Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Το Ιράν έχει στείλει άρματα μάχης στο Ιράκ

Image
Σε μια κίνηση που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες για την Μέση Ααντολή, η Τεχεράνη φέρεται να αποφάσισε να στείλει άρματα μάχης στο βόρειο Ιράκ.

Στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με το War is boring, σε κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης Κούρδοι δημοσίευσαν φωτογραφίες που φαίνεται να απεικονίζουν στοιχεία της ιρανικής 81ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας που εισέχεται στο νότιο Κουρδιστάν μέσω της Κανεγκάιν, βόρεια της Γιαλάβλα, μιας πόλης μόλις 20 χιλιόμετρα από σύνορα με το Ιράν, η οποία τις τελευταίες βδομάδες έχει αλλάξει πολλές φορές χέρια.

Η ιρανική 81η Τεθωρακισμένη Μεραρχία πολέμησε σκληρά κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ στη δεκαετία του 1980, κατά το χρόνο εξοπλισμένη με Chieftain και M113. Και πριν από αυτόν τον πόλεμο, είχε λάβει μέρος στην κατάπνιξη του επαναστατικού κινήματος των Κούδρων στις βόρειες επαρχίες του Ιράν. Σήμερα η 81η Μεραρχία αγωνίζεται μαζί με τους Κούρδους.
Μετά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ, η 81η Μεραρχία αναδιοργανώθηκε και εξοπλίστηκε εκ νέου. Ενώ άλλες μονάδες απέκτησαν τα ρωσικά άρματα μάχης Τ-72, η 81η μάζεψε όλα τα αμερικανικής κατασκευής που είχαν απομείνει στους Ιρανούς, M-60, M-48 και M-47. Πιο πρόσφατα, σύμφωνα με ορισμένες πηγές,η 81η μάλλον αναδιοργανώθηκε εκ νέου, σε τρεις μεγάλες ανεξάρτητες ταξιαρχίες - 181η και 281η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, συν μια Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.
Τα άρματα μάχης που φέρεται να έχουν εισέρθει στο Κουρδιστάν πιθανό να είναι στοιχεία της 181ης, καθώς είναι υπεύθυνη για την ασφάλιση ενός ιρανικού τομέα κοντά στην ιρανική συνοριακή πόλη Κανεγκάιν. Προηγουμένως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρατηρήθηκε μια συγκέντρωση τεθωρακισμένων μονάδων στην ιρανική πλευρά των συνόρων.
Στοιχεία της ίδιας μονάδας διεξήγαγαν μια μεγαλύτερη άσκηση προσομείωση καταπολέμησης ανταρτών στα μέσα Μαΐου. Τα Μ-60 και Μ-48 παρείχαν υποστήριξη σε μονάδες πεζικού κατά την διάρκεια της άσκησης Ζουλφαγκάρ.
Η αεροπορία στρατού του Ιράν μεταστάμευσε επιθετικά ελικόπτερα Cobra στην περιοχή της 81ης Μεραρχίας. Τα ιρανικά AH-1J είναι παλιά, με παρωχημένα ηλεκτρονικά και περιορισμένη συμβατότητα όπλων και πυρομαχικών, αλλά τα πληρώματά τους έχουν μεγάλη εμπειρία από τις μάχες κατά των Κούρδων αυτονομιστών.
Τα άρματα μάχης της 81ης επίσης είναι παλιά οχήματα. Η ιρανική βιομηχανίας έχει αγωνιστεί για να αναπτύξει ένα σύγχρονο τεθωρακισμένο όχημα μάχης. Ο ιρανικός στρατός εισήγαγε μια εκσυγχρονισμένη παραλλαγή του M-60 που ονομάζεται Samsam, εφοδιασμένη με έναν υπολογιστή στόχευσης, νέα οπτικά και θωράκιση, αλλά το Samsam έχει εμφανιστεί μόνο σε παρελάσεις και σε εκδηλώσεις Τύπου.
Στις αρχές του 2014 η Τεχεράνη αποκάλυψε επίσης ένα πρωτότυπο M-47 με ένα νέο, γωνιακό πυργίσκο. Το πρωτότυπο διαθέτει σύγχρονα οπτικά, αλλά δεν έχει σταθμούς όπλων - τόσο κρίσιμα στοιχεία στο αντάρτικο των πόλεων. Ακόμη και η θέση του οδηγού φαίνεται να είναι προβληματική και ακατάλληλη για πραγματικές επιχειρήσεις.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράκ, οι ιρανικές τεθωρακισμένες μεραρχίες ήταν πολύ ξεπερασμένες για να διακινδυνεύσουν μια άμεση αντιπαράθεση με τις πιο σύγχρονες ιρακινές δυνάμεις. Τα ιρανικά άρματα μάχης λειτούργησαν ως κινούμενο πυροβολικό, πίσω από το πεζικό.
Αυτός πιθανότατα θα είναι και ο ρόλος τους στον πόλεμο εναντίον των ανταρτών του Χαλιφάτου. Οι Κούρδοι αποτελούν μια δύναμη από ελαφρύ πεζικό με λίγα δικά τους οχήματα και σχεδόν χωρίς πυροβολικό.
Τα ιρανικά M-60A1 που εντοπίστηκαν από Κούρδους ακτιβιστές είναι ευάλωτα στις αντιαρματικές ρουκέτες RPG-7 των ισλαμιστών, αλλά αν δεξαμενές συντονίσουν στενά με το πεζικό των Κούρδων πεζικού, θα μπορούσαν να επιβιώσουν ... και να αποδειχθούν θανατηφόρα κατά τα ημιφορτηγά των τζιχαντιστών.
Το Ιράκ διαθέτει επίσης μια σειρά από M-1A1, T-72A και T-55, αλλά δεν έχει εκπαιδευμένα πληρώματα και επαρκή υλικοτεχνική υποστήριξη. Οι αντάρτες του Χαλιφάτου έχουν καταστρέψει πολλά τέτοια άρματα μάχης, ορισμένες δεκάδες πρέπει να έχουν έρθει στην κατοχή τους.
http://www.fox2magazine.net/%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/9131-%CE%A4%CE%BF-%CE%99%CF%81%CE%AC%CE%BD-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%AC%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%99%CF%81%CE%AC%CE%BA.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου