Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΠΩΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΞΟΠΛΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΟΥΚΡΑΝΟΥΣ ΝΑΖΙ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΤΗΣ! Η Κροατία παραλαμβάνει «Μπλακ» Χωκ και μεταβιβάζει τα δικά της στην Ουκρανία

Αυτή τη στιγμή η Κροατία έχει 14 Mi-8 MTV και 10 Mi-171SH. Στο παρελθόν, η Κροατία έχει υπογράψει μια σύμβαση με την Ουκρανία για την επισκευή έξι Mi-8 MTV-1. Για τέσσερα από αυτά οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, αλλά η κατάσταση είναι περίπλοκη για τα υπόλοιπα δύο, όπως τα απαραίτητα ανταλλακτικά για την επισκευή έπαψαν να φτάνουν στην Κροατία εδώ και τρεις μήνες.
Η Κροατία σχεδιάζει να μεταβιβάσει την Ουκρανία 14 ελικόπτερα Mi-8 MTV και σε αντάλλαγμα θα παραλάβει από τις Ηνωμένες Πολιτείες ελικόπτερα UH-60. Σύμφωνα με τα κροατικά μέσα ενημέρωσης, η συμφωνία του Ζάγκρεμπ με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι λόγω της έλειψης ελικοπτέρων στην ουκρανική πλευρά. Τα ελικόπτερα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στις πολεμικές επιχειρήσεις των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.
Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στο Ζάγκρεμπ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης Αμερικανού αξιωματούχου με εκπροσώπους της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας της Κροατίας. Ο Αμερικανός Χάρολντ Ρότζερς, υπεύθυνος της επιτροπής για την έγκριση της στρατιωτικής βοήθειας προς φίλες και σύμμαχες χώρες των ΗΠΑ, είχε σχετικές διαβουλεύσεις με την κροατική ηγεσία. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το ζήτημα της εκατέρωθεν ανταλλαγής των ελικοπτέρων.
Η ιδέα είχε φέρεται να είχε προταθεί πριν από λίγους μήνες στην κροατική πλευρά. Σε συνάντηση με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν οι Κροάτες συζήτησαν το ενδεχόμενο της μεταβίβασης ελικοπτέρων UH-60 από την Αμερικανική Εθνική Φρουρά της Μινεσότα. Με τη σειρά τους, οι Αμερικανοί έχουν προτείνει μια «ανταλλαγή» και το ενδεχόμενο της δωρεάν αντικατάστασης των Mi-8 MTV-1 της Κροατίας με το UH-60, σε μια μεταγενέστερη μεταφορά των Mi-8 MTV-1 στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πηγές, μπορούμε να μιλάμε για 20 αμερικανικά ελικόπτερα που θα καταλήξουν στην Κροατία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών υποστήριξης, εκπαίδευσης των πιλότων και τεχνικών, καθώς και την προμήθεια των ανταλλακτικών. Η στρατιωτική ηγεσία της Κροατίας πιστεύει ότι η αγορά των εν λόγω ελικοπτέρων θα ήταν μια καλή λύση, επειδή είναι ιδανικά για αποστολές σε συνδυασμό με επίγειες δυνάμεις, καθώς και για αποστολές έρευνας και διάσωσης.
Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Κροατία του Αμερικανου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, ο οποίος θα παραστεί σε μια άσκηση μεγάλης κλίμακας στο έδαφος της Κροατίας.
Αυτή τη στιγμή η Κροατία έχει 14 Mi-8 MTV και 10 Mi-171SH. Στο παρελθόν, η Κροατία έχει υπογράψει μια σύμβαση με την Ουκρανία για την επισκευή έξι Mi-8 MTV-1. Για τέσσερα από αυτά οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, αλλά η κατάσταση είναι περίπλοκη για τα υπόλοιπα δύο, όπως τα απαραίτητα ανταλλακτικά για την επισκευή έπαψαν να φτάνουν στην Κροατία εδώ και τρεις μήνες. Το εργοστάσιο επισκευής αυτών είναι στην Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Φέτος αναμένεται να υπογραφεί μια άλλη σύμβαση για την επισκευή έξι ακόμη ελικοπτέρων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Άμυνας της Κροατίας ο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν πλέον να εξαρτώνται άλλο στην Κροατία από ρωσικά όπλα. Το Υπουργείο Άμυνας της Κροατίας ανησυχεί επίσης ότι οι συμβάσεις για την προμήθεια ανταλλακτικών από τη Ρωσία δεν θα εφαρμοστούν στην περίπτωση της εισαγωγής ρωσικών αντίμετρων κατά του εμπάργο των ΗΠΑ και της ΕΕ προς την Ρωσία. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς, έχει ζητήσει βοήθεια από τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υποσχέθηκε να λύσει αυτό το πρόβλημα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σχολιάζοντας την είδηση, ο Σέρβος δημοσιογράφος στρατιωτικών θεμάτων Σβέτοζαρ Γιοκάνοβιτς δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του η μεταβίβαση των 14 κροατικών Mi-8 MTV-1 στην Ουκρανία είναι απίθανη, δεδομένου ότι είναι παλιά και φθαρμένα ελικόπτερα, παρελήφθησαν πίσω στην δεκαετία του ενενήντα, συχνά χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα. Κατά τη γνώμη του, το πιο πιθανό είναι η μεταφορά στην Ουκρανία ενός αριθμού επισκευασμένων Mi-8 MTV-1. Σε πτητική κατάσταση δεν πρέπει να βρίσκονται περισσότερα από έξι αυτή τη στιγμή.
Σε σχέση με τις ουκρανικές εξελίξεις είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η Κροατία έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της και στην εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας. Ωστόσο, η σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας αυτής και η αντίδραση της ουκρανικής πλευράς δεν είναι είναι ακόμη γνωστή.
http://www.fox2magazine.net/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7/9116-%CE%97-%CE%9A%CF%81%CE%BF%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%C2%AB%CE%9C%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BA%C2%BB-%CE%A7%CF%89%CE%BA-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%9F%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου