Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Gordon Parks: » Η κάμερά μου είναι το όπλο μου ενάντια στη φτώχεια και στον ρατσισμό».

MalcolmX-500x330Με αφορμή τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν
Ο Gordon Parks είναι μια πολύ σημαντική, θρυλική θα έλεγε κανείς προσωπικότητα στην ιστορία της φωτογραφίας, αλλά και στην ιστορία των κοινωνικών αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στον αγώνα κατά του ρατσισμού.
Ενας φτωχός Αμερικάνος μαύρος, το 15ο παιδί ενός αγρότη από το Κάνσας που  έφυγε από το σπίτι του στην εφηβεία να βρει το δρόμο του…
Συγκινήθηκε με κάτι φωτογραφίες ανθρακωρύχων που είδε σε ένα περιοδικό, και  λίγες μέρες μετά πήγε και αγόρασε μια πάμφθηνη φωτογραφική μηχανή. Έμαθε να τραβάει φωτογραφίες πρώτα μόνος του, έπειτα δούλεψε σε ένα φωτογραφικό μαγαζί, κέρδισε μια υποτροφία για να μάθει την τέχνη της φωτογραφίας…
Eγινε ένας πολύ σημαντικός και πολυτάλαντος καλλιτέχνης, μουσικός, συγγραφέας, σκηνοθέτης, και φωτογράφος, επιρρέασε τόσο την καλλιτεχνική σκηνή της Αμερικής, όσο και την πολιτική.
Οι φωτογραφίες του έχουν μείνει στην ιστορία, έχουν σημαδέψει και βοηθήσει πολύ το κίνημα των μαύρων στις δεκαετίες 60-70 κατά του ρατσισμού και υπέρ των ίσων δικαιωμάτων.
Είχε συνδεθεί με  τον Μάλκομ Εξ, τον Μωχάμεντ Άλι, τις πορείες και τις συγκρούσεις για τα δικαιώματα των μαύρων αλλά και την καθημερινότητά τους. Τη φτώχεια, την ανεργία, την προσβολή της προσωπικότητάς…
Κάποιες δεκαετίες μετά, και παρόλη την σχετική πρόοδο όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον ρατσισμό, την πανηγυρική εκλογή του «πρώτου μαύρου προέδρου», τη μεγάλη βιομηχανία της ραπ και της αρ εν μπι μουσικής, οι μαύροι στην Αμερική συνεχίζουν να είναι η συντριπτική πλειοψηφία των φτωχών, των ανέργων, των κρατουμένων, των θανατοποινητών, και των θυμάτων της αστυνομικής βίας όπως βλέπουμε να γίνεται αυτές τις μέρες με τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν.

«η κάμερά μου είναι το όπλο μου ενάντια στη φτώχεια και στον ρατσισμό».

03Parks

harlem-rally
malcolm_x_gordon_parks

«αυτός που ρισκάρει, που δεν φοβάται να αποτύχει, που περνάει τη γραμμή του γνωστού και πατάει στο άγνωστο, θα πετύχει».

4942
4945
4957
CRI_216451
M
4953
4949
gordon-parks-issues-in-black-and-white-black-muslim-rally-harlem-NY-1963

«το θέμα μιας φωτογραφίας είναι τόσο πιο σημαντικό από τον ίδιο τον φωτογράφο…»
Gordon-Parks-Marcus-Garvey-Follower
4951
4950

gordon-parks-muslim-protest1
gordon-parks-martin-luther-king-speech-anniversary-the-invisible-man-harlem
gordon3
gordonparks100years_4

4961

«ο φωτογράφος μπορεί ξαφνικά να νοιώσει πολύ σπουδαίος. Τόσο, που να μην χωράει να περάσει από την ανοιχτή πόρτα, απλά και μόνο επειδή έχει ένα παχυλό μισθό και βλέπουν τις φωτογραφίες του σε όλον τον κόσμο. Αλλά οι πραγματικά σημαντικοί άνθρωποι, είναι αυτοί που φωτογραφίζει»

MalcolmX
prod_116990_verso
prod_123877_verso

prod_130884_verso

tumblr_mg0wnu8a211qghk7bo1_1280
Πηγη:http://www.hitandrun.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου