Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Στρατιωτικό και Πολιτικό χάος στην Λιβύη


Image
Οι μάχες που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε εξέλιξη στη Λιβύη χαρακτηρίζονται οι χειρότερες μετά από εκείνες του εμφυλίου που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Πυρκαγιά κατέστρεψε τον τερματικό σταθμό στο κυριότερο αεροδρόμιο της Τρίπολης χθες Κυριακή, μία ημέρα μετά την κατάληψή του από τους μαχητές που προέρχονται από την πόλη Μισράτα της Λιβύης. Δεν είναι σαφές ποιοι έκαψαν τις εγκαταστάσεις στο αεροδρόμιο. Υποστηρικτές αντίπαλων ένοπλων ομάδων αλληλοκατηγορήθηκαν μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης. Το κύριο κτίριο κάηκε τελείως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Όλα τα αεροσκάφη που βρίσκονταν μπροστά από αυτό υπέστησαν ζημιές, όπως και πολλές κατοικίες και γραφεία στον δρόμο από και προς το αεροδρόμιο. 

Μια παραστρατιωτική οργάνωση που αυτοαποκαλείται Επιχείρηση Αυγή της Λιβύης, στην οποία συμμετέχουν κατά κύριο λόγο μαχητές από τη Μισράτα, είχαν ανακοινώσει το Σάββατο ότι κατέλαβαν το αεροδρόμιο από μια αντίπαλη ένοπλη ομάδα που προέρχεται από την πόλη Ζιντάν, στη δυτική Λιβύη. Το αεροδρόμιο ήταν εγκαταλελειμμένο χθες, με μαχητές από τη Μισράτα να έχουν αναπτυχθεί στον δρόμο και καμιά ένδειξη για την παρουσία μαχητών από τη Ζιντάν.
Μαχητικά αεροσκάφη αγνώστου ταυτότητας εξαπέλυσαν εξάλλου επιθέσεις σε στόχους στην πρωτεύουσα, είπαν κάτοικοι. Κάτοικοι της Τρίπολης άκουσαν μαχητικά αεροσκάφη και εκρήξεις τα ξημερώματα, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για τις αεροπορικές επιδρομές.



Οι μάχες που βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε εξέλιξη στη Λιβύη χαρακτηρίζονται οι χειρότερες μετά από εκείνες του εμφυλίου που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Στην εκστρατεία για την ανατροπή του Καντάφι, οι μαχητές από τη Ζιντάν και από τη Μισράτα πολεμούσαν πλάι-πλάι. Αλλά κατόπιν βρέθηκαν αντιμέτωποι και φέτος μετέτρεψαν τμήματα της Τρίπολης σε πεδίο μάχης, καθώς η αδύναμη κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ελέγξει τη δράση των ένοπλων οργανώσεων.



Η κεντρική κυβέρνηση δεν έχει κανονικό τακτικό στρατό και βασίζεται στις παραστρατιωτικές ομάδες για την τήρηση της τάξης και της ασφάλειας. Ωστόσο, αν και οι δυνάμεις αυτές λαμβάνουν μισθούς από το δημόσιο και φορούν στολές, στην πράξη υπακούουν στους διοικητές τους και προασπίζουν κυρίως τοπικά συμφέροντα.



Ο απότακτος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος έχει κηρύξει τον πόλεμο στους ισλαμιστές, ανέλαβε την ευθύνη για τις αεροπορικές επιδρομές στην Τρίπολη το Σάββατο και την περασμένη Δευτέρα εναντίον της οργάνωσης Επιχείρηση Αυγή της Λιβύης.



Πολιτικό χάος στην Λιβύη



Στο μεταξύ, η Λιβύη πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική δύο παράλληλων κοινοβουλίων. Αμφισβητώντας το κοινοβούλιο το οποίο εξελέγη την 25η Ιουνίου ένας εκπρόσωπος της Επιχείρησης Αυγή της Λιβύης κάλεσε να αποκατασταθεί το παλαιότερο Γενικό Εθνικό Κογκρέσο, που είχε συσταθεί μετά την ανατροπή του Καντάφι. Οι δυνάμεις από τη Μισράτα απορρίπτουν τη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων, στην οποία έχουν ισχυρή παρουσία φιλελεύθεροι και βουλευτές που τάσσονται υπέρ ενός ομοσπονδιακού συστήματος. Η βουλή έχει κηρύξει την οργάνωση Επιχείρηση Αυγή της Λιβύης, όπως και μαχητικές οργανώσεις ισλαμιστών όπως η Άνσαρ αλ Σαρία, «τρομοκρατικές οργανώσεις». Το μέλος του κόμματος των Αδελφών Μουσουλμάνων Αμίνα αλ Μαχτζούμπ, μέλος του παλαιότερου εθνικού κογκρέσου, είπε ότι το σώμα θα συγκληθεί εκ νέου σήμερα (Δευτέρα) το πρωί. «Δεν είναι σαφές εάν η σύνοδος αυτή θα έχει συμβουλευτικό ρόλο ή εάν θα νομιμοποιήσουμε τους αντάρτες», ανέφερε ο ίδιος. 



Η Βουλή των Αντιπροσώπων, τα μέλη της οποίας έχουν διαφύγει στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, όπως και πολλοί αξιωματούχοι για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις, ζήτησε από τον Χάφταρ να πολεμήσει τις δυνάμεις της Επιχείρησης Αυγή της Λιβύης. Ο Χάφταρ είχε εξαπολύσει μια εκστρατεία εναντίον των ισλαμιστών στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, τον Μάιο και έχει ταχθεί υπέρ των μαχητών από τη Ζιντάν.



Οι παραστρατιωτικοί από τη Μισράτα επιρρίπτουν την ευθύνη για της αεροπορικές επιδρομές στην Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο χώρες οι κυβερνήσεις των οποίων πατάσσουν τους ισλαμιστές. Η κυβέρνηση της Λιβύης υποστηρίζει πως δεν γνωρίζει ποιος βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις αυτές. Η Αίγυπτος διαψεύδει ότι έχει διεξαγάγει αεροπορικές επιδρομές ή άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της Λιβύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου