Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Τουλάχιστον 900 Ταλιμπάν σκότωσαν δυνάμεις του Πακιστάν- Όμως η κυβέρνηση παραπαίει!


Image
Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 900 ισλαμιστές από την έναρξη, τον Ιούνιο, μιας επιχείρησης στα προπύργια των Ταλιμπάν στην περιοχή των φυλών του Βόρειου Ουαζιριστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Στα μέσα Ιουνίου οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν εξαπέλυσαν την επιχείρηση Ζαρμπ-ε-Αζμπ —από την ονομασία του σπαθιού του προφήτη Μωάμεθ— εναντίον των Πακιστανών Ταλιμπάν της οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν (TTP), των συμμάχων τους της Αλ Κάιντα και τωνΟυζμπέκων και Ουιγούρων μαχητών. Από το 2007 το ΤΤΡ έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του σε όλη τη χώρα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στον "πόλεμο κατά του τρόμου" και δεν εφαρμόζει τη σαρία, τον ισλαμικό νόμο.
"Από την έναρξη της επιχείρησης σκοτώθηκαν 910 τρομοκράτες. Έχασαν επίσης τη ζωή τους 82 στρατιώτες, πολεμώντας την τρομοκρατία" ανακοίνωσε ο στρατός, διευκρινίζοντας ότι οι 65 από τους στρατιώτες σκοτώθηκαν στη ζώνη των φυλών και οι υπόλοιποι σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο απολογισμός αυτός δεν στάθηκε δυνατόν να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Οι μαρτυρίες που είχε συλλέξει τον Ιούλιο το Γαλλικό Πρακτορείο έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30 αμάχους νεκρούς στην κοιλάδα του Σαουάλ, στο Βόρειο Ουαζιριστάν.

Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν χαρακτήρισαν "ψέματα" όσα ανακοίνωσε ο στρατός υποστηρίζοντας ότι έχασαν μόνο "25 με 30" μαχητές τους στις επιχειρήσεις αυτές.

"Πριν ξεκινήσει η επιχείρηση οι μουτζαχεντίν είχαν μεταφέρει τα στρατόπεδα εκπαίδευσης και τα εργαστήρια παρασκευής βομβών σε ασφαλή σημεία" ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Εχσανουλάχ Εχσάν, ο εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης Τζαμαάτ ουλ Άχραρ.

Οι ΗΠΑ καλούσαν για χρόνια το Πακιστάν να οργανώσει επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν και ιδίως εναντίον του πανίσχυρου δικτύου Χακάνι που χρησιμοποιεί το Ουαζιριστάν για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στην άλλη πλευρά των συνόρων, στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα πάντως με αναλυτές και με τοπικές πηγές, πολλοί μαχητές του δικτύου Χακάνι πρόλαβαν να διασχίσουν τα σύνορα και να περάσουν στο Αφγανιστάν πριν ξεκινήσει ηεπιχείρηση Ζαρμπ-ε-Αζμπ του στρατού.

Η ανακοίνωση του Πακιστανικού Στρατού έρχεται την ώρα που Πακιστανοί διαδηλωτές, με επικεφαλής τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ιμράν Χαν και τον πνευματικό ηγέτη Ταχίρ ουλ Κάντριέχουν βγει στους δρόμους του Ισλαμαμπάντ εδώ και εβδομάδες, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ. Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι.

Reuters

"Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες και η ελευθερία της έκφρασης είναι σημαντικές όψεις της δημοκρατίας" ανέφερε η Ψάκι. "Η βία και η καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας και κυβερνητικών κτιρίων δεν είναι αποδεκτά μέσα επίλυσης των πολιτικών διαφορών και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής μια αντισυνταγματικής αλλαγής στο πολιτικό σύστημα", σημείωσε.

Reuters

Η Ουάσινγκτον απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση σε όλες τις πλευρές, εν μέσω τηςπολιτικής κρίσης που πλήττει το Πακιστάν, τονίζοντας ότι οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να οργανώνουν ειρηνικές κινητοποιήσεις, όχι όμως και να επιχειρούν να επιβάλουν την αλλαγή μέσω της βίας και της καταστροφής ξένης περιουσίας.

"Παρακολουθούμε προσεκτικά τις διαδηλώσεις στο Ισλαμαμπάντ. Συνεχίζουμε να καλούμε όλες τις πλευρές να αποφύγουν τη βία, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να σέβονται τον νόμο", δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, ζητώντας να γίνει ειρηνικός διάλογος.
http://www.onalert.gr/stories/toulaxiston-900-talimpan-skotwsan-dunameis-tou-pakistan

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου