Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Οι πρώτες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατα της ISIS - Ποιά μέσα έχουν οι ΗΠΑ στην περιοχή

b_300_200_16777215_00_images_Tsiboukis_George_MQ9Reaper.jpgΔεν χρειάστηκαν να περάσουν λίγες ώρες από το διάγγελμα του προέδρου Ομπάμα στον αμερικανικό λαό για την επικείμενη επέμβαση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Β. Ιράκ κατά της οργάνωσης ISIS και αεροσκάφη του Ναυτικού των ΗΠΑ και αεροχήματα κρούσης έπληξαν σε τρείς διαφορετικές αποστολές στόχους της ISIS σε μικρή απόσταση από την πόλη Arbil. Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής από δύο αεροσκάφη  F/A-18E Super Hornet της 8ης Πτέρυγας του αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush (CVN-77) που πλέει στον περσικό κόλπο.

Τα δύο αεροσκάφη έπληξαν ρυμουλκούμενα πυροβόλα της ISIS κοντά στην πόλη Arbil χρησιμοποιώντας δύο κατευθυνόμενες με δέσμη laser βόμβες GBU-12 Paveway II των 500 λιβρών. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 1.45 το μεσημέρι και ακολουθήθηκε από μία δεύτερη τρείς ώρες αργότερα η οποία πραγματοποιήθηκε από αερόχημα MQ-9 Reaper, το οποίο εξαπέλυσε πύραυλο AGM-114 Hellfire κατα θέση όλμου που έπληττε θέσεις των Κούρδων μαχητών. Το αμερικανικό αερόχημα μετά την πρώτη επίθεση, πραγματοποίησε και δεύτερη επιδρομή σκοτώνοντας πάλι με πύραυλο AGM-114 Hellfire αντάρτες της ISIS, οι οποίοι επέστρεφαν στην αρχική τους θέση.
Μία ώρα αργότερα δηλ. 6.05 τέσσερα αεροσκάφη F/A-18E Super Hornet από το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (CVN-77) επιτέθηκαν με οκτώ κατευθυνόμενες με δέσμη laser βόμβες σε ακινητοποιημένη πομπή οχημάτων, η οποία βρισκόταν κοντά στην πόλη Arbil και αποτελείτο από 7 οχήματα και μία θέση όλμου. Τα τέσσερα αεροσκάφη πέρασαν πάνω από το στόχο δύο φορές και σε κάθε πέρασμα έπληξαν τον στόχο με τέσσερις βόμβες.
Μετά από δύο μήνες κινητοποίησης οι αμερικανικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή του Ιράκ περιλαμβάνουν το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush (CVN-77), το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS Bataan (LHD-5), κλάσης Wasp, το οποίο μεταφέρει 12 MV-22B Ospreys, 8 AV-8B Harriers, 4 CH-53E Super Stallion, 3 UH-1Y Venom και 4 επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra, το αποβατικό πλοίο USS Gunston Hall (LSD-44), κλάσης Whidbey Island, το καταδρομικό κατευθυνομένων πυραύλων USS Philippine Sea (CG-58) κλάσης Ticonderoga τα καταδρομικά USS Arleigh Burke (DDG-51), USS O'Kane (DDG-77) και USS Roosevelt (DDG-80) της κλάσης Arleigh Burke.
Επιπλέον το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων USS Mesa Verde (LPD-19) βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
Εκτός από το USS George H.W. Bush (CVN-77) ένα ακόμη αεροπλανοφόρο το USS Carl Vinson (CVN-70) πρόκειται να εισέλθει στον περσικό κόλπο αρχικά όπως είχε προγραμματιστεί για να αντικαταστήσει το USS George H.W. Bush στα τέλη Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ το USS Carl Vinson (CVN-70) θα μπορούσε να συνδράμει εφόσον χρειαστεί στην αποστολή που ξεκίνησε σήμερα το USS George H.W. Bush αυξάνοντας τον αριθμό των αεροπλανοφόρων που επιχειρούν στην περιοχή σε δύο.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ιράκ οι Αμερικανοί διαθέτουν 800 άνδρες, ενώ στο Κουβείτ διατηρούν μόνιμα δύο Ταξιαρχίες συνολικής δύναμης 10.000 ανδρών. Όσον αφορά τα εναέρια μέσα που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Β. Ιράκ, εκτός από τα αεροσκάφη των δύο προαναφερθέντων αεροπλανοφόρων, οι ΗΠΑ διατηρούν μία δύναμη αεροσκαφών F-16 στην Ιορδανία και βομβαρδιστικά B-1B στην βάση Al-Udeid στο Κατάρ. http://defencenews.gr/index.php/die-asfaleia/515-oi-protes-amerikanikes-aeroporikes-epidromes-kata-tis-isis-poia-mesa-exoun-oi-ipa-stin-perioxi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου