Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Η Γερμανία δεν στέλνει στην Ουκρανία ούτε αλεξίσφαιρα γιλέκα

Η προμήθεια από 20.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα από τη Γερμανία, μια παραγγελία από το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, αναβλήθηκε λόγω έλλειψης της άδειας εξαγωγής, ανέφερε νωρίτερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Τον Ιούνιο, το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας παρήγγειλε στη γερμανική επιχείρηση άμυνας Mehler Vario System, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή στολών για τον στρατό και την αστυνομία, 20.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα για το ουκρανικό στρατό. Ένα μήνα αργότερα, η εταιρεία ζήτησε επίσημα την υπεύθυνη Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Άδεια Ελέγχου Εξαγωγών το σχετικό πιστοποιητικό εξαγωγών, αλλά δεν το έλαβε.

Μια άλλη γερμανική εταιρεία άμυνας, η Schuberth, όπου η ουκρανική κυβέρνηση παρήγγειλε κράνη, επίσης δεν έλαβε την σχετική άδεια εξαγωγής.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις αρχές Αυγούστου ένα μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, o Karl-Georg Wellmann, ζήτησε από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας να επιταχυνθεί η διαδικασία της αδειοδότησης. Εν τω μεταξύ, ως απάντηση έλαβε ότι η παραγγελία θα πρέπει να ελεγχθεί από το Oμοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας, υπό την προεδρία της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Εάν το συμβούλιο εγκρίνει την πολιτικά αμφιλεγόμενη συναλλαγή, παραμένει ανοικτό προς το παρόν. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 6 μήνες.
«Όταν πρόκειται για τις ζωές των ανθρώπων, μια τέτοια συμπεριφορά είναι εντελώς απαράδεκτη. Γιλέκα - δεν είναι ένα όπλο, θα πρέπει να γίνει τώρα, το συντομότερο δυνατόν», - δήλωσε ο Karl-Georg Wellmann.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανακοίνωσε στις 31 Αυγούστου, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ότι στη σύγκρουση στην Ουκρανία δεν υπάρχει στρατιωτική λύση, και η Γερμανία δεν πρόκειται να προμηθεύσει με όπλα τον ουκρανικό στρατό. Προηγουμένως, μια σειρά από χώρες, όπως και η Γερμανία, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προμηθεύουν «μη-θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια» στην Ουκρανία.
Στις αρχές Ιουλίου η Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας έλαβε αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη στο πρότυπο του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στο Κίεβο 300.000 κιτ ξηρής τροφής, συρματοπλέγματα και κιάλια, και αργότερα αποφασίστηκε να διατεθούν 7.000.000 δολάρια για σκηνές, θερμάστρες και λοιπό εξοπλισμό για τους συνοριακούς φύλακες. Στα μέσα Αυγούστου ο Καναδάς προμήθευσε στην Ουκρανία με 32 τόνους εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων αλεξίσφαιρων γιλέκων, κράνη, ιατρικά κιτ, σκηνές, υπνόσακοι, κιάλια.
Σε απάντηση σε ένα αίτημα από το Κίεβο το Υπουργείο Άμυνας της Ισπανίας αποφάσισε τη δωρεά στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη. Ο στρατιωτικός εξοπλισμός έχει παραδοθεί στο αεροδρόμιο Μπορισπόλ με μεταγωγικό αεροσκάφος C-295 της Ισπανικής Πολεμικής Αεροπορίας. Συνολικά παραδόθηκαν 2080 κιλά στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων 500 αλεξίσφαιρων γιλέκων και 300 κράνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου