Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Εξετάζουν κλιμάκωση, διαπραγματεύονται εκεχειρία

http://www.panosharitos.com/articles_det.asp?ID=892
Πρίν από περίπου πέντε ημέρες στον τηλεοπτικό αέρα του CNN βρισκόταν ο εκπρόσωπος τύπου του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μάρκ Ρέκεβ. Αφού είχε προηγηθεί το βίντεο με ρεπορτάζ από τη Γάζα καθώς και από το Ισραήλ, η παρουσιάστρια εστίασε στον υπερβολικά υψηλό αριθμό νεκρών και τραυματιών στις τάξεις των αμάχων και του ζήτησε μια εξήγηση. Απαντώντας ο κ. Ρέγκεβ τόνισε πως υπέυθυνοι για αυτό είναι η Χαμάς, διότι χρησιμοποιεί τους άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες και βάλει κατά του Ισραήλ από κατοικημένες περιοχές.Η δημοσιογράφος επανήλθε λέγοντάς του «Μα εδώ μιλάμε για σχολεία, καταφύγια αμάχων, κτίρια του ΟΗΕ, νοσοκομεία. Έχετε άραγε σκεφτεί το ενδεχόμενο να δημιουργείτε περισσότερους εχθρούς από όσους εξοντώνετε με την επιχείρηση αυτή»;Η απάντηση στο ίδιο μήκος κύμματος με την προηγόυμενη τοποθέτηση, περί των ευθυνών της Χαμάς και της προσπάθειας που καταβάλει το Τελ Αβιβ να αποφύγει τις απώλειες αμάχων.

Οι συμπλοκές και οι άμαχοι
Σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες ημέρες, εχθές στην αντιπαράθεση μεταξύ των ένοπλων τμημάτων του Ισραήλ και της Χαμάς, κυριάρχησε ένα διαφορετικό στοιχείο.
Οι συμπλοκές περιορίστηκαν σε συνοικίες εγκαταλελειμμένες από τους κατοίκους τους. Αν και η ένταση των μαχών μεταξύ χερσαίων δυνάμεων ήταν μεγάλη
κυρίως στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μπουρέιγ το αποτέλεσμα ήταν δυο νεκροί στις τάξεις των αμάχων. 30 συνολικά Παλαιστίνιοι νεκροί και περισσότεροι από 80 τραυματίες και «ως εκ θαύματος», οι άμαχοι δεν υπερτερούν των ενόπλων στη λίστα των θυμάτων και των τραυματιών.
Το γεγονός βεβαίως οφείλεται στο ό,τι το Ισραήλ βομβάρδισε τις θέσεις των ενόπλων και επιχείρησε εκεί όπου βρίσκοταν σε εξέλιξη οι μάχες κι όχι στην πόλη της Γάζας ή σε καταφύγια εκτοπισμένων.
Αποτέλεσμα του χθεσινού τρόπου δράσης ήταν πως το Τελ Αβιβ απέδειξε πως έχει τη δυνατότητα να ελέγξει και να διασφαλίσει το μέτωπο στο οποίο επιχειρεί, δίχως να προκύπτουν εκατόμβες νεκρών που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά.
Αναφορικά με τα χτυπήματα προστατεύομενων στόχων τις προηγούμενες ημέρες αναμένεται με ενδιαφέρον η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών όταν πλέον ολοκληρωθούν οι εχθροπραξίες.
Σύμφωνα με στελέχη της οργάνωσης του ΟΗΕ που βρίσκονται στο πεδίο, υπάρχουν ικανά στοιχεία που συνηγορούν στην τέλεση εγκλημάτων πολέμου, τόσο από πλευράς Ισραήλ, όσο και της Χαμάς.
Το ίδιο όμως είχε αναφερθεί από τον ΟΗΕ και για τον πόλεμο του 2006 στο Λίβανο και τελικώς δεν αποδόθηκαν κατηγορίες σε καμία πλευρά.
Η εξέλιξη του μετώπου
Αναφορικά με την εξέλιξη του μετώπου και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η 188η μεραρχία τεθωρακισμένων, η 1η μεραρχία πεζικού (Γκολάνι) και η 36η μεραχία αρμάτων μάχης που επιχειρούν στη Γάζα, ζήτησαν χθές το πράσινο φως από την υπουργείο άμυνας του Ισραήλ για να προελλάσουν βαθύτερα στη Λωρίδα της Γάζας αλλά η απάντηση ήταν αρνητική.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως οι τρείς συγκεκριμένες μεραρχίες έχουν έδρα το βόρειο Ισραήλ. Εφόσον το Τελ Αβιβ, αποφάσισε την αποδυνάμωσή των βορείων συνόρων του, αυτό σημαίνει απλά, πως εκτιμούν ως απειροελάχιστη την απειλή από πλευράς Χεζμπολάχ, λόγω της εμπλοκής της στο μέτωπο της Συρίας και του Ιράκ.
Επίσης η χθεσινή ενέργεια του Μπέντζαμιν Νετανάχου να καλέσει στα όπλα 16.000 εφέδρους, δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη κλιμάκωση του μετώπου στη Γάζα.
Το πρώτο κύμα εφέδρων που είχαν κληθεί πριν από ένα ακριβώς μήνα ήταν 16.000 άτομα, άρα πρόκειται για αντικατάσταση αυτών.
Οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού σχετικά με το ό,τι «τα τούνελ θα κατεδαφιστούν είτε με εκεχειρία, είτε δίχως αυτήν» επίσης δεν υποδεικνύουν κλιμάκωση των επιχειρήσεων.
Ενδεχομένως να πρόκειται και για σημάδι αναδίπλωσης σε ότι αφορά την επέκταση των επιχειρήσεων, αφού ανέφερε πως δεν θα πρέπει να περιμένουν 100% επιτυχία του στόχου.
Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως η δήλωση αυτή είχε ως αποδέκτες τις ομάδες διαπραγμάτευσης στο Κάιρο. Το Ισραήλ ξεκαθαρίζει πως αν αποδεχθεί μια εκεχειρία, οι στρατιώτες του θα πρέπει να παραμείνουν, για ένα χρονικό διάστημα στην περιοχή, καταστρέφοντας έστω, κάποια τούνελ
βεβαίως, με ισραηλινούς στρατιώτες εντός της Γάζας είναι μάλλον υπερβολικό να θεωρήσει κάποιος πως η εκεχειρία θα έχει μέλλον.
Οι συνομιλίες στο Κάιρο
Πιθανότατα εντός του Σαββατοκύριακου, αναμένονται τα πρώτα σημάδια σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο.
Η Χαμάς φέρεται να έχει διασφαλίσει κάποια ανταλλάγματα για μια εκεχειρία.
Το Ισραήλ μέχρι και σήμερα φέρεται να τα διαπραγματευόταν.
Για την ώρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Με δεδομένο πως οι δύο πλευρές έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά απρόβλεπτες με βάση τη στάση τους, την προηγούμενη περίοδο των διαπραγματεύσεων,οι εκτιμήσεις δεν ενδείκνυνται
Ακόμα κι ο Τζόν Κέρι εχθές ευχήθηκε να υπάρξει εκεχειρία αλλά μετά το στραπάτσο της περασμένης εβδομάδας, σχολίασε «δεν μπορώ να υποσχεθώ ό,τι θα συμφωνήσουν».
Η κλιμάκωση δεν είναι δύσκολο να προκύψει.
Η αποκλιμάκωση ακόμα κι αν συμφωνηθεί, θα περάσει από πολλά στάδια μέχρι να επιτευχθεί.
Ιδανικό παράδειγμα άλλωστε η σημερινή εκεχειρία που έληξε πρόωρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου