Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Αίγυπτος και HAE υπεύθυνες για τις αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη.


ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ: ΠΟΙΟ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ...
Τελικά μάθαμε τι εθνικότητας ήταν τα αεροσκάφη που βομβαρδίζουν τους φανατικούς Ισλαμιστές στη Τρίπολη της Λιβύης. 
Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ένωσαν τις δυνάμεις τους μυστικά σε κοινές αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη που ταλανίζεται από τις διαμάχες μεταξύ της πολιτοφυλακής του Fajr και του Ζιντάν. Οι πληροφορίες δόθηκαν στη δημοσιότητα από Αμερικάνο αξιωματούχο που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Οι δυο χώρες αναφέρεται ότι οργάνωσαν και εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη την περασμένη εβδομάδα. 
Τόσο η Αίγυπτος όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ένωσαν τις δυνάμεις τους μυστικά χωρίς να ζητήσουν την συγκατάθεση των Αμερικανών, χωρίς καν να τους πληροφορήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times. 

“Δεν είναι καθόλου εποικοδομητική πρωτοβουλία αυτό” είπε ένας από τους επισήμους στην εφημερίδα. Η Λιβύη είναι μια χώρα που μαστίζεται από τις ταραχές με τον ΟΗΕ αλλά και τις δυτικές δυνάμεις να ψάχνουν τρόπους να σταματήσουν τη βία. 

Η Αίγυπτος αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τους βομβαρδισμούς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν σχολίασαν καθόλου το θέμα της συμμετοχής τους στις αεροπορικές επιδρομές. Αίγυπτος και ΗΑΕ είναι πολύ στενοί σύμμαχοι και αμφότεροι υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο οι πηγές των NYT είπαν ότι τα ΗΑΕ διέθεσαν χειριστές μαχητικά αλλά και ιπτάμενα τάνκερ για τις αποστολές αυτές ενώ οι Αιγύπτιοι διέθεσαν τις βάσεις από τις οποίες επιχείρησαν τα αεροσκάφη που χτύπησαν την Τρίπολη και στις δυο επιθέσεις μια εκ των οποίων έγινε μια βδομάδα πριν και μία το Σάββατο. 

Στην πρώτη επιδρομή χτυπήθηκε μια μικρή αποθήκη όπλων και στη δεύτερη εκτοξευτής πυραύλων στρατιωτικά οχήματα και μια αποθήκη υλικού. Και οι δυο στόχοι ανήκαν στους φανατικούς Ισλαμιστές που έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο της Τρίπολης, και ενώ οι αεροπορικές επιδρομές είχαν γίνει γνωστές κανείς δεν γνώριζε ποιος τις έκανε. 

Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυο χώρες συνεργάζονται εναντίον της Λιβύης. Μερικούς μήνες πριν, ομάδα ειδικών δυνάμεων με βάση την Αίγυπτο κατέστρεψε ένα στρατόπεδο ισλαμιστών στα ανατολικά της Λιβύης. Προσωπικό των ΗΑΕ πιστεύεται ότι συμμετείχε στην καταδρομική αυτή επιχείρηση. 

Τη Δευτέρα, οι κυβερνήσεις της Γαλλίας της Γερμανίας της Ιταλίας του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αμερικής εξέδωσαν δήλωση στην οποία καταδίκαζαν την κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι για τις συγκρούσεις αυτές καθυστερούν την ομαλή μετάβαση της χώρας προς τη δημοκρατία (sic) και θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. 

Η Λιβύη ταράζεται από τις βίαιες συγκρούσεις στη χώρα και το χάος που έχουν προκαλέσει, μετά την πτώση του Δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Οι τελευταίες συγκρούσεις σηματοδοτούν το τη χειρότερη κλιμάκωση της βίας από την αρχή της “επανάστασης”. 

Η νέα Αιγυπτιακή κυβέρνηση, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ έχουν επιχειρήσει να μεσολαβήσουν και να αποδυναμώσουν την πορεία των Ισλαμιστών προς την εξουσία. Τρία χρόνια έπειτα τις αεροπορικές επιδρομές από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, που βοήθησαν τους αντάρτες να πάρουν την νίκη εναντίον των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη πλέον δεν αποτελεί ένα συντεταγμένο κράτος με τις αντίπαλες φατρίες να μάχονται για το ποιος θα καταλάβει την εξουσία. Η κατάσταση ξέφυγε εντελώς όταν η συμμαχία του Fajr εξαπέλυσε την επίθεση της στο αεροδρόμιο της Τρίπολης το τελευταίο μήνα παίρνοντας τον έλεγχο του αεροδρομίου από την πολιτοφυλακή του Zintan. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου