Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Αρματομαχίες στη Ντόνμπας

Αρματομαχίες στη Ντόνμπας (lostarmour.info)
Όπως στις αρχές Απριλίου οι ρωσόφιλες πολιτοφυλακές στη Ντόνμπας δημιούργησαν τα πρώτα οδοφράγματα στην περιοχή, προφανώς εις αναμονή της έλευσης ρωσικών στρατευμάτων - στο πρότυπο της Κριμαίας, οι λιγότεροι θα ανέμεναν ότι λίγους μήνες μετά αυτοί οι πολίτες στα οδοφράγματα θα αποτελούσαν τον πυρήνα του ημιτακτικού στρατού - της «Νοβορόσια», όπως αποκαλείται.

Στις 29 Αυγούστου του 2014 οι δυνάμεις της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» απώθησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις από το χωριό Νοβοσφετλόφκα (Novosvetlovka) στην περιοχή Λουγκάνσκ, αποκαθιστώντας έτσι πλήρως την σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο M04 (E40), ο οποίος οδηγεί σε ρωσικό έδαφος. Υπενθυμίζεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις (1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, 80η Ανεξάρτητη Ταξιαρχία, 24ο Τάγμα "Aydar") έφεραν στις 13 Αυγούστου το χωριό Νοβοσφετλόφκα υπό τον έλεγχό τους, και στη συνέχεια όλη την περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο, το οποίο είχε δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην άμυνα της πόλεως Λουγκάνσκ. Στη συνέχεια οι δυνάμεις των ρωσόφιλων πολιτοφυλακών προσπάθησαν να επανακτήσουν το χαμένο έδαφος στην περιοχή, και στις 29 Αυγούστου το κατόρθωσαν.

Κατά τη διάρκεια της μάχης για τον έλεγχο του Νοβοσφετλόφκα το διήμερο 28 - 29 Αυγούστου και δύο πλευρές χρησιμοποίησαν ενεργά άρματα μάχης, ίσως την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αρματομαχία στον πόλεμο στη Ντόνμπας. Κρίνοντας από τις φωτογραφίες, κατά τη διάρκεια της μάχης οι κυβερνητικές ουκρανικές δυνάμεις απώλεσαν πέντε ή έξι άρματα μάχης, μεταξύ των οποίων τρία ή τέσσερα - τα πιο προηγμένα στον ουκρανικό στρατό στην παραλλαγή "Bulat", δύο Τ-64BV, καθώς και διάφορα άλλα τεθωρακισμένα οχήματα. Ένα "Bulat" και ένα ΒΜΡ-2 φαίνονται στις φωτογραφίες χωρίς ζημιές, ενδεχομένως να άλλαξαν τώρα χέρια - ως τρόπαια. Όλα τα απωλεσθέντα τεθωρακισμένα ανήκουν προφανώς στην 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία του Στρατού της Ουκρανίας. Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις του αποσχιστικού κινήματος απώλεσαν τουλάχιστον ένα T-72B.
Δύο μήνες μετά την έναρξη της γενικής επίθεσης των κυβερνητικών ουκρανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία, συντελέστηκε ένα θαύμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πολιτοφυλακή των διάφορων ρωσόφιλων ομάδων μετατράπηκε σε μια τρομερή στρατιωτική δύναμη, που δεν είναι μόνο σε θέση να κρατήσει άμυνα για λόγους ηθικής υπόστασης, όπως στις πιο σκοτεινές ημέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου, αλλά και να περάσει σε αντεπίθεση για να νικήσει τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης του Κιέβου.
Το βίντεο που παρουσιάζεται, αν και όχι χωρίς ατέλειες, δίνει μια καλή ιδέα για το τι γίνεται από την πολιτοφυλακή της «Νέας Ρωσίας». Δυό μήνες νωρίτερα οι λιγότετοι πίστευαν ότι πρόκειται για έναν στρατό που θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο που μαίνεται στην ανατολική Ουκρανία. Τώρα έχει όλα τα συστατικά για να κάνει ακριβώς αυτό.
Στον εμφύλιο πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία κάθε είδους τεθωρακισμένου που λειτουργεί, είναι σε χρήση. Πάρα πολλά όμως έχουν ήδη καταστραφεί. Από τη σύγκρουση υπάρχoυν πολλές εικόνες και βίντεο από το μέτωπο, όπως ο καθένας σήμερα είναι σε θέση να φέρει μια φωτογραφική κάμερα μαζί του. Με τις φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων. Το όνομα της ιστοσελίδας είναι: lostarmour.info Είναι στα ρωσικά, αλλά δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος τους πίνακες. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν πλήθος οχημάτων που φαίνεται να έχουν διαλυθεί, σπάσει, ορισμένα έχουν διατρηθεί, και πολλά έχουν πυρποληθεί.
Οι απώλειες σε οχήματα, είναι ήδη μεγάλες, ειδικά για τα ουκρανικά στρατεύματα. Οι συνολικές απώλειες, επί τη βάσει των αποδεικτικών στοιχείων, των ολοσχερώς κατεστραμμένων οχημάτων, είναι περί τις 200 μονάδες.
Επίσης, υπάρχουν αναφορές για πάνω από 200 οχήματα που έχουν πέσει στα χέρια των ρωσόφιλων πολιτοφυλακών ως λάφυρα. Ετσι, τα ουκρανικά στρατεύματα επί τη βάσει δεδομένων με φωτογραφίες και βίντεο έχουν απωλέσει περί τα 400 στρατιωτικά οχήματα, τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα, θωρακισμένα οχήματα και άλλα αυτοκινούμενα οπλικά συστήματα.
 http://www.fox2magazine.net/%CE%98%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%A3%CF%85%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD/9151-%CE%91%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%9D%CF%84%CF%8C%CE%BD%CE%BC%CF%80%CE%B1%CF%82.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου