Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Αντί κέντρων υποδοχής, στρατιωτικές σκηνές

Η κυβέρνηση, βασιζόμενη προφανώς στο εύκρατο ελληνικό κλίμα, παρέχει στους πρόσφυγες, που κατά εκατοντάδες φτάνουν στα ελληνικά νησιά, διαμονή στην ύπαιθρο. Καθόλου τυχαία λοιπόν τα κρούσματα εγκαυμάτων, ακόμη και μικρών παιδιών στη Χίο. 
Του Δημήτρη Αγγελίδη – Φωτ.: «Λάθρα;»
Εικόνες ντροπής καταγράφονται και φέτος το καλοκαίρι στα νησιά του Αιγαίου, όπου -ελλείψει νόμιμης και ασφαλούς πρόσβασης των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή σε ευρωπαϊκό έδαφος- καταφτάνουν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι με τα επικίνδυνα πλεούμενα των διακινητών. Παρόλο που η αύξηση του προσφυγικού ρεύματος φέτος το καλοκαίρι είχε προβλεφθεί από πολύ νωρίς, εξαιτίας της εμπόλεμης κατάστασης στη Συρία (στην οποία προστίθενται τώρα οι σφαγές στο Ιράκ), δεν αναπτύχθηκε καμία σοβαρή υποδομή για τη στοιχειωδώς ανθρώπινη υποδοχή τους.
Καθώς δεν υπάρχει κρατικός σχεδιασμός, παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών για δημιουργία κέντρων πρώτης υποδοχής και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του Λιμενικού, οι τοπικές αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση… όπως όπως. Κάτοικοι, αστυνομικοί, λιμενικοί, οι δύο κινητές μονάδες της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σε όλο το Αιγαίο και άλλοι φορείς, όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ξεπερνούν τον εαυτό τους, στην προσπάθειά τους να καταγραφούν οι άνθρωποι και να έχουν κάπου να κοιμηθούν και να πλυθούν τις λίγες μέρες που παραμένουν στα νησιά.


xios-lathra


Επιλεκτικά


Ο υπ. Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας επισκέφτηκε την Πέμπτη τη Χίο, αλλά πήγε μόνο στο κέντρο κράτησης της περιοχής Μερσινίδι, που οι συνθήκες είναι ανεκτές σε σχέση με την αθλιότητα που επικρατεί σε άλλους χώρους του νησιού, όπου στοιβάζονται οι άνθρωποι. Οπως έγραφε χθες η «Εφ.Συν.», χαρακτηριστικό για τον υπαίθριο χώρο στο Λιμεναρχείο με τα ξύλινα κοντέινερ είναι το γεγονός ότι πρόσφατα χρειάστηκε η μεταφορά δύο ανθρώπων από εκεί στο νοσοκομείο με εγκαύματα δεύτερου βαθμού που προκλήθηκαν από συνεχή έκθεση στον ήλιο, ενώ για τον δεύτερο χώρο, όπου διαμένουν περίπου εκατό άνθρωποι, ότι εδώ και ημέρες δεν λειτουργούν οι τουαλέτες.

Πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης ανέπτυσσε -σε ραδιοφωνική του συνέντευξη- το δόγμα της αποτροπής των προσφύγων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ενώ για την υποδοχή όσων φτάνουν στα νησιά αρκέστηκε να πει: «Είχαμε προβλέψει εδώ και πάρα πολύ καιρό την εξέλιξη της υπόθεσης και γι’ αυτό έχουμε όλοι -και πρώτα ο ίδιος ο πρωθυπουργός- ασχοληθεί με το να μεταφέρουμε αυτό το κλίμα και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

xios-lathra2


Κι όμως υπάρχουν…

Το πόσο αποτελεσματική είναι η κυβερνητική πολιτική της αποτροπής και της καταστολής, στην κατεύθυνση της οποίας πιέζει και την Ε.Ε., το δείχνουν οι εικόνες από τα νησιά: «Τις προηγούμενες ημέρες 300 και περισσότεροι πρόσφυγες υπό συνθήκες καύσωνα προσπαθούσαν να επιβιώσουν σε παραπήγματα στη σκόνη και τον ήλιο. Αυτή είναι η ικανότητα και το αποτέλεσμα της διαχείρισης μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Αυτής της κατάστασης υπεραμύνθηκε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα εικόνες ντροπής στη φιλοξενία και κράτηση προσφύγων και μεταναστών. Οι εικόνες τον διαψεύδουν και αποτελούν τεκμήριο για τις υποδομές κράτησης και κυρίως για τις συνθήκες υποδοχής που επιφυλάσσει η ελληνική κυβέρνηση σε πρόσφυγες και μετανάστες» αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες της Χίου «Λάθρα;».
http://www.efsyn.gr/?p=229142

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου