Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Αφγανιστάν: Δείτε πως ο Αμερικανικός Στρατός εξόπλισε τους Ταλιμπάν!

ImageΜετάφραση - Επιμέλεια: onalert.gr
Πηγή: Wall Street Daily, ΑΠΕ


Οι ΗΠΑ και το Αφγανιστάν έχουν χάσει τα ίχνη εκατοντάδων χιλιάδων όπλων που παραδόθηκαν στις δυνάμεις ασφαλείας της Καμπούλ και ενδέχεται να έχουν πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν!
Στην αναφορά του ο ειδικός γενικός επιθεωρητής για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν (Sigar) Τζον Σόπκο αποκαλύπτει ότι η Ουάσινγκτον παρέδωσε στις αφγανικές δυνάμεις πολλά περισσότερα όπλα απ' όσα χρειάζονταν επειδή με το πέρασμα του χρόνου τροποποιούσαν τα αιτήματά τους.
Έτσι, από το 2004 το Πεντάγωνο έχει παραδώσει στο Αφγανιστάν περισσότερα από 747.000 Καλάσνικοφ AK-47, πολυβόλα, εκτοξευτήρες οπλοβομβίδων και άλλα όπλα, συνολικής αξίας 626 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο κίνδυνος να πέσουν τα όπλα αυτά στα χέρια των Ταλιμπάν ενδέχεται να αυξηθεί όσο μειώνεται ο αριθμός των στρατιωτών που υπηρετούν στις αφγανικές ένοπλες δυνάμεις: από 352.000 που είναι σήμερα υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους θα μειωθεί στις 228.500 μέχρι το 2017.
Ο Σόπκο εκτιμά ότι το Πεντάγωνο θα έπρεπε να βοηθήσει τις αφγανικές αρχές να καταγράψουν όλα τα όπλα που έχουν παραδοθεί στην Καμπούλ και επιπροσθέτως να τεθεί σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα επιστροφής των όπλων που δεν χρησιμοποιούνται, αλλά και να περιοριστούν οι παραδόσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των Αφγανών στρατιωτών θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Σε ένα καυστικό άρθρο που δημοσίευσε ο καυστικός αμερικανός πολιτικός αναλυτής Christopher Eutaw αναφέρει:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν μέχρι το 2016. 

Αλλά την ώρα που οι Αμερικανοί στρατιώτες σταδιακά αποσύρονται από μια υποτιθέμενα ολοκληρωμένη επιχείρηση, ένα νέο (και τρομακτικό) ζήτημα έρχεται στο φως της δημοσιότητας. 

Βλέπετε, ένας έλεγχος του Ειδικού Γενικού Επιθεωρητή για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν ανέδειξε το ζήτημα ότι αγνοούνται που κατέληξαν εκατοντάδες χιλιάδες όπλα των ΗΠΑ που προμήθευσε στο Αφγανιστάν. 

Υπολογίζεται ότι περίπου το 43% του συνόλου των ελαφρών όπλων που τροφοδοτήθηκαν τις Αφγανικές Εθνικές Δυνάμεις Ασφαλείας δεν μπορούν να εντοπιστούν- δηλαδή περισσότεροι από 200.000 όπλα, συμπεριλαμβανομένων M2S, Μ16, και M48. 

Αυτό είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό ζήτημα που πλήττει καίρια το κύρος του αμερικανικού στρατού... ειδικά επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες πέφτουν σε ένα τέτοιο ατόπημα. 

Πώς συνέβη αυτό το λάθος; 

Ίσως θυμάστε ότι, στη δεκαετία του 1980, η Σοβιετική Ένωση έλεγχε το Αφγανιστάν. Ως μέρος του συνεχιζόμενου Ψυχρού Πολέμου, η CIA παρείχε στους Μουτζαχεντίν, για την καταπολέμηση των Σοβιετικών, βλήματα εδάφους-αέρος τύπου Stinger - τα οποία αμέσως εξαφανίστηκε όταν οι Σοβιετικοί υποχώρησαν από αγνώστους. Πράκτορες της CIA είχαν αναλάβει τότε να εντοπίσουν τους πυραύλους, αλλά πολλοί από αυτούς κατέληξαν στα χέρια ενόπλων ομάδων, όπως η Αλ Κάιντα, η οποία συμμετείχε ενεργά στις αντάρτικες δυνάμεις που αγωνίζονταν ενάντια στη Σοβιετική Ένωση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Τα υπόλοιπα, όπως λέγεται, “είναι ιστορία”. 

Δυστυχώς, μόλις μερικές δεκαετίες αργότερα, η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται. 

Από το 2004, ο στρατός των ΗΠΑ έχει προχωρήσει σε μαζικές αποστολές οπλισμού στην Αφγανική Εθνική Δύναμη Ασφαλείας: AK-47, τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, εκτοξευτήρες χειροβομβίδων, και πολυβόλα. Οι Financial Times δημοσίευσαν πρόσφατα ότι, συνολικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν όπλα αξίας περίπου 626 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν. Αλλά τώρα, είναι σαφές ότι όλες οι προσπάθειες να ελέγξουν τη διανομή του οπλισμού υπήρξαν μάταιες. Η έκθεση Sigar αναφέρει ότι η καταγραφή και απογραφή των διαδικασιών ήταν ελλιπείς, σε πολλές περιπτώσεις δεν είχαν διεξαχθεί ούτε οι επιβεβλημένη απογραφή του υλικού στις αποθήκες της ANSF. 

Μια βάση δεδομένων που ονομάζεται OVERLORD, η οποία, θεωρητικά, χρησιμοποιείται για να παρακολουθεί την παραλαβή των όπλων από τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, περιείχε πάνω από 50.000 σειριακούς αριθμούς, χωρίς να περιλαμβάνει ημερομηνίες αποστολής και λήψης του στρατιωτικού υλικού. 

Και μια άλλη βάση δεδομένων, η Security Cooperation Information Portal, ανέφερε επιπλέον 59.938 σειριακούς αριθμούς, χωρίς ούτε αυτή να καταγράφει ημερομηνίες. 

Συνολικά, 203.888 όπλα είχαν αποσταλεί με ελλιπείς πληροφορίες επί της διαδικασίας... και αυτό είναι πολύ άσχημα νέα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς διευκολύνει το λαθρεμπόριο. 

Λόγω του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς (η κυβέρνηση του Αφγανιστάν είναι από τις πιο διεφθαρμένες στον κόσμο), πολλά από τα όπλα που λείπουν είναι πιθανόν να βρίσκονται ήδη στα χέρια των Ταλιμπάν ή άλλων τρομοκρατικών ομάδων. 

Ακόμα χειρότερα, η συνολική απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων θα θέσει σε δοκιμασία σε μεγάλο βαθμό την πίστη των ΗΠΑ στις εκπαιδευμένες δυνάμεις ασφαλείας. Αν το Αφγανιστάν έρθει αντιμέτωπο με μια ισλαμιστική εξέγερση όπως αυτή στο Ιράκ, τότε θεωρείται πιθανό ότι πολλοί Αφγανοί, που σήμερα υπηρετούν στο προσωπικό ασφαλείας και εκπαιδεύτηκαν από τον αμερικανικό στρατό, θα αποστατήσουν και θα ενταχθούν σε εξτρεμιστικές ομάδες. 

Σύμφωνα με τον Ραφίκ Αρίμ, ειδικού αναλυτή στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, "Θα πρέπει να βασιστούμε, με πολύ πίστη, στην ικανότητα και τις καλές προθέσεις της αφγανικής κυβέρνησης , και να καταφέρει να επιτύχει την εφαρμογή των νόμων σε όλην τη χώρα." 

Δυστυχώς, όπως κρίνει ο Christopher Eutaw, δε διαφαίνεται σε αυτό το σημείο, ότι κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί. 

Μετάφραση - Επιμέλεια: onalert.gr
Πηγή: Wall Street Daily, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου