Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Η Ρωσία συγκροτεί μια Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης

Στη Ρωσία, επί τη βάσει των Aερομεταφερόμενων Δυνάμεων, συγκροτείται μια Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (ΔΤΑ). Αυτό ανακοινώθηκε από τον διοικητή των αερομεταφερόμενων δυνάμεων στρατηγό Βλαντίμιρ Σαμάνοφ. Η πρόθεση για τη δημιουργία αυτής της δύναμης παρέμεινε από το 1993 έως τώρα μόνο ως ισχυρισμός, όπως κάθε φορά τίθονταν η ερώτηση σχετικά με τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας απόφασης.

Τον Φεβρουάριο του 2009 τα μέλη του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) υπέγραψαν το σχέδιο απόφασης για τη σύσταση της Συλλογικής Δύναμης Ταχείας (ή Επιχειρησιακής) Αντίδρασης. Η στρατιωτική συνιστώσα αποτελείται από σχηματισμούς και μονάδες μόνιμης ετοιμότητας των χωρών - συμμετέχοντες του CSTO. Αυτή η δομή είναι: η ρωσική 98η Αερομεταφερόμενη Μεραρχίας και 31η Αερομεταφερόμενη, η 37η Αεροκίνητη Ταξιαρχία του Καζακστάν, Ειδικές Δυνάμεις της Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας της Λευκορωσίας (103η Ταξιαρχία των Ειδικών Δυνάμεων της Λευκορωσίας) και ένα τάγμα των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας, της Κιργιζίας και του Τατζικιστάν. Επιπλέον, θα έπρεπε να επεκταθεί και στις μονάδες των ειδικών δυνάμεων των Υπουργείων Εσωτερικών των μελών του CSTO.

Ξεκινώντας το 2009, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από ετήσιες ασκήσεις. Χρόνο με το χρόνο, ο αριθμός των επηρεαζόμενων μονάδων παρουσιάζεται αυξημένος. Η φετεινή σειρά της άσκησης με την ονομασία «Αλληλεπίδραση-2014» που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 22 Αυγούστου στο Καζακστάν, θα περιλαμβάνει περισσότερους από 500 αλεξιπτωτιστές της 31ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, με μονάδες από την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Κιργιζία και το Τατζικιστάν. Περίπου 3000 άτομα στρατιωτικού προσωπικού και πάνω από 200 οπλικά συστήματα χερσαίων δυνάμεων και περίπου 30 αεροσκάφη θα λάβουν μέρος στις φετεινές δραστηριότητες. Αυτό αναφέρθηκε από το Υπουργείο Άμυνας του Καζακστάν.
Ως εκ τούτου, η δημιουργία της ΔΤΑ - μια λογική επέκταση των προηγούμενων αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας αινιγματικής δήλωσης του Ρώσου Υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού τον Φεβρουάριο του 2013 σχετικά με τη χρήση των αερομεταφερόμενων στρατευμάτων και των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης.
Οι ταραχώδεις εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν επιταχύνει σνολικά αυτή την διαδικασία. Τουλάχιστον στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ σχεδιάζουν παρόμοια, με μια απόφαση για την ενίσχυση της ΔΤΑ του ΝΑΤΟ. Ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλοβ προσφέρθηκε να παράσχει στη δύναμη αυτή την μεγαλύτερη βάση στην Ευρώπη, σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα της Ρωσίας, στην πολωνική πόλη του Στετίν. Τον Σεπτέμβριο του 2008 οι Υπουργοί Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης Μπους για να δημιουργηθεί μια παρόμοια βάση κοντά στα σύνορα της Ρωσίας. Σήμερα η κατάσταση έχει αλλάξει. Στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να συζητήσει τον τόπο και την ημερομηνία της δημιουργίας της νέας στρατιωτικής βάσης στην Ανατολική Ευρώπη, ως έδρα της ΔΤΑ.
Το γεγονός ότι γεωργιανά στρατεύματα θα συμμετάσχουν από το 2015 στις δραστηριότητες της ΔΤΑ του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Άμυνας της Γεωργίας Ηρακλή Αλασάνια τον περασμένο Φεβρουάριο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, στρατηγό Κνούντ Μπάρτελς. Η ΔΤΑ του ΝΑΤΟ μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο έδαφος των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, και πέρα από αυτές. Αναμένεται ότι στην Γεωργία θα σχηματιστεί μια μονάδα από περίπου 150 στρατιώτες, οι οποίοι, εάν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
Σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας στις 22 Ιουλίου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε να εφαρμοστούν πλήρως και εγκαίρως όλα τα σχεδιαζόμενα μέτρα για την ενίσχυση της άμυνας της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία μιας ΔΤΑ στη Ρωσία δεν είναι μόνο μια απλή δήλωση του διοικητή των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων. Είναι πιθανό ότι η δύναμη αυτή θα βασίζεται στο Βορονέζ.
Στην δομή της ΔΤΑ αναμένεται να συμπεριληφθούν μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού. Είναι πιθανό ότι ένα μέρος της ΔΤΑ περιλαμβάνει ειδικές δυνάμεις της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου. Μαζί με την 45η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων θα διαμορφωθούν ξεχωριστά τάγματα (76ο Πσκόβ και 7ο Νοβοροσίσκ) και ένα αερομεταφερόμενο (106ο Τούλα).
Στην σύνθεση της ΔΤΑ αναμένεται να υπάρχουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού. Δεν είναι τυχαίο ότι για τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις έχει προγραμματιστεί να λάβουν μέρος σε ασκήσει του Βορείου Στόλου.
http://www.fox2magazine.net/%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1/9073-%CE%97-%CE%A1%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B5%CE%AF-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%94%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7-%CE%A4%CE%B1%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου