Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Πού θα καταλήξουν τα ρωσικά Mistral;


Όσο περισσότερο αυξάνονται οι κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, τόσο πιο έντονα τίθεται το ερώτημα του τι θα γίνει με τα ελικοπτεροφόρα Mistral που θα πρέπει να παραλάβει η Ρωσία από τα γαλλικά ναυπηγεία. 
Το τελευταίο διάστημα εξετάζεται πρόταση του να μην παραδοθούν στην Ρωσία κι αντ’ αυτού να αγοραστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού είναι η μόνη ουσιαστικά που μπορεί να δώσει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, γλυτώνοντας τόσο τη Γαλλική Κυβέρνηση όσο και τα ναυπηγεία από το βαρύ τίμημα. 
Η χρησιμότητα των σκαφών είναι δεδομένη, αφού ως “ιδιοκτησία” της ΕΕ (συγκεκριμένα της EDA) θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αποστολές που θα συμμετέχουν ευρωπαϊκές δυνάμεις. Σε διαφορετική περίπτωση, ο μόνος αξιόπιστος χρήστης τους θα μπορούσε να είναι το ΝΑΤΟ. 

Το σημαντικότερο είναι ότι η Γαλλία θα μπορέσει να αποφορτίσει τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται από τις υπόλοιπες χώρες, όσον αφορά τη μη παράδοση των ελικοπτεροφόρων. Αυτό θα της επιτρέψει να αποφύγει και το πολιτικό κόστος που θα είχε για την αμυντική βιομηχανία της, δεδομένου ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη ορισμένα σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα.




Cube Defence Analysis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου