalia-Diadiktuaki-kampania-gia-mia-Diki-tis-Nurembergis-kata-tou-Israilrn#sthash.eoXKVi2x.pZYWxDDY.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου