Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Απειθαρχία και χαμηλό ηθικό - τα αίτια της ήττας του ουκρανικού στρατού

Απειθαρχία και χαμηλό ηθικό - τα αίτια της ήττας του ουκρανικού στρατού (AP Photo/Sergei Grits)
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ Η ΡΩΣΙΑ-Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ!
Τώρα που πέφτουν τα προσωπίδια, η προ μηνών αποχώρηση των αυτονομιστών από την Σλαβιάνσκ μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι ήταν μόνο μια τακτική κίνηση, και στα αστικά κέντρα Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ σημειώθηκαν οι αναμενόμενες σημαντικές αλλαγές στο πολεμικό θέατρο επιχειρήσεων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ή ένα από τα κύρια προβλήματα των ουκρανικών μονάδων, για το Κίεβο, όπως και στην Κριμαία νωρίτερα έτσι και στην ανατολική Ουκρανία, απλά δεν ελέγχει τις δυνάμεις του. Έτσι, ένας λόγος για τις απανωτές ήττες: «απειθαρχία και χαμηλό ηθικό των αξιωματικών και του προσωπικού». Αυτό κατανομάζει ο Ουκρανός ειδικός στρατιωτικών θεμάτων Κονταντίν Μαζοβέτς στο ουκρανικό περιοδικό Focus.

Ο ίδιος θεωρεί απίθανη την περαιτέρω προώθηση των ανταρτών εκτός της περιοχής Ντόνμπας, όπως με έως 45 χιλιάδες άνδρες είναι μια μικρή δύναμη για ένα τέτοιο εγχείρημα. Θωρεί πιθανότερο να κινηθούν οι αντάρτες έτσι, ώστε να συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα οφέλη της ρωσικής ομπρέλας της αεράμυνας, δηλαδή περισσότερο νότια, όπως τουλάχιστον συμβαίνει τις τελευταίες μέρες, για έναν διάδρομο προς την Κριμαία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατηγικός στόχος της Ρωσίας - «οι ουκρανικές αρχές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους τρομοκράτες με δυσμενείς όρους για εμάς, αποδεικνύοντας ότι δεν μπορούμε με στρατιωτικά μέσα να νικήσουμε τους αυτονομιστές».
Το ΝΑΤΟ έχει αλλάξει ριζικά την στρατιωτική εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία. Πριν από μία εβδομάδα, οι στρατηγοί της Συμμαχίας υπέθεταν ότι η Ρωσία έχει ενισχύσει τους αυτονομιστές μυστικά με δυνάμεις μόνο και μόνο επειδή οι φιλορώσοι αντάρτες έπρεπε να υποχωρήσουν υπό την πίεση του ουκρανικού στρατού.
Σήμερα οι στρατηγοί της Συμμαχίας ζωγραφίζουν μια ζοφερή εικόνα, όπως από στρατιωτικής άποψης η σύγκρουση για το Κίεβο έχει ήδη χαθεί. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο έχει να διαπραγματευτεί μόνο την απόσυρση των ανδρών του από την «πένσα» των Ρώσων.
Οι περιγραφές των στρατηγών της Συμμαχίας πίσω από κλειστές πόρτες είναι πολύ πιο δραματικές από τις λίγες φωτογραφίες που δημοσίευσε το ΝΑΤΟ στα μέσα της εβδομάδας. Σε μεγάλους χάρτες σημειώνονται με παχιά βέλη ρωσικές μονάδες, οι οποίες τώρα στα βόρεια, στα δυτικά και στα νότια σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας, απαριθμούν τουλάχιστον 20 τάγματα με ένα ελάχιστο 500 ανδρών και βαριά όπλα.
Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι στο ΝΑΤΟ με το νέο μέτωπο στο νότο, κοντά στην πόλη της Μαριούπολης. Η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα στρατεύματα των ρωσόφιλων για την χερσαία σύνδεση με την Κριμαία - και έτσι να εδραιώσει την προσάρτηση της χερσονήσου.
Επιπλέον, η Ουκρανία έχει πράγματι απωλέσει εντελώς τον έλεγχο των δικών της ανατολικών συνόρων. Έτσι, όσες ουκρανικές μονάδες βρίσκονται ακόμη κοντά στα σύνορα με την Ρωσία, περιβάλλονται από αυτονομιστές και τα ρωσικά τακτικά στρατεύματα, χωρίς να υφίσταται έτσι μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.
Το Κίεβο είχε επιτύχει κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου πολλά στον πόλεμο των πληροφοριών, όπως άφησε να εννοηθεί ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν πετύχει μαζικές στρατιωτικές νίκες, περιγράφοντας την τακτική αποχώρηση του αντιπάλου ως «άτακτη υποχώρηση». Έτσι, πολλοί παρατηρητές ανέμεναν μια γρήγορη νίκη του Κιέβου.
Δεδομένου ότι στην πραγματικότητα τα πλήγματα κατά των ουκρανικών μονάδων ήταν τόσο πολλά και τόσο έντονα για να μπορούν να αποκρυφτούν για ένα μεγαλύτετο χρονικό διάστημα, ξεδιπλώνεται τώρα το εύρος της στρατιωτική ήττας του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.
Τη Δευτέρα, οι ουκρανικές μονάδες αποσύρθηκαν μετά από βαρύ βομβαρδισμό από το αεροδρόμιο Λούγκανσκ. Για πρώτη φορά οι αυτονομιστές ελέγχουν έτσι ένα αεροδρόμιο. Στο νότιο άκρο η ακριτική πόλη της Μαριούπολης, είναι η τελευταία μεγάλη πόλη στην περιοχή, που εξακολουθεί να ελέγχεται από το Κίεβο
Βαριές είναι ήδη απώλειες και έμψυχο και άψυχο υλικό, πολλοί οι αιχμάλωτοι και ακόμη περισσότεροι οι περικυκλωμένοι. Από τη σκοπιά των στρατηγών του ΝΑΤΟ, επομένως, μια εισβολή με τακτικές ρωσικές δυνάμεις δεν είναι απαραίτητη. «Στο Ποροσένκο υπαγορεύεται όπου μπορεί να κινήσει τους άνδρες του» - «στον πόλεμο αυτό λέγεται νίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου