Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Η Πορτογαλία ανέλαβε την εναέρια υπεράσπιση των χωρών της Βαλτικής

Η Πορτογαλία ανέλαβε την 1η Σεπτεμβρίου την ευθύνη για την Εναέρια Αστυνόμευση της Βαλτικής, στο πλαίσιο της αποστολής του ΝΑΤΟ, από την Πολωνία που εξασκούσε από το Μάιο τον ρόλο αυτό - με την υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δανίας.

Έξι μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon της Força Aérea Portuguesa έχουν ήδη αρχίσει με τις δραστηριότητες της αστυνόμευσης από την αεροπορική βάση Σιαουλιάι στη Λιθουανία, που υποστηρίζονται από τέσσερα Boeing F/A-18 Hornet (CF-18 / CF-188) της Βασιλικής Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αυτή η μεταστάθμευση/ανάπτυξη μαχητικών, η οποία περιλαμβάνει τον Καναδά για πρώτη φορά, σηματοδοτεί την τρίτη αποστολή του ΝΑΤΟ που έχει ενισχυθεί με επιπλέον χώρες και αεροσκάφη, λόγω των περιφερειακών εντάσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.
Όπως στις δύο προηγούμενες αποστολές αστυνόμευσης υπήρχαν επιπλέον Boeing F-15 Eagle της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Eurofighter Typhoon της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, F-16 της Βασιλικής Δανικής Πολεμικής Αεροπορίας και Dassault Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, τώρα σε αυτές τις επιπλέον ενισχύσεις συγκαταλέγονται F-16 της Πορτογαλικής Πολεμικής Αεροπορίας και F/A-18 Βασιλικής Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ παράλληλα αυξάνονται έως έξι τα Eurofighter της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση του Αμαρίου στην Εσθονία, και τέσσερα F-16 της Βασιλικής Δανικής Πολεμικής Αεροπορίας που θα ανακουφίσουν τον ίδιο αριθμό των γαλλικών μαχητικών Rafale στην αεροπορική βάση Μάλμπορκ στο βόρειο τμήμα της Πολωνίας.
Οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας τους τελευταίους μήνες έχουν δει μια αντίστοιχη αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας στον εναέριο χώρο κοντά στις χώρες της Βαλτικής. Κατά την προηγούμενη αποστολή της αεροπορικής αστυνόμευσης, τα βρετανικά Typhoon είχαν αναχαιτίσει σε πολλαπλές περιπτώσεις ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων ενός βοβμαρδιστικού Tupolev Tu-22, τέσσερα μαχητικά Sukhoi Su-27, ένα ιπτάμνεο ραντάρ Beriev A-50, και ένα μεταγωγικό Antonov An-26. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι όλα αυτά τα περιστατικά πραγματοποιήθηκαν σε διεθνή εναέριο χώρο.
Η αποστολή για την Εναέρια Αστυνόμευση της Βαλτικής ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, και  το Φεβρουάριο του 2012 έλαβε από το ΝΑΤΟ καθεστώς «επ 'αόριστον».
http://www.fox2magazine.net/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7/9168-%CE%97-%CE%A0%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B2%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AC%CF%83%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%92%CE%B1%CE%BB%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου