Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Με δύναμη από την Αυστραλία!

Σήμερα τα ξημερώματα μια ομάδα περίπου 20 ακτιβιστών μπήκε στις εγκαταστάσεις της ισραηλινής κατασκευάστριας όπλων Elbit στο Πορτ Μελβούρνης, κατέλαβε τη στέγη όπου ανάρτησε το πανό «τα drones της Elbit σκοτώνουν παιδιά στη ‪#‎Gaza‪ #‎BDS» και σφράγισε τις πύλες της εταιρείας με ειδικές κλειδαριές κι ένα ομοίωμα του τείχους της ντροπής. Λίγες ώρες αργότερα η αστυνομία συνέλαβε και στη συνέχεια απελευθέρωσε επτά από τους διαδηλωτές, οι οποία έλαβαν δικαστική κλήση για καταπάτηση. Η είδηση κάνει το γύρω του κόσμου.
montreala1montreal
Η ανακοίνωση της δράσης στο facebook

Έκτακτη Ενημέρωση: Η Ομάδα Δράσης Μελβούρνη – Παλαιστίνη, μία ομάδα που αποτελείται από ακτιβιστές της Συμμαχίας Whistle Blowers Αυστραλών Πολιτών και των Ακτιβιστών Renegade, έκλεισαν την επιχείρηση Elbit Systems στο προάστιο του Πορτ της Μελβούρνης και κατέλαβαν τη στέγη του κτιρίου αναρτώντας ένα πανό που γράφει «τα drones της Elbit σκοτώνουν παιδιά στη ‪#‎Gaza‪#‎BDS».
Εμπνευσμένοι από μία παρόμοια δράση που έλαβε χώρα στην Αγγλία την περασμένη εβδομάδα, οι κάτοικοι της Μελβούρνης που υποστηρίζουν τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα προχώρησαν στην ανέγερση ενός ομοιώματος του ισραηλινού τείχους του απαρτχάιντ κλείνοντας τις πύλες της Elbit Systems στην πόλη του Πορτ της Μελβούρνης.
Σε τηλεφωνική συνέντευξη με τον Jacob Grech σήμερα το πρωί, έναν από τους ακτιβιστές της ομάδας, ο Jacob εξήγησε τα κίνητρα αυτής της ομαδικής ενέργειας. «Η Μελβούρνη είναι μία από τις πιο βιώσιμες πόλεις στον κόσμο και πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι θα σοκάρονταν αν μάθαιναν ότι μια εταιρεία που κατασκευάζει drones που σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά σε νοσοκομεία και σχολεία λειτουργεί εδώ, στο καταπράσινο προάστιο του Πορτ της Μελβούρνης» είπε.
Η ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική εταιρεία του Ισραήλ. Εμπορεύεται τα drones της σε όλο τον κόσμο ως «δοκιμασμένα στο πεδίο», πράγμα που σημαίνει ότι τα έχουν δοκιμάσει πάνω στον αιχμάλωτο και κατεχόμενο παλαιστινιακό πληθυσμό υπό την παράνομη στρατιωτική κατοχή του Ισραήλ. Η Elbit παρέχει υπηρεσίες και τεχνολογία στον ισραηλινό στρατό, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού παρακολούθησης και drones. Υπάρχουν καταγεγραμμένα ντοκουμέντα από διάφορες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι τα drones χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν αθώους αμάχους στη Γάζα. Το Κέντρο Αλ Μεζάν, μία παλαιστινιακή οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποδίδει το θάνατο περισσότερων από 1.000 Παλαιστινίων στη Γάζα μεταξύ 2000-2010 σε drones.
montreal1
Συνεπώς τί ελπίζουν να επιτύχουν οι ακτιβιστές με αυτή την ενέργεια; «Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στον κόσμο να αποσύρει τις επενδύσεις από ισραηλινές εταιρείες και να μην συναλλάσσεται με την Elbit Systems. Ζητάμε από την αυστραλιανή κυβέρνηση να ακυρώσει τα συμβόλαιά της με την Elbit Systems, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις στρατιωτικές επικοινωνίες και νέα βάση δεδομένων για την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας» εξήγησε ο Jacob Grech.
Το 2010, σύμφωνα με αναφορές, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας επένδυσε 145 εκατομμύρια δολάρια για ένα υπολογιστικό σύστημα της αστυνομίας από την Elbit της Αυστραλίας, αφού είχε δοκιμαστεί στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Το σύστημα επρόκειτο να έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2017.
Στο ερώτημα, για ποιο λόγο αυτό θα έπρεπε να απασχολεί τους Αυστραλούς, ο Grech εξηγεί «μας απασχολεί για δύο λόγους, πρώτον επειδή η αυστραλιανή κυβέρνηση επενδύει σε μια βάρβαρη εταιρεία, αλλά και επειδή η εταιρεία λειτουργεί σταθμούς διοίκησης και ελέγχου ακτιβιστών στην Παλαιστίνη και τώρα θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει [σ.μ.: δεν αποδίδεται καλά το spay] όχι μόνο ακτιβιστές, αλλά όλους τους πολίτες της Αυστραλίας».
Δείτε το σχετικό βίντεο από το WAtoday, εδώ
montreal5
Από το σχετικό ρεπορτάζ του Guardian Αυστραλίας:      
Η αστυνομία της Βικτόρια συνέλαβε επτά φιλο-Παλαιστίνιους διαδηλωτές που ανέβηκαν στη στέγη μιας ισραηλινής εταιρείας παραγωγής οπλικών συστημάτων όπλων στη Μελβούρνη.
Οι διαδηλωτές εισήλθαν στις εγκαταστάσεις της Elbit Systems στο Πορτ Μελβούρνης περίπου στις 5.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής ξετυλίγοντας ένα πανό στη στέγη που γράφει «τα drones της Elbit σκοτώνουν παιδιά στη Γάζα #BDS».
Οι διαδηλωτές ακούγονταν να φωνάζουν «λευτεριά, λευτεριά στην Παλαιστίνη», ενώ διαδηλωτές στο έδαφος κρατούσαν ένα πανό που έγραφε «Δεν θέλουμε τους βρώμικους πολέμους σας». Μία ψευδοκατασκευή διαχωριστικού τείχους, που αναπαριστά το ισραηλινό τείχος στη Γάζα, αναρτήθηκε, ενώ τέσσερις κλειδαριές D-locks σφράγισαν τις πύλες της εταιρείας.
montreal4
Η αστυνομία της Βικτόρια ανακοίνωσε ότι αναπτύχθηκαν αστυνομικοί για να παρακολουθούν τους συνολικά περίπου 20 διαδηλωτές, με τους επτά της στέγης να συλλαμβάνονται για να αφεθούν στη συνέχεια ελεύθεροι με μια δικαστική κλήση για καταπάτηση.
Η Elbit Systems κατασκευάζει μια ποικιλία αεροπορικών, χερσαίων και ναυτικών συστημάτων για το στρατό. Το αυστραλιανό της παράρτημα επικεντρώνεται κυρίως στις Αυστραλιανές Αμυντικές Δυνάμεις (ADF), αλλά οι φιλο-Παλαιστινιακές οργανώσεις λένε ότι η μητρική εταιρεία συνδέεται με την κατασκευή drones που χρησιμοποιούνται στη Γάζα.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εξήραν την τεχνολογία της Elbit κατά την πρόσφατη επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, που άφησε πάνω από 1.600 [σ.μ.: ο πραγματικός αριθμός είναι πάνω από 1.900] Παλαιστίνιους νεκρούς. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Skylark της εταιρείας, ή drones, έχουν περιγραφεί ως «πραγματικό απόκτημα» από τον IDF λόγω της ικανότητάς τους να συλλέγουν πληροφορίες για στόχους για το στρατό.
Η Sam Castro, από την ομάδα Melbourne Palestine Action Group, μία συμμαχία τριών ομάδων που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία, λέει ότι η Elbit θα συνεχίσει να αποτελεί διαρκώς το στόχο διαμαρτυριών.
«Αυτό στρέφει την προσοχή στο γεγονός ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση είναι συνεργός στη δολοφονία παιδιών στη Γάζα επιτρέποντας σ’ έναν κερδοσκόπο του πολέμου να λειτουργεί στην πόλη μας» δήλωσε στον Guardian Αυστραλίας. «Αυτή είναι μια ιδιωτική επιχείρηση που κερδίζει χρήματα από μηχανές του θανάτου που σκοτώνουν παιδιά στη Γάζα. Ενωνόμαστε με τους διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο και θα συνεχίσουμε να στοχοποιούμε την Elbit επειδή δεν είναι ευπρόσδεκτη στη χώρα μας».
Η Elbit δεν απάντησε στο αίτημα για σχολιασμό μέχρι την ώρα της δημοσίευσης. Η Nina Bassat, πρόεδρος του Συμβουλίου της Εβραϊκής Κοινότητας της Βικτόρια, δήλωσε στο JWire ότι η διαμαρτυρία «τονίζει τη διαφορά ανάμεσα στις πλευρές αυτής της σύγκρουσης. Οι Εβραίοι στην κοινότητά μας προσευχόμαστε υπέρ της ειρήνης και οι υποστηρικτές των Παλαιστινίων εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά».
Η Castro είπε ότι οι διαδηλωτές τάσσονται υπέρ της μη βίας και ότι η εβραϊκή κοινότητα «δεν συνειδητοποιεί ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει γίνει παρίας».
montreal6
http://intifadagr.wordpress.com/2014/08/15/%CE%BC%CE%B5-%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CE%BC%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου