Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Αμφίρροπη η μάχη του Ντόνετσκ

b2a06485b32f75164166ac24260fe8c4e81eea
Στο νότιο τμήμα της περιφέρειας του Ντονέτσκ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των λόφων Σάουρ-Μοχίλα. Στην περιοχή της μάχης εξακολουθούν να φθάνουν ενισχύσεις προς τους αυτονομιστές, το οποίο σημαίνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να απομονώσουν πλήρως τις πόλεις Λουγκάσνκ και Ντόνετσκ.

Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN στις συγκρούσεις στην περιοχή Σάουρ-Μοχίλα, στις νότιες περιοχές του Ντόνετσκ, οι αυτονομιστές εκτελούν αντεπιθέσεις κατά θέσεων των ουκρανικών δυνάμεων. Επίσης, διεξάγουν επιθέσεις με πυροβολικό, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης πυραυλικού πυροβολικού BM-21 Grad. Λαμβάνοντας υπόψη τη φύση του εδάφους και τη μεγάλη εκατέρωθεν δύναμη του πυροβολικού εδώ, ο αγώνας αναμένεται ότι θα είναι παρατεταμένος.

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της πόλης Κράσνι Λούχ που βρίσκεται στην στρατηγικής σημασίας οδό H21 (στο χάρτη σε πορτοκαλί κύκλο).
Στην περιοχή των επιχειρήσεων συνεχίζονται οι ενισχύσεις των αυτονομιστών, συμπεριλαμβανομένων των τεθωρακισμένων οχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν αποτύχει να αναλάβουντον τον πλήρη έλεγχο των δρόμων που οδηγούν στις Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.
Ο Ουκρανός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Ντμίτρι Τίμσουκ ανέφερε νωρίτερα ότι ο κεντρικός δρόμος M-04 που οδηγεί στην Λουγκάνσκ είναι υπό «ελεγχόμενο πυρ» των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά οι αυτονομιστές πιθανό μπορούν να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τμήματα των πλευρικών δρόμων για τη μεταφορά του εξοπλισμού. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι αυτονομιστές ελέγχουν επίσης το τμήμα των συνόρων με τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη νότια περίμετρο του Ντόνετσκ, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει τη δυνατότητα για ένα νέο δρόμο για τη μεταφορά της υποστήριξης από τη Ρωσία προς την περιοχή Ντόνετσκ (στο χάρτη σε πορτοκαλί κύκλο).
Σε γενικές γραμμές, τα ουκρανικά στρατεύματα διατηρούν την πρωτοβουλία βόρεια του Ντόνετσκ, αλλά αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με μια νίκη στη μάχη του Ντόνετσκ, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά περίπλοκη και τις δύο εμπόλεμες παρατάξεις.
Οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν τις τελευταίες μέρες για πανικό στις τάξεις των ανταρτών, και ότι αυτοί σχεδιάζουν να οπισθοχωρήσουν έως τις 18 Αυγούστου από ένα μεγάλο μέρος του τομέα της δραστηριότητάς τους. Αποδεικνύεται, ωστόσο, ότι οι αυτονομιστές εξακολουθούν να είναι σε θέση να διεξάγουν επιχειρήσεις, και μάλιστα επιθετικές, ενώ τα κύρια κέντρα της αντίστασης δεν είναι ουσιαστικά απομονωμένα από τις οδούς με την Ρωσική Ομοσπονδία. Οι μόνες σοβαρές επιτυχίες των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή αναφέρονται στο Γκορλόβκι και τα βόρεια προάστια της Λουγκάνσκ.
Σε γενικές γραμμές, η φύση των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών έχει αλλάξει - τα ουκρανικά στρατεύματα δεν μπορούν να επιτεθούν παντού και στην πραγματικότητα αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε αναδιάταξη των δυνάμεών τους.
Ένα νέο στοιχείο είναι ο ανταρτοπόλεμος των αυτονομιστών πίσω από τις εχθρικές γραμμές, ο οποίος ξετυλίγεται σταδιακά και τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν αρκτές δυνάμεις για να ελέγξουν την μετωπική γραμμή, με αποτέλεσμα οι επιθέσεις των αυτονομιστών στα σημεία ελέγχου και σε οχηματοπομπές πίσω από την μετωπική γραμμή να είναι όλο και πιο συχνές. Αυτές οι επιθέσεις είναι προς το παρόν μεμονωμένες, δεν έχουν λάβει επιχειρησιακή διάσταση, αλλά η τάση εδώ για τα ουκρανικά στρατεύματα είναι δυσμενής, δεδομένου ότι πριν από ένα μήνα η κατάσταση πίσω από την μετωπική γραμμή ήταν πολύ πιο χαλαρή.
Στις πόλεις Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ οι βομβαρδισμοί, κυρίως με πυροβολικό, συνεχίζονται, οι άμαχοι πεθαίνουν κάθε μέρα, τα κατεστραμμένα σπίτια και οι υποδομές, πολλαπλασιάζονται. Η κατάσταση έχει από καιρό περάσει το χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής.
http://www.fox2magazine.net/%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/9113-%CE%91%CE%BC%CF%86%CE%AF%CF%81%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%B7-%CE%B7-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9D%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%84%CF%83%CE%BA.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου