Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Ιράκ: Πολύνεκρες μάχες Κούρδων - «Ισλαμικού Κράτους» στη Μοσούλη

Εκτεταμένες πολύνεκρες συγκρούσεις στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 87 άνθρωποι σημειώθηκαν σήμερα, όταν δυνάμεις της σουνίτικης οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» επιτέθηκαν σε μια πετρελαϊκή εγκατάσταση και ένα φράγμα στο βόρειο Ιράκ, στη Μοσούλη, τα οποία ελέγχονται από τις Κουρδικές δυνάμεις ασφαλείας πεσμεργκά.
Δυνάμεις του «Ισλαμικού Κράτους», που ελέγχουν από τις 10 Ιούνη τη Μοσούλη, επιτέθηκαν την Παρασκευή «εναντίον μιας θέσης των πεσμεργκά (των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας) στη Ζούμαρ και ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις», δήλωσε ένας αξιωματούχος τηςΠατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν (PUK). 

Οι πεσμεργκά σκότωσαν 62 μέλη του  «Ισλαμικού Κράτους», ενώ από τις μάχες έχασαν τη ζωή τους και 25 Κούρδοι, σύμφωνα με δήλωση Κούρδου αξιωματούχου. Η Ζούμαρ είναι μια πόλη όπου ζουν κυρίως Κούρδοι βορειοδυτικά της Μοσούλης, η οποία βρισκόταν υπό την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ, προτού αναλάβουν τον Ιούνιο τον έλεγχό της οι πεσμεργκά.
Εξάλλου τουλάχιστον 30 ιρακινοί στρατιώτες και μέλη σιιτικών πολιτοφυλακών, που μάχονται στο πλευρό τους, σκοτώθηκαν όταν δυνάμεις του  «Ισλαμικού Κράτους» επιτέθηκε την Παρασκευή με όλμους εναντίον του χωριού Τζουφρ αλ Σαχρ νότια της Βαγδάτης, ενώ σύμφωνα με πηγές του Ιρακινού στρατού σκοτώθηκαν 23 από τους επιτιθέμενους.
Σε απάντηση, ο ιρακινός στρατός εξαπέλυσε μια επιχείρηση εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους» στο χωριό αυτό και στις περιοχές αλ Χάμια και Λατιγίγια, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν ακόμη επτά στρατιώτες, σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Το Τζουρφ αλ Σαχρ, ένα μικρό χωριό της επαρχίας Βαβυλώνας, στις όχθες του Ευφράτη, έχει στρατηγική σημασία, καθώς ελέγχει τις δύο οδικές συνδέσεις της Βαγδάτης με τα προπύργια των σιιτών στο νότιο τμήμα της χώρας, όπως η Κερμπάλα και η Νατζάφ. Το συγκεκριμένο χωριό, που κατοικείται κυρίως από σουνίτες, αποτελεί το τελευταίο διάστημα θέατρο σχεδόν καθημερινών μαχών ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και το «Ισλαμικό Κράτος».
Απελευθερώνονται σύντομα οι Τούρκοι διπλωμάτες
Το διπλωματικό προσωπικό του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη του Ιράκ, συνολικά 49 άνθρωποι, που κρατούνται όμηροι από τον Ιούνιο από το «Ισλαμικό Κράτος» θα αφεθούν σύντομα ελεύθεροι, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ.
«Συνεχίζουμε τις επαφές με όλες τις πλευρές στο Ιράκ. Ενδέχεται να επιστρέψουν αύριο ή μεθαύριο», δήλωσε ο Γιλμάζ και είναι η πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες που ένας τούρκος αξιωματούχος αναφέρεται στην τύχη των τούρκων πολιτών που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ από τις 11 Ιουνίου.
http://www.902.gr/eidisi/diethni/48707/irak-polynekres-mahes-koyrdon-islamikoy-kratoys-sti-mosoyli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου