Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: Caryl Ferey: Μαπούτσε… Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για την Αργεντινή που αποκτά ιδιάιτερη επικαιρότητα μετά τα σενάρια για νέα χρεοκοπία της χώρας- Ή «Las putas al poder! (Sus hijios ya easten en el)» «Οι πουτάνες στην εξουσία! (Οι γιοί τους την έχουν ήδη)»

se-apognosi-oi-vrazilianes-ierodoules-poutanes-pornes-xathikan-oi-europeoi
Τώρα που τα κερδοσκοπικά funds, οχυρωμένα πίσω από μία  απόφαση δικαστηρίου των ΗΠΑ, ωθούν την Αργεντινή προς μία νέα «ελεγχόμενη χρεοκοπία», αποκτά μια ιδιαίτερη επικαιρότητα το νουάρ μυθιστόρημα του Caryl Ferey υπό τον τίτλο «Μαπούτσε». 

Ο συγγραφέας με συνειδητά επιλεγμένες σκληρές εκφράσεις, με ανατριχιαστικές εικόνες και με αδρά, έντονα χρώματα, περιγράφει την κατάσταση της χώρας, μέσα από μια διαδικασία όπου η μυθοπλασία συναντά την πραγματικότητα. 
«Για τα βιβλία μου, επιλέγω χώρες που η ιστορία τους τις βαραίνει», λέει ο Caryl Ferey. «Ο καθείς και οι εμμονές του, και οι δικές μου εμμονές είναι ο καθημερινός φασισμός και η σχέση του με το νεοφιλελευθερισμό [...] Οι ίδιοι δεν αυτοαποκαλούνται πο΄τε ινδιάνοι, δεν σημαίνει τίποτα για κείνους αυτή η λέξη. Σφαγιάσθηκαν κατά τον 190 αιώνα. [..] Στην Αργεντινή, είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Μάπου, σημαίνει γη. Τσε, σημαίνει άνθρωποι».
mapuche
Η υπόθεση του μυθιστορήματος: Στο σύγχρονο Μπουένος Άιρες, το πτώμα μιας τραβεστί ονόματι Λούς εντοπίζεται γυμνό, ευνουχισμένο, με τα γεννητικά όργανα στον πισινό, και μία νεαρή γυναίκα εξαφανίζεται. Η Ζανά, μία πεισματάρα καλλιτέχνις με καταγωγή από τη φυλή των Μαπούτσε, και ο Ρουμπέν, ένας οργισμένος ντετέκτιβ, ερευνούν από μία υπόθεση ο καθένας τους. Η συνάντηση τους τους οδηγεί στα φαντάσματα της δικτατορίας.
argentini_xreokopia_754342138
Το κοινωνικό μωσαϊκό, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία είναι μία χώρα που βγαίνει (για να ξαναμπεί μετά από λίγο καιρό) από τη χρεωκοπία. Ο συγγραφέας μας βάζει στην ζοφερή αυτή ατμόσφαιρα από το πρώτο κεφάλαιο υπό τον εύγλωττο τίτλο: «Las putas al poder! (Sus hijios ya easten en el)» «Οι πουτάνες στην εξουσία! (Οι γιοί τους την έχουν ήδη)»
Διαβάστε εδώ τη συγκλονιστική περιγραφή:IMG_20140731_0001
http://www.hitandrun.gr/caryl-ferey-mapoutse/#.U9vnk6TOol0.facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου