Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ανήκουν σε αυτές με τους ταχύτερα μειούμενους αμυντικούς προϋπολογισμούς του κόσμου. Η Ελλάδα για παράδειγμα, κατά τα τελευταία έτη κατατάσσεται 9η στην παγκόσμια κατάταξη των «top 20» ταχύτερα μειούμενων αμυντικών προϋπολογισμών μεταξύ του 2012 και του 2014. (IHS Jane's)
Οι χώρες του ΝΑΤΟ ανήκουν σε αυτές με τους ταχύτερα μειούμενους αμυντικούς προϋπολογισμούς του κόσμου. Η Ελλάδα για παράδειγμα, κατά τα τελευταία έτη κατατάσσεται 9η στην παγκόσμια κατάταξη των «top 20» ταχύτερα μειούμενων αμυντικών προϋπολογισμών μεταξύ του 2012 και του 2014. Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των χωρών με τις ταχύτερες μειώσεις στον τομέα της άμυνας, 13 χώρες σε ένα σύνολο από 20, ήταν μέλη του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την Fenella McGerty, αναλυτής στην IHS Jane's, «κατά τα τελευταία δύο χρόνια οι δαπάνες της Συμμαχίας έχουν μειωθεί κατά 93 δισεκατομμύρια δολάρια».
Ραγδαία αύξηση των δαπανών της Ρωσίας

Σε αντίθεση με τα μέλη του ΝΑΤΟ, οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας αυξάνονται τάχιστα για πολλά χρόνια. Το 2011 ανερχόταν σε 57 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2012 η Ρωσία έγινε μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα η τρίτη χώρα με τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το έτος ο προϋπολογισμός αυξήθηκε σε 78 δισεκατομμύρια δολάρια και από το 2016 προβλέπεται να φθάσει τα 98 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια, σε πραγματικούς όρους μεγαλύτερες δαπάνες από αυτές της Γερμανίας και της Γαλλίας σε συνδυασμό.
«Η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια πολυετή διαδικασία εκσυγχρονισμού, που έχει ως στόχο να εκσυγχρονίσει το 70% του εξοπλισμού από το 2020», δήλωσε ο Craig Caffrey, αναλυτής στην IHS Jane's. «Από το 2011, η αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Ρωσίας είναι κατά μέσο όρο 18% σε ονομαστικούς όρους και η κυβέρνηση έχει σχέδια για να αυξηθεί περαιτέρω κατά 36% από το 2016», είπε o Caffrey.
To αυξημένο ενδιαφέρον της Μόσχας για τις στρατιωτικές δαπάνες δεν είναι μια αντίδραση στις εξελίξεις στην Ουκρανία, όπως αποτελεί μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια εκσυγχρονισμού και τα σχέδια έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται πριν την την κρίση Ουκρανίας. «Αυτό δεν είναι μια σπασμωδική αντίδραση», είπε ο Caffrey. Είναι μια μακροχρόνια κυβερνητική πολιτική και μια πολιτική προτεραιότητα για τη Μόσχα.
Το ΝΑΤΟ ξοδεύει 10 φορές περισσότερα από την Ρωσία
Ενώ οι δαπάνες για το ΝΑΤΟ έχουν μειωθεί κατά περίπου 10% από το 2012, η Συμμαχία εξακολουθεί να δαπανά περίπου 900 δισεκατομμύρια εκατομμύρια δολάρια για την άμυνα σε ετήσια βάση.
«Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ξοδεύει περισσότερα από τη Ρωσία κατά ένα συντελεστή από 10», είπε ο Caffrey. «Μόνο τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ ξοδεύουν περίπου τέσσερις φορές περισσότερα για την άμυνα από τη Ρωσία».
Οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη έχουν εγχύσει μια αίσθηση του επείγοντος και της έντασης. «Η Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Κάρντιφ πλησιάζει γρήγορα, και είναι ένα κρίσιμο σημείο καμπής στη ζωή της διατλαντικής συμμαχίας», είπε ο Tate Nurkin, διευθύνων σύμβουλος IHS Jane's.
ΝΑΤΟ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι 27 Ευρωπαϊκοί νάνοι
«Για τρίτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια - μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και μετά την 9/11 - το στρατηγικό πλαίσιο που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ έχει μετατοπιστεί», πρόσθεσε ο Nurkin. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αξιολογήσει εκ νέου την αποστολή, το ρόλο, τη δομή, τις δυνατότητες και τα μέλη της συμμαχίας».
Εκτός από την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, η Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι και για τα χρήματα. Η Συμμαχία θα απαιτήσει από τα μέλη τους να ξοδεύουν τουλάχιστον 2% της οικονομικής παραγωγής τους για τις στρατιωτικές ανάγκες. Η Ελλάδα και η Εσθονία πετυχαίνουν ακόμη αυτόν τον στόχο - αλλά η τάση είναι σαφώς μακριά από τον στόχο. Οι ΗΠΑ ξοδεύουν περί το 4,4% του ΑΕΠ, και έτσι περίπου τα τρία τέταρτα των συνολικών δαπανών. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης εντός του προβλεπόμενου ορίου.
http://www.fox2magazine.net/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7/9170-%CE%9F%CE%B9-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%9D%CE%91%CE%A4%CE%9F-%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%8C%CE%BB%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BB%CE%B9%CE%B3%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%BC%CF%85%CE%BD%CE%B1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου